Međimurje Press
Gospodarstvo

Pčelarima milijun kuna za saniranje štete uzrokovane pomorom pčela

Na internetskoj stranici e-Savjetovanje objavljen je Prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u Međimurskoj županiji prema kojemu je oštećenim pčelarima predviđena financijska pomoć u iznosu od milijun kuna.

Tijekom lipnja 2020. godine u Međimurju je došlo do masovnog pomora pčela prilikom kojeg je prouzročena velika šteta za pčelarima na području Međimurske županije, a time i pčelarstvu na razini cijele Republike Hrvatske. Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije Matija Posavec za dio Međimurja obuhvaćenog pomorom, odmah je proglasio prirodnu nepogodu.

Temeljem provedenog inspekcijskog nadzora od strane Ispostave Čakovec Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata sumnja se da je pomor pčela uzrokovan trovanjem te je za potrebe istog napravljeno uzorkovanje uginulih pčela. Uz izravnu štetu pčelarima u gubitku pčelinjih zajednica i gubitaka u proizvodnji, masovnim pomorom pčela ugroženo je i uspješno oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva.

Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u Međimurskoj županiji ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje.

Provodit će se u 2020. godini, a financira se sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske kroz Program državnih i de minimis potpora i sufinanciranja infrastrukture za razvoj poljoprivrede u iznosu od 1.000.000,00 kn.

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciji pčelara i pčelinjaka, a kod kojih je temeljem Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom mjeseca lipnja utvrđen pomor pčela. Financijska pomoć dodjeljuje se za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja