Sedma po redu Konferenciju o dobroj ekonomiji

Platforma za dobru ekonomiju održava 7. Glavnu skupštinu Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS  Na Konferenciju i Skupštinu iz različitih europskih zemalja stiže preko 30-ak aktivista i aktivistkinja, predstavnika organizacija i mreža koje provode i promoviraju dobru ekonomiju.

Na konferenciji će se ove godine učiti i razgovarati o društvenoj i solidarnoj ekonomiji, radničkim zadrugama, iskustvima gradova i regija koje podržavajući dobru ekonomiju stvaraju održive ekosustave za razvoj sektora, Economy for the Common Good – sustavu mjerenja utjecaja na društvo i lokalnu zajednicu, razvoju solidarnih i odgovornih sustava između proizvođača i kupaca u području hrane, stanju ekonomske demokracije u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, lokalnim i regionalnim valutama odnosno o alternativnom novcu te inspirativnim pričama o pomaganju i osnaživanju isključenih poput imigranata, nezaposlenih i drugih obespravljenih društvenih skupina.

Gosti ovogodišnje Konferencije o dobroj ekonomiji su:

Dounia Besson, zamjenica gradonačelnika Lyona, zadužena za sektor društvene ekonomije, solidarnosti i održivog razvoja grada te potpredsjednica francuske mreže gradova i regija koje podupiru društvenu i solidarnu ekonomiju – RTES, Pascal Duforestel, izabrani savjetnik za društvenu i solidarnu ekonomiju u francuskoj regiji Nouvelle-Aquitaine, član odbora RTES, Bob Cannell, jedan od osnivača najveće britanske radničke zadruge SUMA s preko 200 zaposlenih, danas voditelj Cooperative Business Consultants,  Nils Witke, konzultant i glavni revizor te međunarodni trener Ekonomija za opće dobro – model mjerenja utjecaja poslovnih subjekata na društvo i lokalnu zajednicu, Xavier Artigas, Mreža za solidarnu ekonomiju Katalonije koja okuplja politiku, zadruge, društvene pokrete i udruge u zajednički sustav međusobne potpore i izgradnje solidarne ekonomije, Judith Hitchman, predsjednica Urgenci – međunarodne mreže za solidarna partnerstva proizvođača hrane i kupaca preko Community Supported Agriculture modela,  Maria Britzolaki, DOCK – Zona društvene i solidarne ekonomiju u Grčkoj zahvaljujući čijem projektu Fruits of Solidarity eko proizvođači iz Grčke hranu izvoze na zapad, Luca Asperius, Forum solidarne ekonomije u Njemačkoj,  Katarina Milenković, AMA Centar i Baštalište iz Beograda,  Biljana Kostovska, prehrambena zadruga Good Earth, Makedonija, Zoran Grozdanov, Mreža hrane, Rijeka,  Janko Gredelj, Isusovačka služba za izbjeglice Marko Vuković, Slobodna domena – Zadruga za otvoreni kod i dizajn,  Olga Polyakova, Trava Education, Sankt Petersburg – Rusija, Marketa Vinkelhoferova, Ekumenska akademija u Pragu, voditeljica EU projekta SUSY – Sustainable and Solidarity Economy,  Monika Onyszkiewicz, obrazovanje djece i mladih u EkoCentrum Wrocław, Jean Rossiaud, lokalna valuta Léman, Ženeva, Goran Jeras, upravitelj Zadruga za etično financiranje.

Tokom trajanja konferencije partneri iz Malog placa organiziraju sajam „hrane s izvora“ te će sudionici i sudionice konferencije moći podržati male proizvođače lokalne hrane.

Skupština RIPESS-a se održava 16. i 17. 06. u dvorištu i prostorima Gimnazije Tituša Brezovačkog Zagreb, na Gornjem gradu. Prvi dio skupštine u subotu 16. 06. bit će otvoren za javnost pa vas pozivamo na upoznavanje s članicama mreže i temama o kojima će govoriti.

(Ina Vojnović)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*