Međimurje Press
Gospodarstvo

Poduzetnicima novih 22 milijuna kuna za inovativne projekte

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec prilikom svečanog otvorenja 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Vodicama predstavili su Program provjere inovativnog koncepta PoC.

25.04.2019., Vodice – Program POC – Ministar Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec.
Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetnistvu. Photo: Hrvoje Jelavic

Kako bi se našim poduzetnicima olakšao put od stvaranja ideje, izrade prototipa, razvoja inovativnog proizvoda ili usluge, razvili smo čitav niz značajnih mjera, a jedna od njih je upravo i  Program provjere inovativnog koncepta“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat, te dodao kako je za uspješnost inovacijskih poduhvata poduzetnika i istraživača vrlo važan kontinuitet provjereno dobrih mjera i ulaganja. „Program PoC je jedinstven primjer kontinuirane mjere poticanja istraživanja, razvoja i inovacija poduzetnika u Hrvatskoj, kojih nam treba još i više kako bismo našim potencijalnim korisnicima stvorili prihvatljivu razinu izvjesnosti i mogućnost dugoročnijeg planiranja“, naglasio je ministar.

U prethodne tri godine, HAMAG-BICRO je kroz različite programe potpore istraživanja, razvoja i inovacija osigurao provedbu 344 projekta za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava i time potaknuo preko 1,6 milijardi kuna investicija. Iznimno mi je drago što smo kroz program PoC ojačali i našu lokalnu potporu poduzetnicima kroz suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije“, istaknuo je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec tijekom prezentacije dosad ostvarenih rezultata projekta.

Do sada financirano 276 projekata s gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Od 2010. do 2019. godine provedeno je 7 poziva Programa PoC. Ukupno je financirano 276 projekta s gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti projekata u iznosu od 105 milijuna kuna. Za dosadašnje natječaje sredstva su bila osigurana u najvećoj mjeri od strane Svjetske Banke, a s današnjim danom svaki novi natječaj za program PoC podržat će se u potpunosti iz proračuna Ministarstva“, objasnio je Vrbanec. Na ovaj način poduzetnicima se omogućava veća fleksibilnost u provedbi, a ono što je izuzetno značajno kod inovativnih projekata je brzina u procesu evaluacije, odnosno period od predaje projektne prijave do ugovaranja.

Program je nastao i provodi se u agenciji HAMAG BICRO uz značajnu suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije, čija je uloga pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ministar Horvat i predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vrbanec pozvali su sve zainteresirane poduzetnike da se prijave za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata kroz Program provjere inovativnog koncepta.

Javni poziv objavljen je na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i agencije HAMAG-BICRO.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
e-mail: javnost@mingo.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja