medjimurjepress@gmail.com

100 godina Waldrorfske pedagogije

POZIVAMO VAS NA DOGAĐANJA
CENTRA DR. RUDOLFA STEINERA

 

DOBRODOŠLI NA PREDAVANJA
U ŠIBENIKU I ZADRU!

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
U DONJEM KRALJEVCU UGOSTIO
LIKOVNE UMJETNIKE IZ ZAGREBA

Kako smo i najavili u petak 30. kolovoza 2019. godine s početkom u 10 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu održana je umjetnička kolonija u suradnji sa Fortuna-ART, udrugom likovnih umjetnika iz Zagreba. Fortuna-ART broji preko 160 članova, najpoznatijih likovnih stvaralaca iz Hrvatske i inozemstva. Organizatori su nekoliko značajnih likovnih kolonija i izložbi – u  BiH, Vojvodini, Sloveniji, Rusiji. Predsjednik udruge Fortuna Art Darko Starešina rekao je da su članovi udruge prije 25 godina bili na otvaranju prve Waldorfske Osnovne škole u Zagrebu, zahvaljujući profesoru Dušku Bubanku, koji je  također stigao u Donji Kraljevec te održao kraće predavanje.
Članove i vodstvo udruge pozdravila je ravnateljica Centra Rudolfa Steinera Dijana Posavec i zaželjela plodonosnu suradnju u budućim susretima te izrazila radost što će surađivati s mnogim likovnim umjetnicima na izložbama u centru. Ujedno je zahvalila udruzi Fortuna ART na donaciji knjiga Rudolfa Steinera koje su prevedene ne hrvatski, naime, u fundusu Centar ima dosta knjiga o Steineru, ali većinom su na stranim jezicima. Na suradnji je zahvalio i načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.
(izvor: J. Šimunko)

CENTAR SUDJELOVAO NA
6. DANIMA VRGANJA I CRNOG TARTUFA
U PAKI

subotu 14. rujna 2019. godine Centar dr. Rudolfa Steinera sudjelovao je u izlaganju i promociji biodinamičke poljoprivredne proizvodnje u sklopu 6. manifestacije ” Dani vrganja i crnog tartufa u Paki”, kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Novog Marofa u suradnji sa Udrugom privatnih šumovlasnika “Graber”. Manifestacija se održala od 13. do 15. rujna uz bogat i zanimljiv program za sve uzraste.
Posjetitelji su mogli uživati u delicijama pripremljenih od vrganja i tartufa koje je pripremao chef Robert Slogar, „zaštitno lice“ kulinarstva Centra dr. Rudolfa Steinera, te kušati proizvode izlagača manifestacije.

SUDJELOVALI SMO NA OBILJEŽAVANJU 100-TE OBLJETNICE WALDORFSKE PEDAGOGIJE U LJUBLJANI

Prva waldorfska škola otvorena je 1919. godine u Stuttgartu, danas u svijetu djeluje tisuće škola i dječjih vrtića koji rade po principima waldorfske pedagogije. Mnogi gradovi diljem svijeta uključili su se u obilježavanje 100-te obljetnice waldorfske pedagogije. U utorak 17. rujna predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera, dječjeg vrtića Cipelica iz Čakovca i Waldorfske škole u Zagrebu sudjelovali su na gotovo trosatnoj svečanosti u čijem su programu sudjelovali bivši i sadašnji učenici, a koja se održala u Cankarjevom domu u Ljubljani. Svečanost obilježavanja 100-te obljetnice waldorfske pedagogije u Ljubljani održala se pod visokim pokroviteljstvom Boruta Pahora predsjednika Republike Slovenije.

ODRŽANO PREDAVANJE
NA ZAGREBAČKOM MASLINARSKOM INSTITUTU

Na poziv Zagrebačkog maslinarskog instituta (http://www.zagreboliveinstitute.hr/hr/), jedne iznimno aktivne udruge koja okuplja maslinare entuzijaste i proizvođače maslinovog ulja koji su ujedno i zaljubljenici u maslinarstvo, u ponedjeljak 23. rujna 2019. u Zagrebu je Amalka Vukelić, dipl.ing.agr., stručna suradnica u Centru dr. Rudolfa Steinera, održala uvodno predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi. Tridesetak članova udruge slušalo je predavanje o osnovama za ulazak u biodinamički sustav gospodarenja. Ovo predavanje rezultat je prethodnog predavanja održanog u svibnju u ZZJZ Andrija Štampar, na kojem su se neki od članova pobliže zainteresirali za biodinamiku. Ovakve inicijative nakon naših predavanja dokaz su kako postajemo sve više prepoznati među samim proizvođačima koji nas traže za savjete i iskustva.

SUDJELOVALI SMO NA 100-TOM ROĐENDANU AGRONOMSKOG FAKULTETA!

Sveučilište u Zagrebu ove akademske godine slavi 350-tu, a Agronomski fakultet 100-tu obljetnicu postojanja.
Agronomski fakultet jedan je od 5 najstarijih fakulteta na Sveučilištu Zagreb stoga proslava 100. rođendana zaslužuje posebnu pažnju i angažman svih bivših i sadašnjih djelatnika i studenata (njih oko 17 500) koji se posredno ili neposredno bave agronomijom i krajobraznom arhitekturom, a danas su uspješni poduzetnici, znanstvenici ili dužnosnici pa im je do njega i dalje stalo.
Centar dr. Rudolfa Steinera pridružio se obilježavanju ovog velikog rođendana koji se održao u nedjelju 29. rujan u punoj dvorani Lisinski. Nazočni gosti iz mnogih zemalja sudjelovali su u svečanoj proslavili prvih 100 godina Agronomskog fakulteta pri čemu je ova akademija bila retrospektiva povijesti rada fakulteta, presjek nekih budućih ideja i nastojanja kao i osvrt na sadašnje stanje u poljoprivredi i visokom školstvu.
Uz cijenjene goste kao što su ministrica prosvjete prof. dr. Blaženka Divjak, rektora Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Borasa, dekana Agronomskog fakulteta prof. dr. Zoran Grgić, te rektore i dekane domaćih i stranih sveučilišta, ovu su svečanu akademiju uveličali i glazbeni gosti od kojih je većina njih usko vezna uz fakultet ili su bivši studenti fakulteta.

POSJET REKTORA HELIOPOLIS UNIVERSITY OF CAIRO

Međimursku županiju posjetio predsjednik Sveučilišta Heliopolis u Kairu što predstavlaj nastavak suradnje s vodećim svjetskim stručnjacima za organsku i biodinamičku poljoprivredu
Po pitanju gospodarenja otpadom i stopi uporabe komunalnog otpada Međimurska županija u samom je vrhu među hrvatskim županijama, a zahvaljujući čistom okolišu, bioraznolikosti i dobroj klimi, imamo kvalitetne predispozicije za proizvodnju zdrave hrane i zdrav život čovjeka. S ciljem stjecanja i razmjene poduzetničkih inicijativa po pitanju zbrinjavanja otpada, programa održivog gospodarenja i biodinamičke poljoprivrede, Međimursku županiju posjetio je prof.dr. Mohamed Yousri Hashem, predsjednik Sveučilišta Heliopolis u Kairu, jedne od najvećih znanstvenih institucija u svijetu po pitanju biodinamike.

Nastavak je to suradnje s egipatskim sveučilištem koja je započeta tijekom prošle godine kada je u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera hrvatska delegacija boravila na jednom od najvećih biodinamičkih imanja na svijetu – SEKEM. Tijekom održavanja 2. Bio Gi Foruma u LifeClass Termama Sveti Martin na Muri u ožujku ove godine gdje je otvoren novi biodinamički vrt, potpisan je Sporazum o suradnji između Heliopolis Sveučilišta u Kairu, Agronomskog fakulteta Zagreb i Centra dr. Rudolfa Steinera.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec istaknula je da uzvratni posjet profesora Hashema predstavlja još jednu podršku u radu Centra: „Konkretna suradnja uspostavljena Sporazumom već provodi kroz brojne projekte, razmjenu profesora i studenata, suradnjom na znanstveno-istraživačkim projektima, a posebice nas veseli suradnja na projektima vezanima uz biodinamičku proizvodnju u pustinji.“ Dodala je kako je Međimurska županija nositelj impulsa u stvaranju platforme u kojoj se povezuju znanstvene i stručne institucije u svrhu razvoja i održavanja programa održivog gospodarenja što se odnosi na ekološku i biodinamičku poljoprivredu.

„Međimurje je predvodnik po načinu i kvaliteti zbrinjavanja otpada, očuvanju okoliša, a imamo sreću što je naša voda, trak i tlo među najkvalitetnijima. To su izvrsne predispozicije za proizvodnju zdrave hrane, a kako podupiremo sve projekte koji promiču zdrav način života, drago nam je što možemo ugostiti stručnjake i kroz institucije razvijati suradnju na obostranu korist.“, poručio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Profesor Hashem je u svom posjetu Međimurskoj županiji obišao Centar dr. Rudolfa Steinera, tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu kako bi razgledao sustav kompostiranja otpada i očuvanja voda te Sveučilište Sjever i Međimursko veleučilište s ciljem razmjene kurikuluma. „Jedini način da se obrazovanje i obrazovni sustav razvija je kroz otvorenost i razmjenu iskustava, što i radimo kroz suradnju naših institucija.“, naglasio je profesor Hashem te dodao da ga posebno veseli što ima priliku posjetiti rodnu kuću i mjesto dr. Rudolfa Steinera čije je studije proučavao. Radnom sastanku u Međimurskoj županiji nazočili su i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je istaknuo da ga veseli nastavak suradnje koji se razvija na obostranu korist.
(izvor: MŽ)

USPJEŠNO ODRŽAN VIKEND PRAKTIČNE BIODINAMIKE – JESEN 2019.

Centar dr. Rudolfa Steinera uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede – Mreže za ruralni razvoj i ove je godine organizirao od 27.-29. rujna 2019. manifestaciju pod nazivom Vikend praktične biodinamike – jesen 2019. Kako svaki ciklus pripreme biodinamičkih pripravaka počinje u vrijeme oko dana Sv. Mihaela (29. rujna) ove godine se idelno poklopio s vikendom u kojem su se održala predavanja i radionice.
Po prvi puta u Hrvatskoj gostovao je dr. Reto Ingold, vrhunski stučnjak agrnom, specijalist i savjetnik za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Dr. Ingold ujedno je i koordinator akreditacijskog vijeća Demeter International, krovne organizacije za biodinamičku poljoprivredu. Stoga nam je bila iznimna čast ugostiti jednog ovakvog stručnjaka kako bi prenio djelić svoga znanja i zainteresiranim slušačima u Hrvatskoj.
U petak 27. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu organizirano je predavanje za zainteresirane goste. Gotovo 70 posjetitelja iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, prisustvovalo je predavanju dr. Ingolda i doslovno se tražila stolica više. Tema je bila zanimljiva i nova za naše proizvođače – kroz primjer projekta biodinamičkog uzgoja u pustinji u Tunisu prikazana je poveznica s biodinamičkom proizvodnjom u Europi, odnosno potenciranje proizvodnje po biodinamičkim načelima u Hrvatskoj. Nakon predavanja uslijedila su raznovrsna pitanja predavaču što se pretvorilo u cjelovečernju debatu razmišljanja i diskusija kojima je zajednički nazivnik bila biodinamika kao vrsta samoodržive i regenerativne poljoprivredne proizvodnje. Uz posluženi catering predavanje je završilo u kasnovečernjim satima.
U subotu 28. rujna u Lužanu Biškupečkom, u Varaždinskoj županiji, održana je radionica izrade biodinamičkih pripravaka. Na OPG Vukelić pripremao se pripravak 500 te su se pokazali svi ostali pripravci i ujedno se pojasnilo način izrade, skladištenja kao i sama primjena pripravaka. Gost predavač dr. Ingold objasnio je principe pripravaka nazočnim polaznicima radionice iz Hrvatske kao i polaznicima iz CERD-a (Centra za ruralni razvoj ) iz Laktaša u Bosni i Hercegovini s kojima Centar dr. Rudolfa Steinera ima dugogodišnju suradnju. Nažalost iznenadan i neumoran pljusak na samom kraju radionice donekle je omeo njen kraj ali to nije zasmetalo niti domaćinima niti sudionicima.
Završetak vikenda praktične biodinamike održan je u nedjelju 29. rujna u Ivanovcu, u Međimurskoj županiji, u poslijepodnevnim satima kada je održana druga radionica izrade biodinamičkih pripravaka, odnosno pripravka 500, na OPG Šegović. Pritom su napunjeni i zakopani rogovi krava za pripravak 500 te se druženje produžilo do ranih večernjih sati.

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA NASTAVLJA SURADNJU U PROJEKTU GRADSKI VRTOVI GRADA ZAGREBA

U utorak 1. listopada 2019. godine Centar dr. Rudolfa Steinera održao je edukaciju i radionicu u sklopu višegodišnjeg projekta Gradski vrtovi u Zagrebu, u organizaciji Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za poljoprivredu.
U Gradskom vrtu Borovje održana je prezentacija nove lokacije za terapijski vrt, a predstavljen je i sveučilišni priručnik Urbano vrtlarstvo koji je nastao na temelju iskustva u provedbi ovog zagrebačkog projekta. Uređenju i druženju te podjeli sadnica, uz donacije i radionicu Centra dr. Rudolf Steiner, u Gradskom vrtu Borovje prisustvovao je i gradonačelnik  Milan Bandić.  Projekt, Gradski vrtovi primjer su održivog korištenja zemljišta Grada Zagreba i poboljšanja kvalitete življenja naših građana, rekao je gradonačelnik Milan Bandić pozdravljajući prisutne na akciji dodatnog uređenja zajedničkog prostora na Gradskom vrtu Borovje, u okviru projekta Gradski vrtovi, a prilikom kojega je Grad Zagreb donirao sjenice i kućice za alat. Vrt u Borovju jedan je od najvećih i trenutno na njemu vrtlari 338 korisnika. Budući da je iskazan velik interes za vrtlarenjem od strane osoba s invaliditetom, gradonačelnik je najavio početak aktivnosti uređenja i opremanja Gradskog vrta za terapijsko vrtlarenje i edukaciju na južnom dijelu Gradskog vrta Borovje.
Projekt Gradski vrtovi provodi se od 2013. godine i do danas je uređeno i opremljeno 23 ha obradivog zemljišta u 13 gradskih vrtova sa preko 2100 parcela. Inače, Gradski vrtovi su u Borovju, Savici, Stenjevcu, Prečkom, Sloboštini, Maksimiru te po dva Gradska vrta u Sopotu, Klari , Sesvetama i Podsusedu.

U BARANJI ODRŽAN TEMATSKI FORUM
“DOMAĆE JE NA STOLU” 

Tematski forum Uloga lokalnih proizvoda u ruralnom razvoju, pod motom “Domaće je na stolu”, u organizaciji LAG-a Baranja i u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje, održala se u petak 4. listopada 2019. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Kao uvodno događanje organiziran je  “Bakin špajz” – uprizorenje pripreme baranjskih jela i slastica na tradicionalni način. Uz predstavljanje značaja lokalnih proizvoda u ruralnom razvoju, značaja ulaska u sustave kvalitete te značaja povezivanja s pružateljima usluga u turizmu – što je zadatak stručnih izlagača – cijelo događanje popratili su mali proizvođači lokalnih proizvoda, koji su se mogli kušati i u njima – uživati.
U cjelodnevnom bogatom programu sa mnoštvo posjetitelja ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec održala je predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi kao inovativnoj poljoprivrednoj proizvodnji sa dodanom vrijednošću. U radu panela sudjelovala je i Jelena Berenčić (Terme Sv. Martin) te Tatjana Hažić (OPG Hažić).

MEĐIMURJE U KATEGORIJI
„DESTINACIJA GODINE“ PROGLAŠENA JE NAJUSPJEŠNIJOM DESTINACIJOM KONTINENTALNE HRVATSKE

Dijana Posavec

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*