12. Međimurski voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

S puno entuzijazma i predanosti Općina Donji Kraljevec, Međimurska županija i Centar dr. Rudolfa Steinera organiziraju već tradicionalni 12. međunarodni voćarski sajam, čije održavanje najavljujemo za 3. i 4. studeni 2017. u Donjem Kraljevcu. 

Lanjske vremenske okolnosti utjecale su na rodnost u voćarstvu, a čini se da je ova godina donijela još brojnije nepogode, koje su u različitim sezonama zahvaćale pojedine dijelove Hrvatske. Rječju, tuče u Međimurju i Hrvatskom Zagorju, suša u dijelu Istre, Slavonije i krapinskog područja, smrzavanja u Konavlima i drugdje, uvelike su smanjile urod, no i dalje ostaje prostor za djelovanje u kojem voćari pronalaze razne načine kako bi održali svoju proizvodnju.

Stoga će središnja tema stručnih skupova biti okrugli stol naslovljen: Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”. U radu okruglog stola očekujemo odziv uglednih poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Savjetodavne službe i drugih dionika ove gospodarske grane suočene s svakodnevnim novim izazovima. Stoga ovo smatrajte otvorenim pozivom na sudjelovanje, jer držimo da dragocjeni doprinos kvaliteti zaključaka okruglog stola, mogu svojom raspravom i prijedlozima pridonijeti i predstavnici Vaših službi.

Otvorenje Sajma predvidjeli smo za petak, 3. studenog 2017. u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec s početkom u 11.00 sati.
U sklopu otvorenja promovitrat ćemo i degustirati prvo hrvatsko bio pivo i Steinerov kolač.

U prvom planu Sajma i nadalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu. Vrijednim držimo isticanje uravnotežene prehrane bogate voćem i voćnim prerađevinama, što nas je navelo na održavanje kulinarskih radionica, ali i na nadgradnju postojećih znanja o prehrani svih involviranih na sajamskoj priredbi: od proizvođača i prerađivača, školskih vrtova i zadruga, LAG-ova i OPG-ova, udruga i organizacija.

Prošle smo godine, s posebnim poštovanjem prema inicijativi, organizirali prvoMeđunarodno ocjenjivanje voćnih vina, a interes proizvođača nadmašio je sva naša očekivanja. Sada je vrijeme za drugo izdanje tog ocjenjivanja, a broj prijava govori u prilog tome da će lista proizvođača voćnih vina biti dulja od lanjske.

Ove godine na Sajmu nam se pridružuju i mali, “kućni”, pivari, proizvođači voćnih i eko piva, koji pripremaju ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva, brojna predstavljanja, kao i tri edukacijska panela. Bit će to 1. ocjenjivanje piva s udjelom voća, što također ubrajamo u vrijedne inovacije koje Sajam želi predstaviti široj publici.

Stručni dio Sajma osmišljen je u suradnji sa Savjetodavnom službom koja je suorganizator Sajma. Naša je misija ostala ista – dati doprinos intenziviranju voćarstva na OPG-ima, za što nesumnjivo postoji potencijal, te dati poticaj širenju inovacija u krugu zainteresiranih.

Ukoliko trebate dodatne informacije vezane uz Sajam ili nastup na Sajmu, budite slobodni kontaktirati nas pozivom na telefon broj 040 655 612 ili na adresu elektronske pošteinfo@vocarski-sajam.com
Cijeli program sajma pogledajte na web stranicama vocarski-sajam.com

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*