Dobra vijest za poljoprivrednike

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA MEĐIMURSKE DANAS JE ODRŽALA PRESS KONFERENCIJU NA KOJOJ SU GOVORILI NJEN ČELNIK DARKO HORVAT I POTPREDSJEDNIK VJERAN VRBANEC, UJEDNO PREDSJEDNIK UPRAVE  HAMAG – BICRO

Obzirom da su poljoprivrednici najranjivija skupina kada su u pitanju kreditne institucije i financijski instrumenti, što je do, eto nedavno, bilo pravilo a ne iznimka, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kroz programe koje provodi HAMAG BICRO nastoje im konkretno pomoći,  istaknuo je u svom uvodu Darko Horvat,

U ovoj godini od 1.6. za poljoprivrednike će se otvoriti program za apliciranje kroz HAMAG BICRO, a inicijativa za pokretanje financijskih instrumenata rezultat je, kao što sam rekao, uočenog otežanog pristupa financiranju za poljoprivredni, prerađivački i šumarski sektor. Prisutne su poteškoće s nedostatnim instrumentima osiguranja, visokim kamatnim stopama, nedostatkom vlastitog učešća u investicijama, nedovoljnog pristupa mikro kreditima te nedostatkom komercijalnih kredita za šumarski sektor. U tu svrhu izdvojeno je 35,3 milijuna eura koji će biti na raspolaganju korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu. Potpisivanje nedavnog sporazuma rezultat je izmjena Programa ruralnog razvoja kojim se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje njihovih ulaganja. Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja, ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Primjerice, u mljekarskom sektoru bit će omogućeno kreditiranje sa kamatnim stopama od 0,1 posto! , što trenutačno ne postoji nigdje u okruženju.

Dakako, usmjeravajući se na projekte koji su ekonomski isplativi, financijski instrumenti HAMAG BiCRA pružaju podršku poduzetničkim projektima putem ESIF Mikro i Malih zajmova te Pojedinačnih jamstava iz nacionalnih sredstava, te ESIF pojedinačnih jamstava uz mogućnost subvencioniranja kamatne stope.

Vjeran Vrbanec: Uz nabrojeno, a uz potporu HAMAG-a koji trenutačno iznosi 1,3 milijarde kuna, poduzetnicima je dostupno minimalno 4,8 milijardi kuna. Na državnoj razini, u 2016 do danas 824 poduzetnika je osiguralo financiranje putem zajma uz kamatnu stopu od 0,5 posto!, a najviše odobrenih zajmova bilo je u prerađivačkoj industriji, turizmu i građevinarstvu.

Poduzetnici iz Međimurja najčešće kroz program ESIF pristupaju kroz djelatnosti:

Sektor djelatnosti Broj prijava
PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

42

GRAĐEVINARSTVO

17

DJELATNOSTI PRUŽANJA SMJEŠTAJA TE PRIPREME I USLUŽIVANJA HRANE

12

TRGOVINA NA VELIKO I NA MALO; POPRAVAK MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA

4

ADMINISTRATIVNE I POMOĆNE USLUŽNE DJELATNOSTI

3

INFORMACIJE I KOMUNIKACIJE

3

OBRAZOVANJE

3

OSTALE USLUŽNE DJELATNOSTI

2

STRUČNE, ZNANSTVENE I TEHNIČKE DJELATNOSTI

2

UMJETNOST, ZABAVA I REKREACIJA

2

DJELATNOSTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I SOCIJALNE SKRBI

1

U istom periodu, putem Pojedinačnih jamstava dana je potpora za 446 poduzetnika (355 iz nacionalnih sredstava, 9 ESIF jamstava bez subvencije, 82 ESIF jamstva sa subvencijom) te je ugovoreno 28 milijuna kuna subvencije kamatne stope od strane HAMAG-BICRO-a. Na činjenicu kako financijski instrumenti pomažu u mobilizaciji dodatnih javnih i/ili privatnih izvora financiranja u svrhu otklanjanja tržišnih nedostataka ukazuju i podaci kako su izdana pojedinačna jamstva osigurala poduzetnicima 1,26 milijardi kuna komercijalnih kredita po povoljnijim kamatnim stopama, čime je potaknuto 1,73 milijardi kuna novih investicija u gospodarstvo te je stvoren potencijal za novih 2170 radnih mjesta.

HAMAG-BICRO je i do sada pružao potporu poljoprivrednicima kroz instrument Pojedinačna jamstva za poljoprivrednike, kroz koji je u prošlom razdoblju u prosjeku podržano 40 poduzetnika godišnje kroz približno 60 milijuna kuna jamstava godišnje i 123 milijuna kuna kredita godišnje.  

Tajništvo HDZ MŽ

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*