Događaji koji su označili svibanj i lipanj u Steineru

ODRŽANA RADIONICA O BIODINAMICI NA DOMESTICA IMANJU
U BANJA LUCI

U subotu, 4. svibnja 2019. godine Centar dr. Rudolfa Steinera ponovno je na poziv Centra za ekonomski i ruralni razvoj – CERD Banja Luka održao predavanja i radionicu o biodinamičkim pripravcima i njihovoj primjeni.
Suradnja dvaju Centara traje već tri godine i okuplja sve više zainteresiranih što je rezultiralo primjenom biodinamičkih principa u proizvodnji hrane na Domestica imanju.
Ova aktivnost podržana je od strane švedske organizacije We Effect u okviru CiSaRD projekta.

DIJABETIČKO DRUŠTVO ZAGREB
POSJETILO CENTAR
DR. RUDOLFA STEINERA

U petak, 10. svibnja 2019. godine Dijabetičko društvo Zagreb posjetilo je Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.
Nakon predavanja ravnateljice Dijane Posavec o liku i djelu Rudolfa Steinera i trendovima biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, krenuli su u Oporovec na imanje OPG Zadravec gdje su degustirali njihov poznati kozji sir.
Dijabetičko društvo nastavilo je svoj posjet prema Svetoj Mariji gdje su imali prilike vidjeti kako nastaje autohtoni proizvod Svetomarska čipka te razgledali Etno zbirku – Zavičajna zbirka „Josip Hunjadi“.

PONOVNO GOSTOVANJE NA HRTu
U EMISIJI Kod nas doma

U utorak 14. svibnja 2019. godine u HRT-ovoj emisiji Kod nas domaponovno su gostovale predstavnice Centra dr. Rudolfa Steinera ravnateljica mr. sc. Dijana Posavec i stručna suradnica Amalka Vukelić.
U emisiji su sa voditeljicom Ivom Šulentić razgovarale o primjeni biodinamičkih pripravaka te kroz cijelu emisiju pokazno demonstrirale dinamizaciju pripravaka.

SUDJELOVANJE NA KONFERENCIJI
„Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu“

Predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera sudjelovali su u srijedu 15. svibnja 2019. godine u Hotelu Park u Čakovcu u sklopu projekta „Odluči danas za bolje sutra!“ na konferenciji pod nazivom „Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu“.
ZEO Nobilis u partnerstvu s LAG-om Međimurski doli i bregi provodi projekt “ODLUČI DANAS ZA BOLJE SUTRA!” koji u potpunosti financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Cilj projekta je informiranje i educiranje OPG-ova s područja Međimurske županije o mogućim rješenjima glede očuvanja prepoznatljivosti i zaštite geografskog podrijetla i identiteta domaćih proizvoda te problema s kojima se poljoprivrednici svakodnevno susreću, a usko su vezani uz problematiku klimatskih promjena.
Na početku konferencije uvodnu riječ održali su organizatori iz ZEO Nobilis-a i partneri projekta LAG Međimurski doli i bregi. Luka Tomac –  voditelj programa klimatskih promjena održao je predavanje o utjecaju klimatskih promjena te pregledu stanja što nam donosi budućnost? Goran Sabol predavač na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održao je predavanje na temu: “Ublažavanje utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu”. Dr. sc. Silvija Zeman održala je predavanje na temu:  “Agroklimatske promjene u poljoprivredi”. Melita Srpak dipl.ing.agr. “Poljoprivreda u prostornom uređenju i zaštiti okoliša. Na kraju konferencije zadnju točku predavanja održala je Valentina Hažić mag.agr., univ.spec.oec na temu: “Koncept multifunkcionalne poljoprivrede.”

IZVOR: LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

ODRŽANO PREDAVANJE NA VISOKOM GOSPODARSKOM UČILIŠTU KRIŽEVCI

Na poziv dekanice Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.scMarijana Ivanek-Martinčić, u subotu 18. svibnaj 2019. godine Amalka Vukelić, dipl.ing.agr., održala je predavanje dodiplomantima o biodinamičkoj poljoprivredi – načinima, principima i temeljima za rad.
Na primjeru dobre prakse i suradnje s drugim obrazovnim ustanovama znanja o biodinamici prenose se i na studente VGUK-a.
Interes studenata je bio izniman, uz mnoštvo pitanja i komentara, observacija početno razumijevanje materije biodinamičke poljoprivrede dalo je neke nove ideje mladim ljudima.
Nastavak ove plodonosne suradnje će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

CENTAR POSJETILI VRHUNSKI
SOMMELIERI I GASTRONOMI

U subotu 18. svibnja 2019. godine Centar dr. Rudolfa Steinera posjetili su vrhunski sommelieri i gastronomi.
Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master Sommelier osvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom „Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu.
Siniša Lasan najbolji sommelier Hrvatske u 2017. godini koji radi u poznatom dubravačkom restoranu PROTO, decanterov sudac.
Gordan Zečić, glavni urednik časopisa Dobra hrana, autohtonog gastronomskog vodiča kroz dobre restorane, sočne recepte, dobre kuhinjske savjete i slasne priče koji izlazi u sklopu izdanja Jutarnjeg lista.

Nakon upoznavanja sa radom i planovima Centra i razgleda rodne kuće bili su oduševljeni viđenim te nam dali veliku podršku u ostvarivanju zadanih nam ciljeva i planova. Trend u svijetu gastronomije i vinarstva je što “čišća” hrana koja se proizvodi na organski način, a posebno su cijenjeni biodinamički proizvođači.

SUDJELOVANJE NA 3. HRVATSKOM RURALNOM PARLAMENTU

U Vodicama i Tisnu održan je treći Hrvatski ruralni parlament od 20. do 23. svibnja 2019. godine na kojem je sudjelovao Centar dr. Rudolfa Steinera kao član LAG-a Međimurski doli i bregi. Organizatori trodnevnog događanja, čija je glavna tema bila „Pametna sela“, bili su Ministarstvo poljoprivrede/Mreža  za ruralni razvoj i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR u suradnji s LAG-om “More 249”.

Prvoga dana održana je plenarna sjednica te niz uvodnih govora. Na skupu se okupilo više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog prostora. Trodnevno događanje otvorio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Drugoga dana na dnevnom je redu bio uvod u temu samog parlamenta – “Pametna sela”odnosno sela budućnosti. Inicijativa je pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. kako bi se skrenula pozornost na sve veću depopulaciju i odljev iz europskih sela u europska urbana područja. Na Parlamentu su govorili predstavnici Europske komisije Stefan Jensen i predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Tom Jones, koji su sudionicima predstavili koncept pametnih sela te primjere provedbe u zemljama Europske unije. Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. predstavila je Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije. Bilo je riječi i o strategiji razvoja poljoprivrede i ribarstva te strateškom planiranju novog programskog razdoblja. U popodnevnih satima održan je Ruralni café, pet (5) tematskih radionica po principu  world café koncepta.

Trećeg dana Parlamenta, LAG Međimurski doli i bregi aktivno je sudjelovao na interaktivnim terenskim radionicama na području LAG-a “More 249”. Na terenskim radionicama izmjenjivala su se iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora. Teme radionica na kojima smo sudjelovali bile su: “Resursi nisu vječni”, “Digitalna sela”, “Sutra ja vozim” i “Priroda i društvo” u kojoj je uvodničarka bila ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec a voditeljica predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić

Četvrtog dana u hotelu Borovnik u Tisnom predstavljeni su vrlo vrijedni zaključci svih tematskih radionica, a neki od njih provlačili su se kroz mnoge grupe. Istaknuta je važnost edukacije svih uključenih u ruralni razvoj od poljoprivrednika, učenika i studenata, do zaposlenika raznih tijela i službi, a naročito fakultetskih profesora i edukatora koji svoje znanje trebaju prenositi na nove korisnike i generacije. Zaključci radionica implementirani su u krovni dokument 3. HRP-a –  Deklaracija 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta, dokument koji će biti upućeni donositeljima odluka na EU, nacionalnoj i lokalnim razinama, završen je treći Hrvatski ruralni parlament koji je u tri dana pokušao odgovoriti na pitanje pametnih sela u RH.

 

IZVOR: LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

ODRŽANO PREDAVANJE U NASTAVNOM ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO
DR. ANDRIJA ŠTAMPAR U ZAGREBU

Centar dr. Rudolfa Steinera, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, organizirao je u srijedu 29. svibnja 2019. godine u Zagrebu u dvorani Zavoda, Uvodnu edukaciju o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem podizanja interesa javnosti, ali i svijesti o problemu opadanja kvalitete tla. Sklad s prirodom i prirodan uzgoj biljaka bez upotrebe štetnih sredstava dio su biodinamičkog gospodarstva koji je u skladu s prirodnim ritmovima i kao takav potiče zanimanje sve većeg broja ljudi. Održana predavanja prvi su i važan korak ka biodinamičkoj proizvodnji jer zainteresiranim proizvođačima pružaju korisne informacije te im pomažu donijeti odluku za prelazak na ovakav tip proizvodnje i početak suradnje s ostalim proizvođačima.

U prvom predavanju mr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing. predstavila je detalje o liku i djelu dr. Rudolfa Steinera, poznatom austrijskom filozofu, znanstveniku i piscu koji je početkom 20. stoljeća razvio biodinamičku poljoprivredu, a rođen je u Međimurju, u Donjem Kraljevcu. Govoreći o uzgoju biljaka koji slijedi ustaljene prirodne tokove te o nastanku i trendovima biodinamičke poljoprivrede, mr. sc. Posavec je istaknula je kako je biodinamička poljoprivreda sustav organske poljoprivrede koji prepoznaje biološke i kemijske vrijednosti tla i odnosi se prema farmi kao živom sistemu koji stvara zdravo i živo tlo.

Biodinamička poljoprivreda je prva certificirana proizvodnja iz koje je nastala ekološka poljoprivreda, a stopa rasta biodinamičkih farmi od 2000. godine iznosi 100 posto. Osim što su ponudila korisne informacije i rješenja proizvođačima, današnja su predavanja govorila o očuvanju prirode i zdravlja ljudi kroz načine na koje se postupa prema tlu, biljkama te čovjeku koji sudjeluje u procesu proizvodnje. Drugo predavanje u sklopu besplatne edukacije bilo je o osnovnim postulatima biodinamičke poljoprivrede, principima, metodama i tehnikama uzgoja koje je predstavila Amalka Vukelić, dipl. ing. agr., vlasnica biodinamičkog poljoprivrednog gospodarstva, također djelatnica Centra dr. Rudolf Steiner.
Vodeći se društveno odgovornim poslovanjem, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ poduzima sve u svrhu poboljšanja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluje, posvećujući pozornost edukaciji svojih radnika, tehnološkom razvoju te posebno zaštiti okoliša.

 

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
NA ERASMUS+ AKTIVNOSTI U LATVIJI

Predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera kao članovi LAG-a Međimurski doli i bregi su od 03. do 07. lipnja 2019. godine u Latviji sudjelovali na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG jedan od partnera. Domaćini aktivnosti bio je projektni partner LAG Zied Zeme. Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a završio je 14. lipnja 2019. godine.

Prvog dana aktivnosti mobilnosti partneri na projektu susreli su se u Rigi, glavnom gradu Latvije i vodećem ekonomskog središtu Baltika. Nakon razgleda najvažnijih znamenitosti latvijske metropole, sudionici su se zaputili u ruralni prostor Latvije kojeg karakteriziraju šumska i močvarna prostranstva.

Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregiRazvojne agencije ADRAT i Razvojne agencije CORANE iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta IRMA S.L. iz Španjolske, održan je u gradu Lielvarde, u sjedištu domaćeg LAG-a.

Sudionici su posjetili i tvornicu Diamonds Food Group u gradiću Suntaži koja je postala prepoznatljiva u Latviji zbog proizvodnje torti i kolača bez glutena i laktoze, a velik dio pogona financirali su sredstvima programa LEADER. Kasnije je slijedio posjet Komunikacijskom centru Sergej Ejzenštajn u gradu Keipene. Taj muzej otvoren je u zgradi bivše željezničke postaje, a prikazuje izložbu u spomen na najvažnija djela ovog ruskog filmskog redatelja. Održan je i posjet centru Plavog križa u gradu Ledmane koji radi sa mladima bez roditeljske skrbi, bivšim ovisnicima i drugim ranjivim skupinama građana na njihovom uključivanju u društvo, a njegov rad sufinanciran je sredstvima LAG-a Zied Zeme. U interpretacijskom centru Turkalnes Muiža održana je prezentacija proizvoda lokalne pivovare te drugih lokalnih proizvođača.

Posljednjeg dana mobilnosti održan je posjet nekoliko projekata sufinanciranih sredstva Programa ruralnog razvoja, tj. LAG-a Zied Zeme. Tako su sudionici na projektu posjetili vodeni park Baldone i vidikovac Riekstu Kalns, privatnu školu Ikškiles Briva i turističko središte Baldone, poznato po ljekovitom mulju. Nakon degustacije vina od breze u vinariji Libertu, posjet je završio obilaskom grada Ogre i tamošnjeg Muzeja povijesti i umjetnosti.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Latviji sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

IZVOR: LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

CENTAR SUDJELOVAO U IZRADI AKCIJSKOG PLANA UPRAVLJANJA POSJETITELJIMA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM PODRUČJIMA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

U okviru projekta „Med dvemi vodami“ Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode izrađuje Akcijski plan upravljanja posjetiteljima u zaštićenim prirodnim područjima Međimurske županije (u nastavku APUP).
APUP je dio plana upravljanja zaštićenim prirodnim područjima te ovisno o potrebama upravljanja pojedinim područjem predstavlja zasebni akcijski plan kao dodatak planu upravljanja. U okviru izrade APUP-a planirano je uključivanje zainteresiranih dionika u proces donošenja odluka, a cilj ove prve radionice je bio okupiti sve zainteresirane i kroz raspravu prikupiti informacije o postojećim sadržajima i inicijativama vezanim uz turističku ponudu te razraditi prijedloge za razvoj prezentacije i omogućavanje doživljaja zaštićenih prirodnih područja posjetiteljima.
Centar dr. Rudolfa Steinera kao ustanova kojom prolazi velik broj posjetitelja prepoznat je kao dionika koji može doprinijeti izradi APUP-a.

 

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA GOST UDRUGE SLAPNICA NA ŽUMBERKU

ŽUMBERAČKI POTOK KAO EKO-SIMBOL – Po dugačkoj tradiciji, početak i ovoga lipnja bio je u zagrebačkoj okolici u znaku ugodnog jednodnevnog eno-gastro rekreacijskog druženja pod kapom ekologije.
Prof. Ivan Dropuljić,  osnivač i direktor međunarodnog festivala plemenite kapjice i delicija Zagreb Vino.com te predsjednik ekološke udruge Slapnica, sa obitelji je na svom posjedu kod izvora potoka Slapnica na Žumberku priredio novi susret s dobrim vibracijama kojime želi istaknuti nužnost čuvanja prirodnog okoliša, korisnost boravka u prirodi te važnost zbližavanja ljudi. Okupili su se brojni već dugogodišnji prijatelji i pridošlice koji će dugogodišnjim slapničarima tek postati prijateljima. Dropuljićevi skupovi na Slapnici na koji dolaze pripadnici različitih profesija i društvenih staleža (poslovnjaci, likovni i glazbeni umjetnici, sportaši, ugostitelji, kuhari, enolozi, sommelieri, građevinari, trgovci, novinari…) funkcioniraju na način da domaćin ponudi prostor i osigura lijepu količinu hrane od namirnica sa znanim geografskim porijeklom (OPG!) a da sudionici dođu puni dobre volje i svatko s, po mogućnosti, ponekom delicijom kreiranom u vlastitoj kuhinji, odnosno stignu s materijalom s kojim će tu, na licu mjesta, prigotoviti neko jelo. Vinari se dakako pobrinu da razna brojna lijepa vina. Ambijentalno osviješteni piknik počne uvijek u podne strukovnim skupom na ekološku temu. Ove godine taj eko-skup međutim zbog bolesti i nedolaska nekoliko pojedinaca na koje se računalo nije održan na klasičan način i uvodno, ali to ne znači da susret na Slapnici 1. lipnja nije prošao u snažnome eko-tonu: poruke vezane uz njegovanje okoliša poslali su svojom nazočnošću i kroz razgovore sa sudionicima susreta na Slapnici npr. Amalka Vukelić, dipl. ing. agr, stručna suradnica i svjetnica pri Centru dr. Rudolf Steiner iz međimurskog Donjeg Kraljevca, te Romeo Ibrišević i „njegovi dečki“ aktivisti udruge-akcije Zelene stope koja brine o uklanjaju olupina i otpada sa zelenih područja, posebice iz nacionalnih parkova prirode….
Događanje na Slapnici već je dobilo međunarodni karakter, naime svake godine uz stanovnike iz raznih krajeva Lijepe nađe (iz Kaštela je stigao vinar Matela s crljenkom i plavcem te s babicom koja mi se najviše svidjela!) naiđu i stanovnici i drugih, uglavnom Hrvatskoj susjednih zemalja, kao Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Mađarske, Austrije…
IZVOR: EKOLOŠKA UDRUA SLAPNICA

 

(dp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*