medjimurjepress@gmail.com

Događanja u Centru dr. Rudolfa Steinera – srpanj/kolovoz 2019.

POZIVAMO VAS NA
VIKEND PRAKTIČNE RADIONICE
jesen 2019.

Centra dr. Rudolfa Steinera u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Mrežom za ruralni razvoj i ove godine organizira Vikend praktične radionice jesen 2019. Na radionici će se pripremati Pripravak 500 (gnoj iz roga) te govoriti o ostalim biodinamičkim pripravcima, na koji način i kada se pripremaju te kako se koriste. Svi zainteresirani koji nam se javljaju kroz čitavu godinu moći će na radionici sami pripremati pripravak.
Ove godine na Vikend praktične radionice jesen 2019. dolazi nam gost predavač, mentor i savjetnik DEMETER International-a dr. sc. Reto Ingold koji je ujedno i koordinator akreditacijskog vijeća DEMETER International i instruktor vježbenika za biodinamičku poljoprivredu u Švicarskoj.
Program počinje u petak 27. rujna 2019. godine s početkom u 18 sati kada će dr. sc. Reto Ingold održati predavanje u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.
U subotu 28. rujna i nedjelju 29. rujna održat će se praktične radionice u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za sve ostale detalje i prijave molimo javite se na:
email: info@centar-rudolf-steiner.com ili na broj tel. 040 655 612.

LIKOVNA KOLONIJA
U CENTRU DR. RUDOLFA STEINERA

U petak 30. kolovoza 2019. godine s početkom u 10 sati u Centru dr. Rudolfa Steinerau Donjem Kraljevcu održat će se umjetnička kolonija u suradnji sa Fortuna-ART, udrugom likovnih umjetnika iz Zagreba. Fortuna-ART broji preko 160 članova, najpoznatijih likovnih stvaralaca iz Hrvatske i inozemstva. Udruga okuplja članove od amaterskog do akademskog statusa, između ostalih članovi su Dimitrije Popović, Charlles Billich, Damir Medvešek, Franjo Klopotan, Natalija Cimeša, Viktorija Rabžajeva i mnogi drugi. Na međunarodnom planu Udruga surađuje s nizom afirmiranih likovnih umjetnika i državnih institucija, gdje su prepoznati kao izvrsni partneri s pokroviteljskim i angažiranim odnosom prema autorima i sredini u kojoj nastupaju. Organizatori su nekoliko značajnih likovnih kolonija i izložbi – u  BiH, Vojvodini, Sloveniji, Rusiji. Djelovali su kulturno-humanitarno na području Kosova i nekim drugim područjima. Udruga je za svoj rad dobila priznanje Predsjedništva BiH te niz priznanja i zahvalnica od mnogih drugih institucija.
Izuzetna nam je čast što su prepoznali Centar dr. Rudolfa Steinera kao mjesto okupljanja i stvaranja te nam svojim doprinosom žele pomoći u promociji rada i djela dr. Steinera.
Pozivamo sve zainteresirane da posjete Centar dr. Rudolfa Steinera 30. rujna i prisustvuju kreativnom stvaranju umjetničkih djela naših likovnih umjetnika i kipara. Dobro došli.

POSJET SEKEM FARMI I
HELIOPOLIS UNIVERSITY CAIRO

 

Od 28. srpnja do 1. kolovoza 2019. godine ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec boravila je na studijskom putovanju u Egiptu gdje je posjetila dvije vrlo značajne institucije: biodinamičku farmu SEKEM 60-tak km SI od Kaira i Sveučilište Heliopolis u Kairu. Na biodinamičkoj farmi SEKEM upoznala se sa višegodišnjim eksperimentom kojeg provodi tim mladih znanstvenika. Radi se o pokusnom polju na kojem su zasijane razne kulture koje se uzgajaju na konvencionalni, organski i biodinamički način. Od kukuruza, soje, raznog vrsta povrća i voća. Dosadašnji rezultati pokazuju svu superiornost biodinamičke poljoprivredne proizvodnje u uzgoju voća, povrća i ljekovitog bila u tako surovim uvjetima kao što je pustinja.
Susrela se i razgovarala sa predsjednikom DEMETER International i vlasnikom SEKEM-a Helmyem Abouleishem te njegovim suradnicima. Dogovoren je dolazak Helmya Abouleisha na konferenciju o biodinamičkoj poljoprivredni JI Europe koja će se održati početkom 2020. godine  u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera i DEMETER International. Razgovaralo se i o pristupanju hrvatskih biodinamičkih proizvođača i udruga svjetskoj DEMETER organizaciji.
Također dogovoreno je da će dr. sc. Reto Ingold koordinator akreditacijskog vijeća DEMETER International aktivno sudjelovati i održati predavanje i radionicu na Vikendu praktične biodinamike koji će se održati od 27. do 29. rujna 2019 godine u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te na poljoprivrednim imanjima u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Prigodom posjete Sveučilištu Heliopolis Kairo susrela se sa rektorom prof. dr. Mohamedom Yousri Hasemom te je dogovoren posjet rektora Centru dr. Rudolfa Steinera i nazočnost na obilježavanju 100 godišnjice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu krajem rujna ove godine.
Ovaj posjeta nastavak je suradnje u okviru nedavno potpisanog Sporazuma između Centra dr. Rudolfa Steinera, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Heliopolis Kairo.

Na farmi SEKEM boravio je i Steve Briaultdirektor EMERSON COLLEGE iz Velike BritanijeEMERSON COLLEGE svjetski je poznata institucija koju je osnovao Ralph Waldo Emerson 1962. godine. Temelji EMERSON Collega postavljeni su na Steinerovom nauku koji desetljećima okuplja znanstvenike i štovatelje Steinerova rada. Steve Briault pozvan je da zajedno sa svojim suradnicima posjeti Centar dr. Rudolfa Steinera te održi neko od svojih poznatih predavanja.

Emerson College središte je obrazovanja za odrasle koji se bavi potrebom ljudskih pristupa današnjim gorućim pitanjima. Pruža mogućnosti učenja i transformacije kroz obrazovanje, praktične inicijative, istraživanje i izgradnju zajednice. Emersonov cilj je razviti, vježbati i dijeliti načine rada i života koji potiču slobodno mišljenje, maštu i odgovornost u svijetu.
Emerson College nudi akreditirane strukovne tečajeve i programe za osobno učenje i razvoj poput:
biodinamičko vrtlarstvo i prirodna ekologija
obrazovanje
zdravlje, liječenje i njega
scenske i likovne umjetnosti
socijalna ekologija i izgradnja zajednice
studije unutarnjeg razvoja i svijesti

Emerson okuplja ideje i ljude iz cijelog svijeta da uče, rade i žive u održivom, transformativnom i prirodnom okruženju.

Ne idite tamo gdje vodi put,
umjesto toga idite tamo gdje nema staze i ostavite trag.

– Ralph Waldo Emerson

171. SJEDNICA VLADE ODRŽANA
U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

CENTRU DR. RUDOLFA STEINERA DODIJELJENA SREDSTVA ZA PROMICANJE BIODINAMIČKE POLJOPRIVREDE

Međimurska županija bila je mjesto održavanja 171. sjednice Vlade Republike Hrvatske, čiji su se članovi u četvrtak, 25. srpnja 2019. godine okupili u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.
Uz premijera i ministre, sjednici u prostorijama Tehnološko-inovativnog centra u Čakovcu nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom, načelnici međimurskih općina, kao i saborski zastupnici Bernarda Topolko, Sunčana Glavak i Veljko Kajtazi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sjednicu Vlade u Čakovcu otvorio je zahvalom domaćinima, županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču. U uvodnom govoru, predsjednik Vlade naglasio je da je Međimurje jedna od razvijenijih hrvatskih regija, te je u 2018. u svrstano u Top 10 regija prema Financial Timesu, kad se radi o privlačenju stranih ulaganja. “Nije slučajno da i u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u Europskoj uniji“, istaknuo je. “Činjenica da se danas nalazimo u ovom prostoru kojeg ste nazvali Centrom znanja, a da je to prije bila vojarna Hrvatske vojske, dobar je primjer kako su u funkciju stavljene nekretnine koje je Ministarstvo obrane ustupilo, u ovom konkretnom slučaju razini županije i grada, pa je u njemu i Međimursko veleučilište i Tehnološko-inovacijski centar, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju, Regionalna razvojna agencija te brojni predstavnici maloga gospodarstva koje obilježava poduzetnički duh ovoga kraja“, naveo je Plenković te dodao da je dobro što je prepoznata i važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao faktora koji sigurno pridonose natprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja.
Vlada je na sjednici donijela 26 zaključaka i odluka kojima je poduprla realizaciju projekata čija vrijednost iznosi oko 3,4 milijarde kuna.

Na Sjednici Vlade usvojena je Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma s Centrom dr. Rudolfa Steinera, Donji Kraljevec, o financiranju promicanja biodinamičke poljoprivrede u 2019. godini.

Sporazumom će se Centru dodijeliti 200.000 kuna za održavanje hrvatskih dana biodinamike, međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina, održavanje tečajeva i edukacija o biodinamičkoj proizvodnji te za nabavku informatičke opreme. Biodinamička poljoprivreda je vid ekološke poljoprivrede temeljen na idejama Rudolfa Steinera. Biodinamičke proizvode certificira Demeter, međunarodnom oznakom biodinamičkog uzgoja ili organic farming, a mogu ih certificirati ovlaštena tijela za certificiranje ekoloških proizvoda.
Nakon sjednice Vlade ministrica Vučković je korisnicima mjera 4, 6 i 7 Programa ruralnog razvoja uručila 14 ugovora o financiranju vrijednih više od 21 milijun kuna, kojima financiramo ulaganja u obnovljive izvore energije i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, izgradnju javnih sustava za vodoopskrbu, ali i povećanje kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti te poboljšanje usluga za ruralno stanovništvo.

„Ekološka poljoprivreda važna je grana hrvatske poljoprivrede, a najbolje rezultate postići ćemo prepoznatljivom kvalitetom, proizvodima s visokom dodanom vrijednosti i hranom proizvedenom po najvišim standardima. To je tržišna niša koju naši poljoprivrednici sve više prepoznaju jer se iz godine u godinu sve više njih odlučuje upravo za ekološku poljoprivredu. U cijeloj Europskoj uniji mi imamo najveći rast površina u ekološkoj proizvodnji, a i cijela buduća Zajednička poljoprivredna politika temelji se na smanjenju onečišćenja od poljoprivredne proizvodnje – izjavila je ministrica Marija Vučković u Čakovcu.

EDUKACIJE IZ PODRUČJA TURIZMA

U utorak 16. srpnja i srijedu 17. srpnja 2019. godine u adrenalinskom centru Accredo u Zasadbregu održane su edukacije iz područja turizma koje je organizirao LAG Međimurski doli i bregi kao jednu od aktivnosti prekograničnog projekta ECool – Tour, SLO-HR81, INTERREG V-A SI-HR.
U programu ove radionice namijenjene lokalnim i regionalnim dionicima turizma, obrađivala se tematika vezana uz: održivi razvoj u turizmu, osmišljavanje novih turističkih proizvoda i usluga u ruralnom turizmu, menadžment malih i srednjih turističkih subjekata te marketing u turizmu.
Interaktivne radionice vodili su, renomirani predavači i znalci iz tog područja, Branimir Blajić, generalni menadžer Visoke škole Aspira, i Rudi Grula voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije.
Edukacije su obuhvatile ekološki, obrazovni i kulturni turizam, detektiralo se postojeće stanje u Međimurju i Hrvatskoj, iznijeli podaci o novim trendovima i potrebama korisnika usluga, stavljen je naglasak na održivi turizam i bogatstvo raznolikosti kulturne i prirodne ponude.
Polaznici radionica aktivno su sudjelovali u praktičnim radionicama na kojima su iznijeta pojedinačna viđenja i potrebe te brojne ideje i konkretne kreacije turističkih proizvoda i usluga.
Iskazana je potreba za češćom razmjenom znanja, iskustva i ideja, različitih dionika, a sve u svrhu poboljšanja i napredovanja pružatelja usluga, stvaranja novih usluga i veće kvalitete u ponudi turističkih proizvoda u Međimurju.
Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi jedan je od partnera u projektu E-Cool Tour, u kojem sudjeluju Društvo za socijalnu vključenost MOZAIK iz Murske Sobote, koji je vodeći partner u projektu, te CAAP – Center za alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora, sa slovenske strane, te ACT grupa iz Čakovca.

IZVOR: LAG Međimurski doli i bregi

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
CYCLIST WELCOME SUSTAVU

U ponedjeljak 15. srpnja 2019. godine u Međimurskoj palači turizma, novim prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije održano je potpisivanje Sporazuma povodom ulaska u Cyclist welcome sustav. Sporazum je potpisala i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec i Rudi Grula voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije. Centar je dobivši ovu oznaku ispunio posebne uvjete u sklopu istoimenog sustava brendiranja cikloturističke ponude u Međimurju kroz projekt Cycle in network 2.0 sufinanciranog iz programa prekogranične suradnje Interreg Hu-Hr.
Ovo je još jedna od prilika turističke ponude Centar dr. Rudolfa Steinera koji se sada nalazi i na turističkoj karti Cycle welcome Međimurje kako bi nas posjećivalo još više gostiju, čak i na biciklima. Biciklisti dobro nam došli!

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJAPOKROVITELJ
OBILJEŽAVANJA 100 GODINA WALDORFSKE PEDAGOGIJE

U petak 12. srpnja 2019. godine poslovna ravnateljica waldorfske škole Zagreb Ivana Vukelić Bonifačić i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec susrele su se sa pomoćnicom ministrice znanosti i obrazovanja Lidijom Kralj koja ih je primila u prostorima Ministarstva. Tom prilikom dogovoreno je pokroviteljstvo Ministarstva nad velikim jubilejom a to je obilježavanje 100. godišnjice waldorfske pedagogije u svijetu te 25. godišnjice osnutka prve waldorfske škole u Hrvatskoj, Waldorfske škole u Zagrebu.
Obilježavanje 100 godina waldorfske pedagogije prilika je da stručnu i širu javnost upoznamo s radom svih važnih institucija koje provode programe dr. Steinera.
Tako će se u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu u petak 18. listopada 2019. godine održati Okrugli stol o waldorfskoj pedagogiji sa stručnim predavačima iz zemlje i inozemstva. Veliko svečano obilježavanje sa nastavnicima, bivšim i sadašnjim učenicima waldorfske škole, roditeljima, uzvanicima i gostima održat će se početkom prosinca u Zagrebu. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane za ovu temu da nam se pridruže na oba događaja.

POSJET WALDORFSKOJ ŠKOLI
I VRTIĆU U 
LJUBLJANI

U utorak 9. srpnja 2019. godine predstavnici Waldorfske škole iz Zagreba koja ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja te predstavnici Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca predvođeni ravnateljicom Posavec i članicom Sekcije za waldorfsku pedagogiju Milanom Stanivuković posjetili suWaldorfsku školu u Ljubljani. Na poziv ravnatelja škole Iztoka Kordiša organiziran je obilazak škole stare i nove zgrade (koje su spojene u jednu) te waldorfskog dječjeg vrtića.
Kompleks Waldorfske šole u Ljubljani sastoji se od dječjeg vrtića sa nekoliko skupina, osnovne škole i gimnazije. Učenici 3. razreda gimnazije ove škole redovito svake godine posjećuju Centar dr. Rudolfa Steiner u Donjem Kraljevcu i njegovu rodnu kuću te je ovo bio uzvratni posjet njihovoj školi.
Ove godine u svijetu se obilježava 100. obljetnica waldorfske pedagogije čiji začetnik je bio dr. Rudolf Steiner. Stoga ćemo u obilježavanju ove visoke obljetnice podržati naše prijatelje u Sloveniji.

ODRŽANO PREDAVANJE O BIODINAMIČKOJ POLJOPRIVREDI U ĐAKOVU

U utorak 2. srpnja 2019. godina održan je stručni skup županijskog vijeća za nastavnike strukovnih predmeta poljoprivredne struka. Skup je održan u srednjoj strukovnoj školi Antun Horvat u Đakovu. Na poziv vijeća skupu je nazočila i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec koja je održala predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi te upoznala prisutne nastavnike sa radom Centra. Pri tom napomenuvši važnost edukacije mladih o održivom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji koja je je prijateljska prema okolišu te koja pri tom ne uništava tlo i vode, dodavši pri tom kako je cilj osvijestiti što više ljudi o kvaliteti namirnica i hrane koju jedemo, obrazovati ih o važnosti kvalitetne ishrane i ponuditi podršku u proizvodnji takve hrane. Želimo potrošačima ponuditi izbor hrane proizvedene na drugačiji način, sa značajno većim energetskim potencijalom, što onda rezultira kvalitetnijim namirnicama i proizvodima.
Danas se hrana koju jedemo proizvodi na jedan gotovo nehuman način. U tzv. konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji koristi se preko tisuću kemijskih sredstava (raznih pesticida, fungicida, herbicida, hormona, mineralnih gnojiva…).
Sve više hrane danas se proizvodi i na tzv. hidroponski način, gdje biljka ni ne dotiče tlo.
Konvencionalni uzgoj hrane uzrokuje eroziju te opće zagađenje tla i podzemnih voda, gubitak plodnog tla, smanjuje biološku aktivnosti u tlu, te biološku raznolikost. Konvencionalni uzgoj podržava i GMO.
Tu još treba dodati i stalni masovni pad populacije kukaca u Europi, povezan s trenutnom razinom upotrebe pesticida, a koji će imati negativan utjecaj na buduću poljoprivrednu proizvodnju.

S druge strane postoji biodinamička poljoprivreda, u čijoj proizvodnji se koriste biodinamički pripravci, poštuje se plodored i tlo. Tlo je osnova za rad. Stoga se ono njeguje, ne uništava se i ne truje, već se čuva za buduće generacije. Svi Steinerovi biodinamički pripravci spravljeni su od prirodnih materijala i biljaka. Biodinamička poljoprivreda je holistička, a cilj joj uzgoj visokokvalitetne hrane uz održavanje balansa u prirodi.
U biodinamičkoj poljoprivredi temeljni pripravak je Pripravak 500 ili tzv. “gnoj iz roga”. Pripravak 500 snažno strukturira tlo i promiče rast korijenja, te pojačava mikrobiološku aktivnost koja stvara humus. To je, zapravo, aktivator koji potiče na razgradnju i djeluje tako da dubinski rahli zemlju. Ukratko, pretvara neaktivno i zbijeno tlo u dobro strukturirano i humusom obogaćeno, aktivno tlo na kojemu se mogu saditi poljoprivredne kulture.
Pozvala je nastavnike da zajedno sa učenicima posjete Centar dr. Rudolfa Steinera kako bi upoznali neke od primjera dobrih praksi na sjeveru Hrvatske.

POSJET STUDENTICE IZ FRANCUSKE

U cjelodnevnom posjetu Centru dr. Rudolfa Steinera u srijedu 3. srpnja 2019. godine boravila je studentica Loessu Loiseau sa Visokog učilišta Bordeaux Science Agro iz Francuske. Studentica diplomskog smjera Ekonomija i geopolitika poljoprivrede boravi u Hrvatskoj na studentskoj razmjeni u sklopu programa Erasmus+, a mentorica joj je dr.sc. Sandra Kantar, profesorica na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.
(dp)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*