HORTUS CROATIAE u posjeti Centru dr. Rudolfa Steinera

Članovi Međimurskog Društva vinogradara i vinara HORTUS CROATIAE na čelu sa predsjednikom udruge g. Štamparom posjetili su Centar dr. Rudolfa Steinera.
Kroz predavanja i razgovor upoznali su se sa biodinamičkim načinom uzgoja, te primjenom u vinarstvu i vinogradarstvu. Kroz razgovor i mnoga pitanja saznali su da se u proizvodnji biodinamičkih vina, osim što se maksimalno poštuje priroda, potpuno su zabranjena kemijska gnojiva, herbicidi, pesticidi, sintetski sistemski fungicidi i slično.
Da bi vino dobilo oznaku organskog, mora biti proizvedeno po striktnim normama koje uključuju i reguliranje upotrebe pesticida. Novija francuska studija u kojoj su se testirala 92 vina, uključujući i organska, u testiranim uzorcima pronašla je 33 kemikalije (pesticida). Doduše, taj je broj nešto manji u organskim vinima, ali ipak dokazano postoje. Stoga, želite li uživati u dobroj kapljici sa što manje štetnih sastojaka, kako organski certifikat ne garantira uvijek najčišće vino, odaberite ono iz biodinamičkog uzgoja.
Biodinamička vina doista su posebna i prepoznat će ih i onaj tko ne zna o čemu se radi. Imali smo kušanje četiri vrlo dobra rizlinga, od kojih je jedan bio biodinamički. Od pet kušača, trojica gotovo da za biodinamiku nisu ni čula, ali biodinamičko vino su odmah prepoznali po teško objašnjivoj, ali jedinstvenoj oblosti i harmoničnosti.
Dobra ekološka vina su fina, ali biodinamičko se prepoznaje na prvi gutljaj – g. Bolfan  – biodinamički vinar iz Varaždinske županije.
d.p.
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*