Međimurje Press
Poljoprivreda

Ljubomir Kolarek za saborskom govornicom o Zakonu o sjemenu i sadnom materijalu

U saborskoj raspravi o Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, sudjelovao je i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek

Radilo se o prvom saborskom čitanju ovoga Zakona, a u svom je izlaganju Kolarek posebno istakao: „Kao što je već rečeno, glavni cilj donošenja ovog Zakona je uređenje proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoz poljoprivredno reprodukcijskog materijala i vrsta bilja, omogućavanje donošenja nacionalnih sortnih lista za poljoprivredni reprodukcijski materijal koji će se moći tržiti samo na području Republike Hrvatske, a što će po pojednostavljenoj proceduri omogućiti vraćanje u proizvodnju i stavljanje na tržište autohtonih sorti pohranjenih u banku biljnih gena. Ono što je važno jest da se i jasnije definiraju i odgovornosti dobavljača za stavljanje sjemena na tržište, te se predlaže uvođenje pojma „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ gdje treba imati na umu da se ono mora proizvesti na način da osigura poljoprivrednom proizvođaču zdravstveno ispravno sjeme i poznata osnovna svojstva kakvoće.

Dosta smo ovdje govorili o poljoprivredi i o važnosti te gospodarske grane, kao i važnosti provođenja prave strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva u Republici Hrvatskoj. Raspravljali smo već ovdje o nizu zakona, a Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, ističući važnost kvalitetnog sjemena za poljoprivrednu proizvodnju je važan jer uspješni poljoprivredni proizvođači ostvaruju visoke i stabilne prinose, između ostalog i zbog toga što koriste kvalitetno sjeme. Posljednjih su se mjeseci javljali brojni kritičari ovog zakona, ali svi se slažu kako stvari u ovom dijelu poljoprivredne proizvodnje treba što kvalitetnije urediti. Ja bih ovdje istakao ono što kaže struka. Upotreba necertificiranog sjemena bez ikakvog nadzora, nije dobar primjer poljoprivredne prakse i može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bilja te rezultira značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine. Prijedlog novog Zakona, kako navode stručnjaci, trebao bi uvesti više reda i primjenu pravila agronomske struke u sjemenarstvo. Iskoristit ću ovdje i mišljenje Hrvatskog agronomskog društva koji kažu kako mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe te kako će se proizvodi od sjemena autohtonih i tradicijskih sorti i dalje moći prodavati na našim tržnicama. U prijedlogu ovoga Zakona je vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti“.

Kolarek je istaknuo i važnost ovog Zakona za međimurske proizvođače, istaknuvši primjer proizvođača krumpira. „Stoga podržavam ovaj Zakon u ovom prvom čitanju, a ukoliko će biti dobrih prijedloga kako poboljšati Zakon, siguran sam da će ih se uvažiti“, rekao je Kolarek.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja