Najavljen Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

U Maloj vijećnici Međimurske županije, održana je konferencija za medije kojom je najavljen nadolazeći 12. međunarodni Voćarski sajam.

12. godinu za redom Donji Kraljevec biti domaćin Voćarskog sajma, koji će se održati 3. i 4. studenog u sportskoj dvorani tamošnje Osnovne škole.

Kako je naglasio Darko Radanović  mag.inf. pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti u Međimurskoj županiji,  iako su međimurske voćare ove godine zadesile dvije velike elementarne nepogode, najprije mraz, a zatim tuča, oni koji su uspjeli opstati predstavit će svoje proizvode na dvodnevnom sajmu.

Ove će godine na Sajmu nastupiti čak 85 izlagača iz Hrvatske i tri susjedne zemalje, dok se očekuje i dolazak voćara iz Srbije. Posjetitelji će imati besplatan ulaz, a osim voća i voćnih proizvoda, očekuju ih i neke zanimljivosti poput ocjenjivana voćnih vina, pa čak i piva s aromom voća. Javnosti će po prvi puta biti predstavljena Steinerova bio piva te Steinerov kolač, a svoje će mjesto među izlagačima naći i brojni eko i biodinamički proizvođači. Financijsku i logističku potporu manifestaciji i ove će godine daje Međimurska županija – najavila je Dijana Posavec ravnateljica dr.Rudolf Steiner.

Suočeni smo sa sve češćim slučajevima zatvaranja OPG-ova, naglasio je u svojoj najavi sajma Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec, no tradicija sajma se nastavlja, ne samo kroz izložbeni dio, već i kroz brojne edukacije i okrugle stolove za koje vlada veliki interes samih proizvođača – spomenuo je načelnik općine. Napomenuo je kako se sajam ranije selekcionirao kroz tri obrasca, klasičnu, ekološku i biodinamičku proizvodnju i da će se se već slijedeće godine ići tim tragom.

Na svečanom otvaranju koje će biti u petak, 3 studenog u 11 sati, očekuje se dolazak ministra poljoprivrede, a na okruglim će stolovima sudjelovati nekoliko eminentnih stručnjaka, među kojima i Slovenac Peter Zadravec koji će govoriti s kakvim su se sve problemima suočavali slovenski voćari prilikom privlačenja europskih sredstava.

Oba dana, Voćarski sajam bit će otvoren od 9 do 19 sati.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*