Niz događanja u i oko Centra dr. Rudolf Steiner

POZIV NA PREDAVANJE U VARAŽDINU

POZIV NA PREDAVANJE U BANJA LUCI

POZIV ZA OCJENJIVANJE VOĆNIH VINA 

Nagrađeni vinari voćnih vina sa prijašnjeg natjecanja.

U ime organizacijskog odbora 3. međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina u Donjem Kraljevcu, pozivamo Vas da podržite i ove godine našu zajedničku manifestaciju time što ćete prijaviti svoja voćna vina na naše ocjenjivanje.

Ove godine zbog rekonstrukcije školske dvorane Osnovne škole Donji Kraljevec, u kojoj se tradicionalno održavao Voćarski sajam proteklih 12 godina, nažalost neće se održati 13. izdanje ove manifestacije.

Bez obzira na ove okolnosti nastavljamo s tradicijom ocjenjivanja voćnih vina u Centru dr. Rudolfa Steinera, dok će se dodjela diploma održati 17. studenog na Međimurskom sajmu poduzetništva u Nedelišću – “MESAP JESEN 2018″.

Ukoliko želite sudjelovati na ovoj sajamskoj priredbi prijavnice za sudjelovanje objavljene su na stranici http://www.mesap.hr/

Svoje uzorke i popunjene prijavnice pošaljite najkasnije do 8. studenog 2018. na adresu Centar dr. Rudolfa Steinera, Prvomajska 4, 40320 Donji Kraljevec.

Ocjenjivanje će se održati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera, Prvomajska 4, Donji Kraljevec, u četvrtak 12. studenog 2018. pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od certificiranih enologa, ocjenjivača vina.

JEDAN UZORAK ČINE 4 BOCE JEDNE BERBE TJ. JEDNE VRSTE VINA.

ODRŽANE RADIONICE IZRADE PRIPRAVKA 500 

Ovogodišnje radionice nazvane „vikendom praktične biodinamike“ koje su se održale 7. i 8. listopada 2018. okupile su proizvođače i potrošače željne novih znanja i vještina. Na radionicama izrade biodinamičkih pripravaka sudjelovao je velik broj polaznika iz cijele Hrvatske.

Na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva kroz dva dana (OPG Senčar u Lopatincu – Međimurska županija i OPG Vukelić – Varaždinska županija) pripremljeni su svi pripravci potrebni za rad biodinamičkih gospodarstava.

Zakopano je 500-tinjak kravljih rogova, pripremljeni su i svi kompostni pripravci koji se izrađuju za Miholje – BD 500 – gnoj iz roga, BD 502 – stolisnik, BD 503 – kamilica, BD 505 – hrastova kora i BD 506 – maslačak.

Uz medijsku praćenost naših događanja kroz prilog nacionalne televizije HRT, vrlo je velik odjek imalo i prezentiranje našeg događanja kroz društvene mreže i internet portale koji su popratili radionicu.

Zahvaljujemo na podršci i Udrugama biodinamičkih proizvođača iz ove dvije županije koje su organizirale dolazak svojih članova.

EUROPARLAMENTARNI ZASTUPNIK
IVAN JAKOVČIĆ POSJETIO CENTAR

petak 19. listopada 2018. europski zastupnik Ivan Jakovičić posjetio je Centar dr. Rudolfa Steinera kako bi dao podršku ideji i viziji širenja biodinamičke poljoprivredne proizvodnje koje provodi Centar na razini Hrvatske. 
Kroz popodnevno druženje posjetio je Centar, rodnu kuću dr. Steinera te Etnografsku zbirku dr. Jure Kolariće.
Susreo se sa načelnikom Općine Donji Kraljevec Miljenkom Horvati županom Matjom Posavcem.
Na međunarodnom sajmu domaćih proizvoda i zdrave hrane (projekt kojeg provodi LAG Međimurski doli i bregi u sklopu Interrega Slo-Hr) susreo se sa proizvođačima i prerađivačima, te najvažnije nabavio u Centru Pripravak 500 za svoje imanje. Zahvaljujemo našem europarlamentarcu na podršci koja nam mnogo znači.

 

POSJET ŠVEDSKOJ

Ravnateljica Centra sa učenicima Rudolf Steinerskolan Goteborg / sa ravnateljicom škole 
Na poziv prijatelja Centra dr. Rudolfa Steinera ravnateljica Dijana Posavec posjetila je Goteborg u Švedskoj. Kroz susrete i druženja sa članovima društva koji dugi niz godina sudjeluju u podučavanju i radu koji je povezan sa učenjima dr. Steinera, ravnateljica je predstavila rad Centra te mogućnosti sa zajedničku suradnju.
Posjetila je i jednu od 30-tak waldorfskih škola u Švedskoj, Rudolf Steinerskolan koja se nalazi u Goteborgu.
U razgovorima sa ravnateljicom škole dogovorena je suradnja na razini razmjene odgajatelja i učitelja, te razmjena dobre prakse školskih vrtova Međimurske županije i Goteborga. Pozvani su učenici završnih razreda ove škole da posjete Centar i rodnu kuću dr. Steinera, te provedu neko vrijeme u Međimurju – zemlji u kojoj je rođen dr. Steiner. Uskoro se očekuje uzvratan posjet.
CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA SUDJELOVAO
NA SAJMU HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA
U sklopu sajma Centar dr. Rudolfa Steinera održao je dva predavanja,
Okrugli stol i susreo se mnogim posjetiteljiam.
Štand Centra posjetila je i eurozastupnica Biljana Borzan,
te dala podršku radu naše ustanove.

 

Ovogodišnji sajam proširen je segmentom hrane kao prirodan slijed, ali i potreba proširenja tradicionalnih Sajmova zdravog življenja koji su svojim prepoznatljivim segmentima Organica, APItera i Mystic već svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja.

Cilj projekta bila je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda, a u ponudi su bili proizvodi čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi i polja, ekološki proizvodi, hrvatski otočni proizvodi te proizvodi nosioci oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Izlagački segment sajmova, njih više od 250, obuhvatio je četiri programske cjeline; Hrana, Organica, APItera i Mystic. 

Sajmove je otvorio Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske.

Održana međunarodna konferencija na temu poljoprivredne politike 

Iznimno važna međunarodna konferencija “Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije” s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj održana je 18. i 19. 10. 2018. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Konferenciji su nazočili visoki službenici Europske komisije, predvođeni direktoricom Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, Josefine Loriz-Hoffmann. O biodinamičkoj proizvodnji – inovativnoj poljoprivredi sa dodanom vrijednošću govorila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.
Organizatori Konferencije bili su Grad Zagreb, Europska komisija i Zagrebački velesajam, a suorganizator Ministarstvo poljoprivrede.

Iznimna institucionalna podrška projektu zasigurno je zaslužna za uspješnost Sajmova. Suorganizator sajmova bio je Grad Zagreb, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, dok su partneri Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unijeMinistarstvo turizmaMinistarstvo zdravstvaPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojHrvatska gospodarska komoraHrvatska obrtnička komoraHrvatska poljoprivredna agencijaHrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna službaHrvatska zajednica županijaUdruga gradova i Udruga općina u Republici HrvatskojHrvatsko apiterapijsko društvoHrvatski pčelarski savezCentar dr. Rudolfa Steinera i Udruženje Huped.

Ulaz na sajmove bio je besplatan za sve posjetitelje, a procjena je da je Sajmove hrane i zdravog življenja i Dana lova i ribolova razgledalo više od 12.000 posjetitelja. 

Izvor: Zagrebački Velesajam

AMALKA VUKELIĆ
NA 5. EUROPSKOM KONGRESU
MLADIH POLJOPRIVREDNIKA U BRISELU
U Europskom parlamentu u Bruxellesu održan je 5. Europski kongres mladih poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji je u Hrvatskoj treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta Marijana Petir (EPP). Ovogodišnju nagradu stručnog povjerenstva za najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Portugala, najodrživijim je proglašen onaj iz Belgije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Italije iz Južnog Tirola.

Na 5. Europskom kongresu u organizaciji Europske pučke stranke, sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Mlade poljoprivrednike pratilo je i 23 zastupnika Europskoga parlamenta, ujedno i ambasadora toga natječaja u državama članicama. Osim Ivana Gašića, na kongresu su sudjelovali i nositelji deset najboljih hrvatskih projekata (od ukupno 26 pristiglih na natječaj): Diana Prpić, Tvrtko Matijević, Amalka Vukelić (stručna suradnica u Centru dr. Rudolfa Steinera), Zvonimir Kalić, Tomislav Kovač, Davor Matak, Stipe Vuletić i Luka Glavačević. ​

 

DRUŽENJE SA UČENICIMA OŠ NEDELIŠĆE
U utorak 23. listopada 2018. Centar su posjetili 3. razredi osnovne škole Nedelišće. Kroz svoj redovni program Škola u prirodi kojeg redovito provode učenici trećih razreda na proputovanju kroz Donje Međimurje posjetili su Centar dr. Rudolfa Steinera.
Ovdje su se upoznali sa kratkom biografijom o dr. Steineru. Kroz predavanje slušali su o važnosti očuvanja tla i voda, o tome što je humus i kako ga sačuvati za buduće generacije, o rastu biljaka i važnosti proizvodnje domaće hrane na svojim vrtovima. 

(dp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*