Održane edukativne volonterske akcije u pet međimurskih osnovnih škola

U sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“, u prvoj polovici listopada, udruga Biovrt – u skladu s prirodom provela je edukativne-volonterske akcije u suradničkim školama na projektu: 01.10. u PŠ Dunjkovec, 03.10. u PŠ Železna gora, 04.10. u PŠ Zebanec, 09.10. u II OŠ Čakovec i 11.10. u OŠ Prelog.

U svakoj suradničkoj školi smo proveli 2 volonterske akcije s učenicima, nastavnim osobljem i obiteljima učenika. Na prvoj edukativnoj volonterskoj akciji voditeljica projekta i edukatorica Silvija Kolar-Fodor sve je prisutne upoznala s time zašto gradimo hotel za korisne kukce i objasnila koji kukci će se nastaniti u njemu. Nakon toga zajedničkim smo snagama postavili hotel za kukce i posadili zeleni krov na njemu. Mame, tate i djedovi bušili su drvene elemente za solitarne pčele, dok su učenici pripremali bambusove štapove i snopiće od kartona za ostale korisne kukce. Hotel smo svi skupa napunili, dopunili češerima i slamom i tako otvorili luksuzne hotele u kojima će se smjestiti brojni korisni kukci.

Na drugoj edukativnoj volonterskoj akciji posadili smo bobičasto voće te gredicu s ljekovitim/začinskim biljkama i cvijećem. Silvija Kolar-Fodor objasnila je svim prisutnima koje voće smo odabrali i zašto, te pokazala kako se sadi bobičasto voće. Nakon toga svi su se prisutni podijelili u ekipe i zajednički posadili sadnice. Nakon voća, posadili smo i ljekovito bilje i cvijeće, s time da je voditeljica prije upoznala sve prisutne s ljekovitosti biljaka koje smo odabrali za gredicu te koristi cvijeća. Na kraju smo sve pomalčirali te ljekovito bilje označili glinenim pločicama na kojima su navedeni hrvatski i znanstveni nazivi biljaka, te tako napravili jednu trajnu edukativnu gredicu za učenike, ali i buduće generacije učenike ove škole.

Škole smo opremili i sa start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima dobili su uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu.Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, zajedno smo napravili jednu trajnu vrijednost i edukativni prostor za ove i sljedeće generacije učenika osnovnih škola.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.- 28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Program financijski podržavaju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Više o projektu: https://www.biovrt.com/projekti/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*