Poljoprivredna politika kroz prizmu Živog zida

PROPAST POLJOPRIVREDE I HRVATSKOG SELA. DRŽAVA VODI SELJAKA U PROPAST!

Živi zid danas je održao press konferenciju na otvorenom, točnije na čakovečkoj tržnici na temu o poljoprivrednoj politici. U jakom sastavu, od Branimira Bunjca saborskog zastupnika, županijskih vijećnika Nine Vrhara, Snježanr Sabolek, Borke Bunjac, Zlatka Bacingera, gradske vijećnice Franciske Vida i općinske vijećnice Petre Horvatić, akcptirali su stanje u hrvatskoj pa i međimurskoj poljoprivredi.

– Od 2013. godine u Hrvatskoj imamo čak 23.000 manje OPG-ova. Stanje u poljoprivredi iz dana u dan je sve teže. Prošle godine uvezli smo hrane za 10 milijardi kuna, čak za milijardu više nego godinu prije. Sankcije Rusiji od strane Europe direktno je naštetio nama, jer Europa ima sada viškove kojih se mora riješiti i mi smo idealni za kupnju prehrambenih proizvoda sumnjive kvalitete. Uvozimo tako hranu, dok nam je u proizvodnji ostala neiskorištena polovina poljoprivrednih površina. Poznato je da sustav poticaja ne potiče proizvodnju, već potiče samo površine. To bi značilo da bi poticaji trebali biti isključivo vrednovani po proizvodnji – istaknuo je Branimir Bunjac.

U nastavku naglasio je kako drastično pada broj muznih krava u Međimurju i Zagorju. U 2017. godini taj pad je jedan od najvećih među zemljama članicama EU. Podsjećam da zadnjih 6 godina nema prosvjeda poljoprivrednika, zaustavljanja prometa traktorima, došli smo u stanje potpune apatije. Posljedica uništenja poljoprivrede je nerealni tečaj kune, pogodovanje uvoznim lobijima, ali i nebriga lokalne zajednice i centralne vlasti. Nalazimo se na tržnici koja nije uređena već desetljećima, a grad Čakovec od 2006.godine uzima prirez između ostalog da uredi tržnicu. Umjesto toga mi vidimo da je ovdje svaki dan sve manje trgovaca. zatvorena je ekološka tržnica, sužava se prostor na ime kontejnera za druge namjene. Isto tako štetna politika vlade uvođenjem GMO-a uništavaju se svi segmenti poljoprivrede. To je direktno uništenje hrvatskog sela. Hrvatska zbog toga ostaje pusta. Pitam se. hoćemo li biti stranci u vlastitoj zemlji? – zaključio je Bunjac.

Nino Vrhar naglasio je kako se Živi zid zalaže za proizvodnju ekološke organske hrane. Ona je danas zastupljena na državnom nivou svega sa 2%. U cilju nam je da djeca u školama i vrtićima jedi zdravu hranu. Osnivamo ovih dana u Štrukovcu banku sjemena što znači da će naša izvorna međimurska sjemena, paprike,krastavaca, rajčice, biti svim našim poljoprivrednicima dostupna. To znači da ćemo sve manje trošiti GMO hranu koja nije zdrava za nas i našu djecu.

Snježana Sabolek naglasila je potrebu da lokalna samouprava i država konačno stane na stranu seljaka. Problem je u planiranju općinskih prostornih planova za poljoprivredne objekte, Događa se da lokalna samouprava djeluje po neproporcijalnim pravilima i onda dobijete da se ne može graditi neka farma i slično pored druge, jer zbog nekoliko metara spada u neku drugu općinu koja je imala namjeru pomoći seoskim gospodarstvima.

Živi zid predlaže državni otkup na način da bi od lokalnih proizvođača kupovali poljoprivredni proizvodi i distribuirali u vrtiće, škole, bolnice, studentske menze, itd. a otkupne stanice trebale bi biti dostupne. Isto tako naglašavaju kako je proizvodnja vina u Hrvatskoj u proteklih pet godina prepolovljena, a da 50% vina uvozimo. Napomenuli su da za spas sela treba uspostaviti realan tečaj kune, ukinuti valutne klauzule. Domaći proizvođači ne mogu konkurirati stranoj i nekvalitetnoj uvoznoj hrani. Sve se to sagledava kroz propast domaće poljoprivredne proizvodnje. Žele živo selo, bogate seljake, zasađene njive, domaću zdravu hranu i sretne ljude.

(R.Dobošić)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*