medjimurjepress@gmail.com

Poziv na otvaranje tržnica ili slijedi kolaps sektora povrća i cvijeća

Hrvatska udruga poljoprivrednika – H.U.P. posalo hitan poziv

Ministarstvu poljoprivrede, Ministrici poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković te Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske

Pozivamo Vas da razmotrite ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem hrvatske, uz naravno maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Naime kako je velika većina tržnica na otvorenom i postoji slobodna fluktuacija zraka, smatramo da su manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara.

Ekonomski su najvažniji mjeseci ispred naših poljoprivrednika a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica za povrće. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, u hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke proizvode preko 150.000 tona povrća (185.752 tona prema DZS) na otprilike 10.000 hektara naravno bez usjeva krumpira. Proizvodnjom povrća, bavi se preko 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je u hrvatskoj više od 2.000 a uzgajaju na preko 300 hektara cvijeće uz njih tu su i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara.

Ukoliko se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za navedene poljoprivredne kulture prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast 10- tak tisuća OPG, obrta i tvrtki te preko 20.000 tisuća novih ljudi na burzi za zapošljavanje.

Naime gotovo 70% presadnica povrća se prodaje u naredna dva mjeseca a cvijeća gotovo 95% .

Hrvatska udruga poljoprivrednika organizirala je proteklih godina sajmove domaćih poljoprivrednih proizvoda diljem hrvatske a jedan od najuspješnijih je bio FLORES – sajam cvijeća, ukrasnog bilja i aromatskog bilja Bjelovar te smo upoznati s problemima koje imaju OPG-ovi, obiteljski obrti te tvrtke u plasmanu.

Internet aplikacije koje se sve više pokreću su dobrodošle i poželjne ali nažalost nisu rješenje za navedene sektore.

S poštovanjem,

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika

Tihomir Jaić, v.r.

Zamjenik predsjednika Hrvatske udruge poljoprivrednika

Sebastijan Svat, v.r.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*