medjimurjepress@gmail.com

Vijesti iz Centra dr. Rudlof Steiner

POZIVAMO VAS NA
1. HRVATSKE DANE BIODINAMIKE

 

POZIVAMO VAS NA
POLJOPRIVREDNI TEČAJ
(BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA)
PREMA PREDAJI
DR. RUDOLFA STEINERA

6. i 7. prosinac 2019., Zagreb Agronomski fakultet

Biodinamička poljoprivredna proizvodnja podrazumijeva način proizvodnje i prerade voća, povrća, meda i vina kroz uvažavanje prirode i njezinih zakona. U ovoj vrsti proizvodnje ne koriste se kemijska zaštitna sredstava ni mineralna gnojiva što nosi impuls koji sprječava degeneraciju tla, biljaka i životinja. Koriste se prirodni biodinamički pripravci i kompost. Rezultat biodinamičke poljoprivrede je balansirana hrana koja sadrži životnu energiju.
Početkom 20. stoljeća počinje razvoj konvencionalne poljoprivredne proizvodnje kakvu danas poznajemo. Razdoblje prvog svjetskog rata nametnulo je potrebu za enormnim količinama hrane te se industrijalizacijom i intenzifikacijom poljoprivredne proizvodnje, pojavljuje „čudotvorna pomoć biljkama“ – u obliku mineralnih gnojiva i kemijskih zaštitnih sredstava. No rezultat toga je degradacija tla, smanjena fertilnost biljaka i zdravstveni problemi životinja.
Dr. Rudolfu Steineru pristupa grupa poljoprivrednika, koja je uvidjela na svojim imanjima sve ove novonastale probleme, te Steiner 1924. godine u Koberwitzu (današnja Poljska), drži savjetovanje pod nazivom – „Poljoprivredni tečaj“ – duhovno znanstvene osnove za napredak poljoprivrede. Tada po prvi puta daje jasnu sliku koliko su kompleksni i dinamični odnosi u prirodi i predstavlja osnovne indikatore neophodne za provođenje ovakve vrste gospodarenja. Biodinamička poljoprivreda potiče na uvažavanje Zemlje kao koherentnog živog organizma, koji je osjetljiv i zahtjeva rad po određenim ritmovima. Takva poljoprivreda kombinira tradicionalne metode poljodjeljstva sa suvremenim sistemima koji rade u skladu s ekološkim pokretom. Na temelju tog tečaja danas se diljem svijeta educiraju poljoprivrednici po pitanju biodinamičke poljoprivrede.
Centar dr. Rudolfa Steinera organizira dvodnevni cjelodnevni „Poljoprivredni tečaj“ 6. i 7. prosinca 2019. u prostorijama Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Predavanja će održati dr.sc. Maja Kolar certifikatorica i savjetnica te članica upravnog odbora DEMETER International iz Slovenije i dr.sc. Matjaž Turinek, biodinamički predavač i praktičar, vlasnik biodinamičkog imanja Zlate misli, Slovenija. Predavanje se održava u sklopu 1. Hrvatskih dana biodinamike, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i besplatno je za sudionike uz obaveznu najavu na 040/655-612 ili info@centar-rudolf-steiner.com . Vidimo se 6. prosinca u 10 sati.

USPJEŠNO ODRŽANA
100. OBLJETNICA WALDORFSKE PEDAGOGIJE

 

U Stuttgartu je 1919. godine otvorena prva Waldorfska škola u svijetu čiji je začetnik dr. Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu. Tim je povodom, Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Waldorfskom školom u Zagrebu organizirao niz predavanja, radionica i okrugli stol koji su održani u petak, 25. listopada 2019. godine.
„Ovu veliku obljetnicu koristimo kao priliku za promociju waldorfskog pokreta i rada dr. Rudolfa Steinera te želimo razviti svijest o razvoju waldorfske škole na suvremen način. Aktivnosti Centra dr. Rudolfa Steinera prepoznatljive su diljem Hrvatske i šire, no iako smo usredotočeni prvenstveno na biološko-dinamičku poljoprivredu i antropozofiju, ovim obilježavanjem željeli smo istaknuti važnost jedinstvene metode obrazovanja koju je razvio dr. Steiner.“, istaknula je ravnateljica Centra Dijana Posavec.
U Centru su se okupili mnogi odgajatelji i učenici koje je pozdravio načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat. te zamjenica župana Sandra Herman koja je istaknula da zahvaljujući Centru, Donji Kraljevec i Međimurje postali su središte okupljanja brojnih stručnjaka i znanstvenika.
Na obilježavanju su bili i gosti:
prof. David Brierley, po rođenju Britanac no u Norveškoj živi već 40 godina OSNIVAČ SVEUČILIŠTA ZA WALDORFSKE UČITELJE, ravnateljica Waldorfske škole u Zagrebu gđo. Ivana Vukelić Bonafačić, ravnatelj Waldorfske škole iz Ljubljane g. Iztok Kordiš, iz Zadra poštovana prof. dr. sc. Slavica Bašić.
Sa Učiteljskog fakulteta Zagreb sa nama su bili: doc.dr.sc. Višnja Rajić i dr. sc. Adrijana Višnjić Jevtić ujedno i prva predsjednica Upravnog vijeća CRS od prije 12 godina.
Posebno se  zahvaljujem suradnicima Waldorfske škole u Zagrebu koji su nam  pomogli u organizaciji ovog događanja, stoga osim ravnateljice sa nama su bili kao sudionici okruglog stola i voditelji radionica: Ivanka Katarinčić, Ana Botički, Conrad Kellet, te Barbara Gregl iz DV Cipelica Čakovec.
g. Davida Vugrinec, pročelnika upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću grada Čakovca, te ravnateljica DV Cipelica gđa. Gordana Šoltić Siladi.

O utjecaju waldorfske pedagogije na društvena zbivanja u svijetu proteklih 100 godina govorio je u svom predavanju prof. David Brierley, dok se prof. dr. sc. Slavica Bešić osvrnula na aktualnosti waldorfske pedagogije u suvremenim uvjetima odrastanja djece u našem društvu. Nakon okruglog stola na temu „Kako odgojiti autentičnog pojedinca; što odrasli trebaju u današnje vrijeme pružiti djetetu?“, održane su radionice o podučavanju engleskog jezika u waldorfskoj pedagogiji ususret kurikularnoj reformi, prstovnim igrama, odnosno ritmičkim aktivnostima te radionica za učenike osnovnoškolce.

U sklopu nacionalne akcije sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj pod nazivom ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec uz pomoć ravnateljice Waldorfske škole u Zagrebu Ivane Vukelić Bonifačić, te ravnatelja Waldorfske škole u Ljubljani Iztoka Kordiša zasadilI su drvo magnolije u samom dvorištu Centra. Kažu da svojim mirisnim cvjetovima magnolija simbolizira čistoću, ljepotu i ženstvenost. Posađena ispred kuće privlači energiju zadovoljstva i spokoja, a ukoliko je posađena iza kuće, simbolizira akumulaciju bogatstva. Stoga će drvo magnolije biti lijepa uspomena na 100 godina waldorfske pedagogije.

ODRŽANA RADIONICA NA GRADSKIM VRTOVIMA GRADA ZAGREBA / Podsused

Korisnici vrtnih gredica u Gradskom vrtu Podsused u Zagrebu, Susedsko polje 35, okupili su se u petak 25. listopada 2019. godine Na vrtnoj zabavi u gradskom vrtu Podsused.

Na vrtnom druženju i zabavi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, poklonio je gradskim vrtlarima vrtlarski pribor za obradu i održavanje gredica i vrtnih površina.

Uz druženje i vrtnu zabavu, održana je i radionica Centra dr. Rudolf Steiner na temu biodinamičke poljoprivrede u sklopu višegodišnjeg projekta kojeg Centar provodi za gradom Zagrebom. Medijski pokrovitelj projekta Gradski vrtovi Zagreba je Radio Kaj.

ODRŽANE EDUKACIJE ZA ŠIBENSKO KNINSKU I ZADARSKU ŽUPANIJU

U ponedjeljak 14. i utorak 15. listopada 2019. godine djelatnice Centra održale su dva predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi u Šibensko kninskoj i Zadarskoj županiji.
Na predavanjima su sudjelovali članovi OPG-a, predstavnici županije i ostali zainteresirani. Teme predavanja bile su: biodinamička poljoprivreda – inovativna poljoprivredna proizvodnja s dodanom vrijednošću kojeg je održala mr.sc. Dijana Posavec i Kompost – biodinamički aktivator tla kojeg je održala Amalka Vukelić, dipl.ing.agr.
Predavanja za zainteresirane u Šibensko kninskoj županiji održalo su se u prostorijama Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u Šibeniku, a u Zadarskoj županiji u Gradskoj knjižnici Zadar.

ODRŽANA RADIONICA ZAKAPANJA PRIPRAVKA 500 U TERMAMA SV. MARTIN

U petak 21. listopada 2019. godine na Biodinamičkom vrtu Termi Sv. Martin održana je radionica izrade i zakapanja Pripravka 500. Na radionici su sudjelovali zaposlenici termi koji će biti i krajnji korisnici Pripravaka na zajedničkom vrtu.

SUDJELOVALI SMO NA MEĐUNARODNOM SAJMU DOMAĆIH PROIZVODA I ZDRAVE HRANE pod nazivom
”Z domačega vrta”

U petak, 18. listopada 2019. održan drugi po redu Međunarodni sajam ”Z domačega vrta” koji je organizirao LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec.
Sajam je održan u Čakovcu, u ambijentu Kraljev vrt, gdje su mnogobrojni izlagači predstavili svoje proizvode i rukotvorine posjetiteljima.
Centar dr. Rudolfa Steinera sudjelovao je na sajmu promovirajući biološko dinamičku poljoprivredu.

– Na jednom mjestu, u prekrasnom ambijentu vrta najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, ponudili smo plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrtlara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, začine i umake,vina, sokove, voćne rakije i craft piva, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koju ovom priredbom nastojimo očuvati i predstaviti je kao prepoznatljiv dio našeg identiteta. I ove smo godine izuzetno zadovoljni odazivom na ovu priredbu, brojni su posjetitelji stvarno uživali u ponudi i atmosferi. Ponovo se pokazalo da naši ljudi sve više cijene i traže domaće proizvode s kontroliranim porijeklom – istaknula je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi.

(d.p.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*