Međimurje Press
Poljoprivreda

Volonteri 15.11. posadili zanimljivo voće u PŠ Novo Selo Rok

U petak 15.11. u večernjim satima održali smo volontersku akciju u sklopu projekta “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji provodi udruga Biovrt – u skladu s prirodom u partnerstvu s I.OŠ Čakovec odnosno njenom Područnom školom Novo Selo Rok i OŠ Gornji Mihaljevec. Vrijedne ruke volontera – mama, očeva, baka i osoblja škole, ali i najmlađih malih vrtlara, posadile su zanimljive i neobične voćke u školski voćnjak: indijansku bananu (Asimina triloba), mongolsku trešnju (Prunus tomentosa), crne maline, jesenske masline (Elaeagnus umbelatta), jesensku jabuku „Topaz“.

Indijanska banana nova je zanimljiva voćna vrsta koja podnosi niske temperature čak do -30, a ima plodove koji dozrijevaju tijekom rujna i početkom listopada te imaju okus banana.
Jesenska maslina nije zapravo maslina, nego se radi o listopadnom grmu koji je po izgledu sličan maslini, pa otud i naziv. Radi se o grmu na kojem na jesen dozrijevaju crvene bobice koje su trpke, ali postaju ukusnije nakon mraza, a mogu se ukuhati u sokove i pekmeze. Također, ova vrsta jednako kao i mahunarke fiksira dušik i time obogaćuje tlo, zato smo ga odabrali kao živicu uz školski voćnjak – da nam jednostavno svojim rastom daje i zaklon od ceste, i bobice na jesen i gnoji voćke u čijoj blizini raste.
Crna malina također je nova zanimljiva vrsta, križanac je maline i kupine i ne samo da je izuzetno ukusna, otpornija je od klasičnih malina i bogata antioksidansima, pa se smatra super voćem.
Mongolska trešnja nastala je križanjem mongolskih i patagonijskih trešanja i također je nova vrsta u našim krajevima. Dozrijeva krajem srpnja i početkom kolovoza, plodovi dozrijevaju na kratkim peteljkama i vrlo su slatki.

Posadili smo i močvarne hibiskuse prekrasnih ogromnih cvjetova, te začinsko i ljekovito bilje koje smo obilježili glinenim pločicama s hrvatskim i znanstvenim nazivima. Tako će učenici škole na licu mjesta imati prilike istovremeno pratiti rast ljekovitog bilja, isprobati ga i naučiti njihove nazive. Ovom volonterskom akcijom smo nadopunili prostor škole za daljnje edukativne aktivnosti, gdje će ova i buduće generacije škole imati prilike pratiti rast i isprobati nove zanimljive vrste.

Osim sadnje, na ovoj volonterskoj akciji postavili smo i kućice i hranilice za ptice na drveće u okolišu škole. Tijekom zime punit ćemo hranilice sa sjemenkama i tako pomoći u preživljavanju brojnih korisnih ptica, koje ćemo promatrati te učiti o njima.

Kako su u ovo doba godine dani sve kraći, a jesenska sadnja je ipak najbolja za sadnju voćaka i grmlja, utrkivali smo se s mrakom i uspjeli završiti prije.

Veselimo se daljnjim aktivnostima i budućim plodovima u našem školskom vrtu i voćnjaku.

Predsjednica udruge: Silvija Kolar-Fodor

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja