Međimurje Press
Poljoprivreda

Volonteri uredili okoliš OŠ Gornji Mihaljevec i imanja Biovrta

Udruga Biovrt trenutno provodi projekt „Zajedno gradimo održivu budućnost“ u sklopu kojeg učenike međimurskih osnovnih škola educiramo o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju kroz različite aktivnosti. Uključujemo volontere i lokalnu zajednicu i u zajedničkim volonterskim akcijama opremamo škole i imanje Biovrta za učenje u prirodi. Tako smo i prošli tjedan održali dvije volonterske akcije projekta u kojima smo uredili okoliš OŠ Gornji Mihaljevec i imanje Biovrta i dodali u njih nove edukativne sadržaje.

U srijedu 27.05.2020. u 13 sati održana je edukacijska volonterska akcija u OŠ Gornji Mihaljevec. Vrijedne ruke osoblja škole i udruge Biovrt posadile su zanimljive i neobične voćke u školski voćnjak: indijansku bananu (Asimina triloba), crne maline, jesenske masline (Elaeagnus umbelatta), te smo ujedno dopunili živicu za korisne kukce ukrasnim grmovima.

Posadili smo i močvarne hibiskuse prekrasnih ogromnih cvjetova, te začinsko i ljekovito bilje koje smo obilježili glinenim pločicama s hrvatskim i znanstvenim nazivima. Tako će učenici škole na licu mjesta imati prilike istovremeno pratiti rast ljekovitog bilja, isprobati ga i naučiti njihove nazive. U dvorište škole postavili smo i otok za recikliranje koje će isti tako biti edukativni prostor za učenike škole o odgovornom postupanju prema otpadu i recikliranju.

Na akciji snimili smo i kratki video koji ćemo proslijediti učenicima biovrtlarske grupe škole kako bi i oni unatoč činjenici da nisu sudjelovali na samoj akciji bili upućeni u edukativne aktivnosti projekta.

Više fotografija pogledajte na linku:

https://www.biovrt.com/galerija/27-05-2020-volonterska-akcija-os-gornji-mihaljevec-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

U subotu 30.05.2020. održali smo volontersko biovrtlarsko druženje na imanju Biovrta u Novom Selu Rok. Okupili su se volonteri svih životnih doba iz raznih krajeva RH. Na biovrtu smo uređivali postojeće zasijane gredice povrća te smo začinsko i ljekovito bilje obilježili glinenim pločicama s hrvatskim i znanstvenim nazivima. Tako smo kreirali edukativnu stazu s ljekovitim i začinskim biljem koju će uskoro posjetiti učenici škola koje surađuju s udrugom na projektu. Nakon zajedničkog ručka održali smo i razmjenu viškova presadnica, a druženje završili gledanjem dokumentarnog filma “Budućnost hrane” i raspravom o istome.

Više fotografija pogledajte na linku:

https://www.biovrt.com/galerija/30-05-2020-volonterska-akcija-u-biovrtu-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

Hvala svima na sudjelovanju i osobnom doprinosu u novim edukativnim sadržajima škola i imanja Biovrta. Veselimo se daljnjim aktivnostima u međimurskim školama.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.- 28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Program financijski podržavaju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija.
Više o projektu:
https://www.biovrt.com/projekti/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

Silvija Kolar-Fodor

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja