Međimurje Press
Gospodarstvo

Postoje veliki potencijali za suradnju Čakovca i Nagykanizse!

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prošli je petak bila na Svečanoj skupštini Gospodarske i trgovačke komore Nagykanizse, održanoj povodom 20 godina postojanja. Osim čakovečke gradonačelnice, u međimurskom izaslanstvu bili su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić.

Posjet gradu prijatelju bio je prilika da se s tamošnjim gradonačelnikom Laszlom Baloghom porazgovara o produbljivanju suradnje između dva grada. Naime, Čakovec i Nagykanizsa gradovi su prijatelji od 2005. godine, u tom razdoblju proveli su niz zajedničkih projekata, mahom iz područja kulturne suradnje. Oba su se dužnosnika složila da je došlo vrijeme da se počinju prijavljivati projekti usmjereni na razvoj gospodarstva i obrazovanja. Nagykanizsa uskoro kreće s izgradnjom Znanstvenog parka, koji vide kao instituciju koja će iz temelja promijeniti gospodarsku sliku ne samo Nagykanizse, već i okolnih gradova i regija. Park može biti spona koja će povezivati poduzeća, srednje škole i fakultete iz susjednih područja Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a posebno će biti usmjeren na razvoj i poticanje tehnologija i proizvodnih procesa usmjerenih kružnom gospodarstvu.

Osim naših predstavnika, na Svečanosti su bili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije s čijom je Obrtničkom komorom potpisan i Sporazum o suradnji. Sličan Sporazum prije tri godine potpisali su i s Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Čakovec.

Svečanost su uveličali i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj nj.e. dr. Mladen Andrlić, državni tajnik za trgovinu i zaštitu potrošača i povjerenik mađarskog premijera Peter Cseresnyes, zamjenik državnog tajnika za razvoj europskih integracija Jozsef Magyar, predsjednik mađarskog Nacionalnog ureda za istraživanje, razvoj i inovacije dr. Zoltan Birkner, veleposlanik Republike Slovenije u Mađarskoj, nj.e. dr. Marijan Cencen.

(dv)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja