medjimurjepress@gmail.com

Predstavilo se gotovo stotinu izlagača

U subotu, 26. listopada 2019. na Mesapu u Nedelišću, održan je posljednji ovogodišnji Regionalni plac na kojemu se predstavilo gotovo stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Projekt Regionalnog placa pokrenut je u proljeće ove godine na inicijativu Međimurske županije i uz potporu Općine Nedelišće s ciljem promocije i unapređenja prodaje domaćih proizvoda. Na četiri održana Regionalna placa svoje proizvode tisućama posjetitelja ponudilo je gotovo pet stotina OPG-ova.

Regionalni plac pored međimurskih, sada već tradicionalno okuplja, brojne OPG-ove iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije koja se, na posljednjem ovogodišnjem Regionalnom placu predstavila i kao županija-partner, a međunarodni karakter Regionalnom placu dali su izlagači iz Mađarske i Slovenije.

Izlagače i posjetitelje pozdravio je direktor MESAP-a Vitomir Kirić, a na samom otvorenju nazočnima je dobru prodaju, ali i kupovinu ispred županije partnera poželio zamjenik župana Krapinsko zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek. Ispred Pannon EGTS-a i mađarskih izlagača obratio se g. Andras Göndöc. Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što je projekt Regionalnog placa uspio te najavio njegov nastavak i u sljedećoj godini. Nazočne je pozdravila i pomoćnica ministra gospodarstva, obrta, malog i srednjeg poduzetništva Ana Mandac, pokrovitelja 4. Regionalnog placa. Gđa Mandac posebno je naglasila važnost ovakvih manifestacija kako bi se proizvođači što bolje povezali i u budućnosti zajednički nastupali ne samo regionalno već i na tržištu Europske unije.

U okviru 4. Regionalnog placa održana je i završna konferencija EU projekta CrossMarkets Pannon EGTS-a i Okrugli stol namijenjen upravo malim proizvođačima i obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvimanna kojemu se raspravljalo o modelima smanjenja ograničenja u prodaje na tržnicama i sajmovima u prekograničnom prostoru. Završnu konferenciju otvorio je potpredsjednik Pannon EGTS-a, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je istaknuo važnost prekogranične suradnje na svim razinama te pohvalio dosadašnju suradnju, no i činjenicu da problemi i dalje postoje te da je i ovaj projekt korak ka njihovu uspješnom smanjivanju i u konačnici rješavanju.

Regionalni plac i u ovom izdanju, imao je i humanitarnu notu. Prigodno su prodavani Međimurski sendviči za koje su sastojke osigurali međimurski proizvođači mesa i mesnih prerađevina te drugi OPG-ovi i sponzori. Cjelokupni prihod namijenjen je Međimurskoj zakladi za obrazovanje dr. Vinko Žganec.

(mk)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*