Prelog prva jedinica lokalne samouprave sa hijerarhijom u gospodarenju otpadom

Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga zaokružilo je svoj sustav gospodarenja otpadom te je u utorak, 9. svibnja 2017. godine, otvoren Centar za ponovnu uporabu, na adresi Hrupine 8 u Prelogu, u sklopu reciklažnog centra. 

Darko Horvat, saborski zastupnik u Saboru Republike Hrvatske istakao je da su Donja Dubrava, među općinama i Prelog, među gradovima, na vrhu liste jedinica lokalne samouprave prema postotku sakupljanja otpada u Republici Hrvatskoj. I nadležne institucije Republike Hrvatske imaju u Prelogu primjer kako se zna i može biti dio europskog vrha, u ovom slučaju u gospodarenju otpadom.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg istakao je da je Prelog prva jedinica lokalne samouprave sa kompletno posloženom hijerarhijom u gospodarenju otpadom. Rezultat je to rada Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom te svih jedinica lokalne samouprave koje su danas u vlasničkoj strukturi Pre-koma. Svim se prisutnima obratio i međimurski župan Matija Posavec. Ponos na sve učinjeno istakao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dok je sam rad Pre-koma i Centar za ponovnu uporabu predstavio direktor Siniša Radiković.

Nekorišteni plastenik veličine 440 m2 obnovljen je i 25.04.2017. godine za njega je dobivena pravomoćna uporabna dozvola. Centar za ponovnu uporabu Prelog sastoji se od dva dijela: izložbeno – prodajnog dijela, 220 m2 i skladišno-radioničkog dijela od 220 m2. U sklopu Centra biti će kutak za socijalna poduzeća i zadruge koje se bave obradom otpada te su se već za otvaranje pridružile tvrtke Naš Izvor koja se bavi obradom otpadne kože i Humana Nova koja se bavi obradom otpadnog tekstila. Prikupljena dobra će se očistiti i/ili popraviti te prodavati po cijeni koja će pokriti samo troškove popravka. Osim pregleda robe na licu mjesta u Centru, građani mogu robu razgledati i putem web aplikacije na web stranici www.pre-kom.hr. Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom osnovano je 19.02.2002 godine, od strane Grada Preloga kao jedinog vlasnika društva. Početkom 2014. godine izvršena je dokapitalizacija Pre-kom od strane donjo Međimurskih Općina ( Goričan, D. Kraljevec, Sv. Marija, D. Vidovec, D. Dubrava, Kotoriba ), a krajem 2016. Grad Prelog prodaje udjele i Općinama Belica i Dekanovec te Pre-kom postaje komunalna tvrtka svih jedinica lokalne samouprave ovog dijela Međimurja.

U sklopu otvorenja Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero waste 2020 potpisali su načelnici općina Belica i Dekanovec, Zvonimir Taradi i Ivan Hajdarović, a učenici Srednje škole Prelog predstavili su odgoja „Recite NE plastičnim vrećicama“.

Centar su zajedničkim svečanim zajedničkim rezanjem vrpce otvorili državni tajnik Šiljeg, saborski zastupnik Horvat, župan Posavec te gradonačelnik Kolarek.

(I.S.)

Foto: Studio VIPRO

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*