medjimurjepress@gmail.com

Premije osiguranja od potresa povećane za 28 posto

OČEKUJE SE I DODATNI RAST

Hrvatsku su u 2020. godini pogodili razorni potresi, a šteta koju su ostavili iza sebe premašuje brojku od sto milijardi kuna. Mnogi su građani u njima izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život, stoga ne čudi da je odmah nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku porastao interes za osiguranjem od potresa. Novi veliki potresi u Sisačko-moslavačkoj županiji sigurno će dodatno osvijestiti potrebu ljudi za osiguranjem imovine.

Društva za osiguranju stoje na raspolaganju u prijavi šteta i pozivaju građane da prijavljuju štete online uz preporuku da unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao. Rokovi za isplatu šteta ne mogu biti dulji od 14 dana, računajući od trenutka kada je osiguravatelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio (osim ako je za utvrđivanje postojanja osiguravateljeve obveze ili njena iznosa potrebno stanovito vrijeme), a osiguravatelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od 30 dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

“Rezultati pokazuju da se nakon potresa u trećemu mjesecu povećala svijest o potrebi osiguranja imovine te broj polica osiguranja kontinuirano raste. Procjenjuje se da će premija osiguranja od potresa na kraju godine iznositi oko 110 milijuna kuna, što je rast od 28 posto u odnosu na proteklu godinu, a broj osiguranja porast će na 140.000, odnosno za oko 30 posto. Prosječna premija osiguranja od potresa iznosi 800 kuna”, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher dodavši kako se očekuje dodatni val rasta premija i nakon razornih potresa otprije nekoliko dana.

Iako premija osiguranja imovine raste, ona trenutno iznosi 48 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od EU prosjeka gdje iznosi 168 eura. Veliki nerazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim EU zemljama posebno je zabrinjavajući ako se ima na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

Šest puta manje od prosjeka EU-a

Kada se gleda osiguranje općenito, udio premije osiguranja u BDP-u u Hrvatskoj iznosi 2,62 posto, dok je prosjek zemalja EU-a 7,19 posto. Premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 347 eura što je šest puta manje od prosjeka EU-a gdje iznosi 2.170 eura. Zbog svih ovih podataka važno je podići razinu svijesti o važnosti osiguranja i koristi koje imaju i građani i država.

“Iako smo zabilježili povećani interes za osiguranje imovine nakon razornog potresa u Zagrebu, u Hrvatskoj je svijest o važnosti osiguranja i dalje niska. Na svima nama u industriji zadatak je da građane, ali i kompanije i državu educiramo o važnosti osiguranja koje je posebno značajno u nesigurnim i kriznim okolnostima. Osiguranje donosi sigurnost i znatno smanjuje financijski teret kad se dogode nepogode”, poručio je Robert Vučković, predsjednik Udruženja osiguravatelja HGK, dodavši kako su u Hrvatskoj riziku od potresa posebno izložena područja oko Zagreba, Rijeke, Dalmatinske zagore i južne Dalmacije.

P.hr/I.G

Izvor: https://privredni.hr/

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*