Prijava poreza na kapitalnu dobit

ROK USKORO ISTJEČE: 28. veljače rok za prijavu poreza na kapitalnu dobit, u obvezi i investitori u kriptovalute

VIDEO UPUTA: U dvije minute pokazuje se kako do popunjenih potrebnih obrazaca

Kako najjednostavnije prijaviti i platiti porez? 

Preko 100.000 građana ima obvezu Poreznoj upravi prijaviti porez na kapitalnu dobit, a rok uskoro istječe. Budući da se porez prijavljuje kroz predaju JOPPD i RPO obrazaca, građani ne znaju kako to učiniti sami.

Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je 80.000 njihovih ulagača u obvezi platiti porez, a prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), dionicama je u 2017. trgovalo oko 20.000 fizičkih osoba. Prema tumačenjima poreznih savjetnika, obveznici poreza su i ulagači na Forex tržištu, a Porezna uprava dala je mišljenje prema kojem porez na kapitalnu dobit trebaju platiti i svi koji su ostvarili zaradu od trgovanja kriptovalutama[1]. Ne postoje službeni podaci o broju hrvatskih ulagača u Bitcoin i druge kriptovalute, a u medijima su spominjana istraživanja koja govore o 25.000 ulagača u Bitcoin iz Hrvatske.

Kako bi prijavili i platili porez na kapitalnu dobit, građani trebaju popuniti vrlo zahtjevni JOPPD obrazac, također zahtjevan RPO obrazac (ukoliko prvi puta prijavljuju dohodak od kapitala iz inozemstva) te trebaju znati broj računa za uplatu poreza, kao i točan poziv na broj. Prema anketi koju je proveo portal kapitalnadobit.hr, a na koju je odgovorilo 3.505 ljudi, 77% ispitanika ne zna kako se porez prijavljuje.

No u svijetu automatiziranih digitalnih usluga sve ovo zapravo ne treba predstavljati noćnu moru: pametan softver može sve odraditi za nas. S tom mišlju, i s ciljem promoviranja digitalnog poslovanja s državom, razvijena je usluga kapitalnadobit.hr. Na tom web servisu svaki građanin može dobiti sve potrebne obrasce, popunjene za svoj specifični slučaj, te gotovu bankovnu uplatnicu, po simboličnoj cijeni od 40 kuna.

Kako bi proces bio još lakši i dostupniji, izrađena je video uputa za generiranje popunjenih obrazaca uz pomoć web servisa kapitalnadobit.hr (https://youtu.be/GGZZImgJjRU). Video pokazuje kako do svega potrebnog za prijavu i plaćanje poreza u samo dvije minute!

“Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa želimo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi. Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju sve što im je potrebno za prijavu i plaćanje poreza. Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne javne usluge namijenjene najširoj populaciji građana”, izjavio je Stjepan Pavlek, voditelj projekta kapitalna dobit.hr.

https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox/161ad23f236688e5?projector=1

(Boris Kovačić)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*