Pripreme za uvođenje eura u Hrvatsku

Konferencija “Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj”

Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka u ponedjeljak, 29. listopada organiziraju konferenciju pod nazivom “Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj”. Konferencija će se održati u zagrebačkom Westinu.

Prema strategiji, u Hrvatskoj bi se već 2022. mogao koristiti euro umjesto kune, a svi izračuni koristi i rizika ulaska u eurozonu trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.

Ono što je za sada sasvim sigurno, sve će poskupjeti. Prema anketama koje se provode diljem zemlje većina građana nije za ovu odluku Vlade.

Ali ko pita narod?

Svaka država članica Unije mora ispuniti pet konvergencijskih kriterija kako bi dospjela u treću fazu – uvođenje eura. To su:

  • stabilnost cijena: stopa inflacije ne smije prelaziti prosječnu stopu inflacije triju država članica s najmanjom inflacijom za više od 1,5%;
  • kamatne stope: dugoročne kamatne stope ne smiju varirati više od 2% u odnosu na prosječnu kamatnu stopu triju država članica s najmanjim kamatnim stopama;
  • deficiti: nacionalni proračunski deficit mora biti manji od 3% BDP-a;
  • javni dug: ne smije prelaziti 60% BDP-a;
  • stabilnost tečajnih stopa: tečajne stope moraju biti unutar dopuštenih granica fluktuacije unatrag dvije godine.

“Vlada, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni za koju je Hrvatska izvrstan i prirodan kandidat”, najavila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Stigao joj je odgovor mnogih hrvatskih političara koji ističu kako je to još jedno  dodvoravanje Vlade RH Briselu na štetu domaćeg gospodarstva. U situaciji kada je prosječni standard života u Hrvatskoj prenizak u odnosu na druge članice EU, trebalo bi omogućiti domaćim kompanijama da održavaju ne samo nivo proizvodnje, zarada i radnih mjesta, već i da vode računa o kupovnoj moći stanovništva.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*