Međimurje Press
Gospodarstvo

Pročelnici s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu na Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA u Prelogu

Na 13. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA u Prelogu koji okuplja brojne domaće i inozemne sudionike prezentiran je studij Održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i rad laboratorija Centra održivog razvoja. Istaknuto je kako rad Centra održivog razvoja kao znanstveno istraživačkog centra i njegova stručna i znanstvena potpora nije usmjerena samo prema studijima koji se izvode na Veleučilištu nego i prema lokanoj zajednici i svim zainteresiranim subjektima.

Veleučilište su na sajmu predstavili pročelnik Odjela za računarstvo Jurica Trstenjak, pročelnik Odjela za menadžment Tibor Rodiger i pročelnica Odjela za održivi razvoj Magdalena Zeko.

U sklopu sajma koji traje sve do nedjelje održan je i Inovacijski forum na temu mladih u poljoprivredi na kojem je pročelnica Zeko predstavila studij Održivog razvoja. Pročelnica je naglasila kako je MEV jedna od rijetkih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti suvremeno opremljenim laboratorijima.

Studij Održivog razvoja nedavno je revidiran i u potpunosti je usuglašen s novim smjernicama o razvoju ove struke.

– Studenti na 2. godini studija Održivog razvoja mogu izabrati između jednog od tri smjera u kojima je značajno implementirana održivost: Ekoinženjerstva, Održive gradnje ili Termotehničkog strojarstva. Svaki smjer je zanimljiv sam po sebi, ali nudi i brojne mogućnosti zapošljavanja – dodala je Zeko.

Kako bi svojim studentima omogućili razvoj vještina i kompetencija, uspostavljen je spomenuti Centar održivog razvoja. Studenti tako u suvremeno opremljenim laboratorijima mogu razvijati svoje vještine i kompetencije u praksi. Postupci koji se razvijaju u laboratorijima Centra nisu korisni samo studentima i profesorima, već i široj društvenoj zajednici, pa tako i ekološkim proizvođačima i poljoprivrednicima.

U laboratoriju Biokemije okoliša nudit će se osnovne analize tla i mehanički sastav tla u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i ispitivanja plodnosti tla. Laboratorij je opremljen modernom analitičkom opremom koja omogućuje rad s različitim tipovima uzoraka.

Laboratorij će se također baviti i istraživanjem energetske biljke budućnosti Miscanthus giganteus.

Miskantus je relativno nedavno uveden u Hrvatsku, to je biljka velike energetske iskoristivosti čija biomasa se može koristiti za proizvodnju biogoriva, te u biorafinerijama za proizvodnju raznih tekućih goriva i kemikalija. Njenim izgaranjem nastaje ugljik-neutralno gorivo čime se smanjuje emisija stakleničkih plinova. Takvo svojstvo je izrazito važno obzirom na Pariški sporazum, Europski zeleni plan i Europski propis o klimi kojim se Europa obvezuje da će postati ugljično neutralna do 2050. Nadalje, biljka miskantus može se koristiti i za poboljšavanje strukture tla, smanjenje erozije te za proces fitoakumulacije tj. kako bi se pomoću nje iz zemljišta uklonile zagađujuće tvari, primarno teški metali.

S obzirom da je biljka sterilni hibrid, ne postoji opasnost od invazivnosti, ali upravo zbog toga ograničeni su načini razmnožavanja ove vrste. Uz in vivo razmnožavanje biljke preko rizoma (korijena) koje je dugotrajni proces te je prinos neizvjestan, postoji i in vitro postupak uzgoja. Upravo se in vitro postupak uzgoja provodi u laboratoriju. Postupkom mikropropagacije iz kulture tkiva se velik broj sadnica tražene vrste miskantusa dobiva u kratkom vremenu i odmah su spremne za sadnju u polje.

Zbog toga je u planu Laboratorija Biokemije okoliša rad na istraživanju učinkovite metode mikropropagacije miskantusa. Interes za gotove sadnice je doista velik s obzirom na poznate benefite ove energetske biljke budućnosti.

Osim analize tla, u Laboratoriju Biokemije okoliša planira se provoditi analiza proizvoda od industrijske konoplje u vidu određivanja kanabinoida i terpena u njihovom sastavu. Upravo prema dobivenim rezultatima analize, proizvođači takvih proizvoda mogli bi kupcima jamčiti kvalitetu i pouzdanost svojih inovativnih proizvoda od konoplje. Kako bi bilo moguće provoditi ove složene analize i garantirati vjerodostojnost rezultata, laboratorij je potrebno najprije akreditirati prema normi ISO 17025 i to je trenutno u postupku.

– Trebamo ozbiljno početi raditi na korištenju obnovljivih i ekoloških prihvatljivih izvora energije. Isto tako, želimo se povezati sa zajednicom i ekološkim proizvođačima koji suvremena saznanja temelje na načelima ekološke proizvodnje. Zbog trenutnih društveno-ekonomskih događanja koja su dosta zabrinjavajuća, teme održivog razvoja i ekologije trebaju biti prisutnije u ovakvima razgovorima – zaključila je Zeko.

(MEV)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja