Međimurje Press
Gospodarstvo

Pročitajte zašto su indijjski i hrvatski startupovi povezaniji više nego ikada prije!

S ciljem jačanja međunarodne suradnje i inovacijskog okruženja, Indija i Hrvatska pokrenule su India-Croatia Startup Bridge, inicijativu koja omogućuje startupima, ulagačima, inkubatorima, korporacijama i poduzetnicima obiju zemalja snažnije povezivanje, proširenje poslovanja i pozicioniranje na globalnom tržištu. Ova digitalna platforma tvori svojevrsni most među poduzetnicima kojima je omogućena tehnološka infrastruktura za vođenje zajedničkih projekata. Ista predstavlja temelj za sve buduće bilateralne programe u cilju unapređenja startup ekosustava između Indije i Hrvatske.

Povodom istog, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te Startup India, predstavili su India-Croatia Startup Bridge s ciljem jačanja hrvatsko-indijske suradnje, odnosno trgovinsko-gospodarske suradnju između Hrvatske i Indije. Inicijativa se predstavila u ponedjeljak, 20. prosinca u prostorijama BIRD Incubatora uz moderaciju Željka Krizmanića, voditelja BIRD-a.

Sudionicima se s indijske strane obratila tajnica DPIIT (Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Goverment of India) Shruti Singh. „Indijsko-hrvatska Startup suradnja prvi je korak između naše dvije zemlje kako bi zajednički promicali tehnologiju, dijelili znanje. Ovaj most će djelovati kao refrentno mjesto za startupove u bilo kojoj od zemalja s ciljem  da se prošire na drugom tržištu i pruže platformu za startupove na kojima mogu pokazati svoje inovacije globalnoj publici“.  Veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Raj Kumar Srivastava: „Prekrasan je osjećaj postići nešto zamišljeno kako je planirano, unatoč izazovima ove pandemije. Krenuli smo na ovo putovanje točno godinu dana unatrag kako bismo počeli povezivati indijski i hrvatski inovacijski ekosustav na način „odozdo prema gore“, danas dosegnuvši važnu prekretnicu uspostavljanja nečega opipljivog za osiguravanje budućeg rasta. Ovaj startup most Indije i Hrvatske omogućio bi hrvatskim startupima da iskoriste prednosti 3S-a (speed, scale, sensitivity) brzine, razmjera i osjetljivosti koji definiraju indijski ekosustav i jačaju suradnju unutar 3T-a (talenta, tehnologije i trgovine) između naše dvije zemlje. Također, postoji veliki potencijal za izgradnju partnerstva, pri tome promičući inovacije za globalno dobro“. Između ostaloga se obratila i Aastha Grover, voditeljica Startup Indije, izjavivši kako je uvjerena da će India-Croatia Startup Bridge ojačati suradnju između startup ekosustava dviju država.

S Hrvatske strane se okupljenma obratio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a. „Vjerujem da će India-Croatia Startup Bridge biti temelj za sve programe koji se vode za unapređenje startup ekosustava između Indije i Hrvatske. Stvaranjem mreže startupa, mentora, poduzetnika, poslovnih investitora i potpornih institucija, omogućit će nam da zajednički istaknemo važnost i potencijal rastuće startup zajednice u Hrvatskoj te na taj način unaprijedimo inovativni potencijal regije u partnerstvu s Indijom“.

Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (Hrvatska) je izjavio kako Hrvatska prepoznaje da startupovi imaju vrlo važnu ulogu u gospodarstvu. „Oni stvaraju nove proizvode ili usluge i nove poslovne modele. Važno je kontinuirano poboljšavati ekosustav kako bi se omogućilo stvaranje i rast startupova. Ovaj će događaj unaprijediti mogućnosti partnerstva između Hrvatske i Indije te otvoriti prostor za daljnju suradnju hrvatskih i indijskih startupova“.

Držislav Škeljo, ministar savjetnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Indiji izjavio je kako je ova inicijativa, za pokretanje mosta suradnje novih hrvatskih i indijskih tvrtki (Croatia-India Startup Bridge), vrijedan korak naprijed u otvaranju novih načina suradnje i produbljivanju tekućih hrvatsko-indijskih gospodarskih odnosa. „Za hrvatske tvrtke to bi moglo stvoriti mnoštvo poslovnih prilika u jednom od najbrže rastućih velikih svjetskih gospodarstava“ izjavio je Škeljo.

Naposljetku se uzvanicima obratio i Matija Ražem, viši potpredsjednik Infobipa koji je niz godina surađivao s indijskim startupom ekosustavom te ponudio iskustvo Infobipa za buduće inicijative koje će se organizirati unutar India-Croatia Startup Bridge.

Više informacija o inicijativi India-Croatia Startup Bridge dostupno je na sljedećoj poveznici:

https://www.startupindia.gov.in/content/sih/en/india-croatia-bridge.html 

Glavni ciljevi inicijative India-Croatia Startup Bridge:

  • Razmjena znanja: sveobuhvatni vodiči i alati koji će pomoći startupima u procjeni mogućnosti širenja i transfera tehnologije
  • Mogućnosti umrežavanja: omogućit će se povezanost među startupima, mentorima, investitorima i inkubatorima u relevantnim sektorima iz obje zemlje
  • Organizacija zajedničkih programa: one-stop-shop: platforma će biti domaćin svih programa ekosustava; od predavanja, panela do razmjena iskustava startupova
  • Platforma za izgradnju kapaciteta: pristup i prijava na događanja, natjecanja i radionice u objema zemljama uz partnerstva s coworking prostorima

Ivan Delić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja