medjimurjepress@gmail.com

Proglašeni najbolji hrvatski izvoznici

Solinski AD Plastik dobitnik je nagrade Zlatni ključ kao najbolji veliki izvoznik u 2018., Tehnix iz Donjeg Kraljevca kao srednje veliki izvoznik, a Tremak iz Domašinca u kategoriji male i mikro tvrtke, objavljeno je u srijedu na 14. konvenciji Hrvatskih izvoznika.

Izvoznicima se obratio i premijer Andrej Plenković koji je za sve loše što se događa u hrvatskom gospodarstvu okrivio bivšu SDP-ovu vladu Zorana Milanovića, te istaknuo da je njegova vlada veliki dio svojeg mandata morala ispravljati njihove greške – prije svega enormna zaduženja.

“Svake godine se na ovakvom događanju može čuti koliko se pozitivnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu dogodilo u prethodnoj godini. Svi ste vi doprinijeli da Hrvatska lani ostvari izvoz od 14,5 milijardi eura. To je sve na tragu vizije i ove vlade da naše planove razvoja pretvorimo u stvarnost. Naš kreditni rejting je temeljem rejting agencija je vraćen na razinu investicijskog, a izvoznici najbolje znaju kako se to odražavan na njihovu konkurentnost. Ova Vlada je preokrenula trendove koji su bili karakteristični za bivše razdoblje te bilježimo suficite proračuna, a što onda utječe na povećanje plaća i mirovina. BDP smo od 2016. podigli 9,6 posto, a rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. je i najbolji u EU. Smanjili smo javni dug na 89 posto BDP-a, a što sve znači da danas imamo zdraviji rast nego u prethodnom razdoblju. Lani je ostvareno višak proračuna od 758 milijuna kuna, a što bi bilo i više da nije bilo krize u Uljaniku i isplata garanciju zbog njega. Rasterećeno je gospodarstvo, a pojednostavljenjem regulative je ubrzano i pojeftinjeno poslovanje poduzetnicima. Objedinjavanje inspekcijskih službi u jedinstveni Državni inspektorat koji će također omogućiti da čitav sustav nadzora bude transparentniji, brži i jeftiniji. Povećanje osnove za naknade za novorođenče, manji PDV na lijekove i dječju opremu te niz drugih fiskalnih i parafiskalnih olakšica su svakako mjera koje će poboljšati život građana u Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Dodao je da su na tom tragu i reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava te istaknu EU fondove kao veliki poticaj za domaće investicije. Za promicanje izvoza u hrvatskom gospodarstvu i osoban angažman predsjednika HIZ-a, premijer je Darinku Bagi dodijelio poseban Zlatni ključ za doprinos izvozu.

Foto:

HINA

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*