Projekt ENES-CE predstavljen danas na press konferenciji u Čakovcu

Na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe, među 44 odobrenih projekata nalazi se i projekt ENES-CE-Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnju sa građanima.

Međimurska energetska agencija MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe, dok je vodeći partner Grad Forli iz Italije. Drugi partner na navedenom projektu je GRAD PRELOG koji će tijekom implementacije biti nositelj planirane pilot investicije.

Glavni cilj projekta je aktivno uključivanje građana u procese paniranja te izrade planskih i strateških dokumenata koji se odnose na sektor energetike, rekao je na današnjem predstavljanju projekta pred novinarima direktor MENEE Alen Višnjić. Dodao je kako će se na taj način doprinjeti održivom regionalnom razvoju i to putem osnivanja građanskih energetskih grupa koje će jedinicama lokalne samouprave pružati pomoć i potporu (bottom-up princip) kod planiranja i kasnije implementacije energetskih strategija i planova. Istovremeno to će utjecati na podizanej razine svijesti o potrebi povećanja u energetici i korištenju obnovljivih izvora energije.

Gradonačelnik Grada preloga Ljubomir Kolarek naglasio je kako će grad održati nekoliko radionica koje će biti namijenjene svim identificiranim relevantnim dionicama iz različitih privatnih i javnih sektora te će se temeljem njihovih imputa izraditi Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da za budućnost energetske politike treba imati dobar projekt, osmišljen i onda povući sredstva iz Europe. Prelog nije slučajno izabran grad. On je među top 10 najuspješnijih gradova uz Mursko Središće po količini dobivenih europskih novaca. Doprinos je to ukupnoj slici pristupa prema europskim fondovima Međimurske županije, tj. temeljnoj politici da sve što se može graditi u javnoj strukturi da se gradi iz privlačenja europskih sredstava. Želja nam je da nakon obnove javnih zgrada putem modela energetske učinkovitosti, krenemo i u obnavljanje privatnih kuća. Zato je važno da imamo pripremljene programe i dokumente i to je jako važno uza višegodišnji financijski plan koji kreće krajem iduće godine.

Napomenimo da je projekt ENES-CE odobren u  sklopu Transnacionalnog programa suradnje Središnja Europa te se provodi od travnja ove godine do 31. ožujka 2022. godine.Ukupni budžet iznosi 1.847.374,50 eura, od čega će se na hrvatske partnere odnosi 172.720,00 eura za MENEA-u i 145.375 eura za Grad Prelog.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*