Proširena sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Čakovec

Predsjednik Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Čakovec Mladen Križaić predstavio je danas u dvorani Scheier gospodarska kretanja u Međimurskoj županiji u 2016. godini. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize pri HGK, predstavio je pak razvojne raznolikosti i gospodarske potencijale županija.

Naglašeno je da se međimursko gospodarstvo uglavnom temelji na prerađivačkoj industriji s razvijenim djelatnostima poljoprivrede, trgovine i graditeljstva. Izvozno je orijentirano sa znatnim udjelom radnointenzivnih, niskoakumulativnih i tradicionalnih gospodarskih grana, uz razvitak djelatnosti s visokom tehnologijom. Dominiraju prerađivačka industrija, trgovina graditeljstvo, prijevoz i skladištenje, poljoprivreda itd. Posljednjih godina sve veći značaj dobiva obućarska industrija koja ima dugu tradiciju na ovom prostoru.

U metaloprerađivačkoj industriji koja ima dugogodišnju tradiciju, aktivno posluje oko 180 tvrtki koje zapošljavaju oko 5.500 radnika te ostvaruju oko 20% ukupnog prihoda cijelog međimurskog gospodarstva. Metaloprerađivačka industrija čini najveći udio u ukupnoj vanjskotrgovačkoj razmjeni županije.

Međimursko gospodarstvo najviše robe i usluga prodaje i to na tržišta EU (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija), a to su ujedno i zemlje iz kojih se najviše uvozi. Od proizvoda u robnoj razmjeni županije najzastupljeniji su gotovi proizvodi od metala i njihovi djelovi, strojevi i uređaji, odjeća i obuća, proizvodi od drva i dr.

Prednosti i potencijali ulaganja u Međimursku županiju

Niska stopa nezaposlenosti (9%), ima najnižu prosječnu plaću u obućarstvu i tekstilnoj industriji, peta je županija prema visini BDP po stanovniku, ima razgranatu komunalnu inrastrukuru (struja 98%, voda 100%, plin 98%, telefon 100%, internet, kanalizacijsku mrežu -od čega tri pročistača otpadnih voda), dobra je prometna povezanost sa zemljama Europske unije, blizina velikih europskih gradova beča, Budimpešte, Ljubljane, Munchena, itd., ima kvalitetne ljude i radnu snagu, razvijenu kulturu poslovanja. razvijene psolovne zone (u funkciji je 46 zona od ukupno 60) i ima jedinice lokalne samouprave spremne na suradnju.

GOSPODARSTVO MEĐIMURSKE ŽUPANIJE U 2016.GODINI

Tijekom 2016.godine od ukupnog broja poduzetnika  u Međimurskoj županiji brojčano je bilo najviše mikro subjekata koji čine udio od 88,3% ukupnog broja poduzetnika. Ukupno 663 poduzetnika bavi se trgovinom, slijedi prerađivačka industrija s 576 tvrtki i građevinarstvo registriranih 428 tvrtki. Prosječna neto plaća po zaposlenom u 2016.g. iznosila je 4.149 kuna, što predstavlja porast za 3%, ali je još uvijek niža od prosječne neto plaće u RH za 20%. Investicije tijekom 2016.g. iznosile su 575 mil. kuna i povećane su na godinu prije za 10.4%, dok su na nacionalnom nivou povećane za 2,2%.

Poduzetni Međimurske županije ostvarili su u 2016.godini ukupno 12,8 mild. kuna ukupnih prihoda, što je za 6,8% više od istog godinu ranije.

Saldo međimurskog gospodarstva u 2016.godini pozitivnog je predznaka i iznosi 626 milijuna kuna. Najveći pozitivni saldo ostvarila je Prerađivačka industrija u iznosu od 451 milijun kuna, a zatim slijedi trgovina s 80 milijuna. Negativan saldo ostvarile su tri djelatnosti i to poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, poslovanje nekretninama te Javna uprava i obrana.

(RD)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*