Kako se osigurati u slučaju blokade i stečaja poslodavca

Županijska komora Čakovec i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su u prostorijama Komore besplatnu radionicu Vodič kroz postupak osiguranja potraživanja u slučaju blokade računa ili stečaja poslodavca.

Program radionice obuhvaćao je zakonski okvir djelovanja AORPS-a, osnovne pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja, isplate i prijenos potraživanja te druge teme.

Naglašeno je da u zakonom osigurana prava radnika u slučaju stečaja poslodavca spadaju naknade za tri neisplaćene plaće, za neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, za neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, za otpremnine te za pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. U slučaju blokade računa poslodavca osigurana su prava naknade za tri neisplaćene plaće te za najviše tri neisplaćena bolovanja.

U Međimurskoj su županiji tijekom posljednje dvije godine isplaćene naknade za radnike tvrtki u blokadi ukupno 267.988,94 kune, a u posljednjih deset godina (od 2008.) za radnike tvrtki u stečaju isplaćeno je 36.005.635,35 kuna.

Voditelji radionice bili su ravnatelj AORPS-a Ivan Madunić i stručni suradnik u pravnoj službi AORPS-a Nikola Blažić.

(mb)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*