medjimurjepress@gmail.com

Sporazum o geotermalnoj energani u Draškovcu

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisan je Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Republike Hrvatske „Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae Draškovec“.

Ovim potpisom napravljen je veliki korak prema realizaciji ove investicije, čija ukupno procijenjena vrijednost premašuje 600 milijuna kuna. Sporazum su potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predsjednik Uprave trgovačkog društva AAT Geothermae iz Draškovca Bodo von Düring.

Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki. Projektom izgradnje geotermalne energane u Draškovcu predviđa se korištenje geotermalne vode kao energenta i proizvodnja električne i toplinske energije u dvofaznom procesu kroz koji se ugljični dioksid kao nusprodukt pročišćava i utiskuje nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak u bušotini.

U drugoj fazi planirana je izgradnja lječilišno-turističkog kompleksa „Vrt Hrvatske-Hortus Croatiae“, poticanje i dogovaranje stakleničke proizvodnje zdrave hrane, kao i poticanje razvoja gospodarske zone Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama.

O inovativnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica da je Europska komisija iz programa NER 300, koji je namijenjen isključivo za financiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije, odlučila financirati samo 19 projekata iz cijele Europe, a projekt geotermalne energane u Draškovcu jedini je odobreni projekt iz istočne i srednje Europe. Realizacija projekta dovela bi do otvaranja novih 400 do 500 radnih mjesta

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*