medjimurjepress@gmail.com

Strukovna zanimanja treba učiniti privlačnijima

Nedostatak stručne radne snage na tržištu rada i profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola bile su glavne teme sjednice Strukovne grupacije metaloprerađivačke industrije ŽK Čakovec održane 12. prosinca.

HGK-Županijska komora Čakovec će s ciljem unaprjeđenja profesionalne orijentacije učenika u suradnji s poduzetnicima i Upravnim odjelom za društvene djelatnosti međimurske županije organizirati čitav niz aktivnosti. „Moramo mladima predstaviti sve prednosti strukovnih zanimanja i na taj ih način učiniti privlačnijima. ŽK Čakovec će kao jednu od prvih aktivnosti organizirati posjet učenika sedmih razreda osnovne škole tvrtkama u Međimurskoj županiji.“ rekla je tim povodom dopredsjednica Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije HGK ŽK Čakovec Natalija Senčar-Vrhar.

Inače, HGK kao rješenje za usklađivanje obrazovanog sustava s potrebama tržišta rada predlaže model dualnog strukovnog obrazovanja, tkz praksu uz školovanje,  po uzoru na uspješan austrijski model. Koliko će od prijedloga HGK biti usvojeno pokazat će Zakon o strukovnom obrazovanju koji je trenutno na raspravi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je spremnost  pružanja financijske pomoći nezaposlenim osobama u postupku prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, a Gospodarski savjet Međimurskog veleučilišta, kao savjetodavno i stručno tijelo Stručnog vijeća i dekana organizirat će početkom 2018. godine na Međimurskom veleučilištu sastanak  predstavnika tvrtki  metaloprerađivačkog sektora i studenata Međimurskog veleučilišta s ciljem međusobnog upoznavanja i uspostavljanja bližih kontakata između poslodavaca i potencijalnih budućih zaposlenika. U suradnji s Međimurskim veleučilištem prići će se i izradi kolegija stručnih studija, koji će profilirati i usmjeravati studente prema potrebama gospodarstva.

Kako u Međimurskoj županiji ne postoji zaštitna radionica ili zaštitna radna jedinica zaključeno je da će se ispitati interes i mogućnosti za osnivanje istih kako bi međimurski poduzetnici mogli ispuniti svoju obvezu zapošljavanja invalida, a  zaštitnim radionicama bilo bi osigurano poslovanje.

Sjednici su nazočili predstavnici  metaloprerađivačkih tvrtki, međimurski župan sa suradnicima, te predstavnici obrazovnih institucija i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

(t)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*