medjimurjepress@gmail.com

Subvencije za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom

Pravo na potpore imaju poslodavci iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, poslodavci iz prijevoza i skladištenja, radno intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije i to tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj, te svi poslodavci koji ne smiju raditi zbog odluka stožera civilne zaštite kao i ostali poslodavci koji mogu dokazati da su im zbog koronavirusa nastupile posebne okolnosti na poslovanje.

Isplata minimalne plaće bit će do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, i to 3250 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu te 1625 kuna za nepuno radno vrijeme. Mjera se ne odnosi na državne tvrtke i tvrtke u vlasništvu lokalnih jedinica, odnosno tamo gdje je vlasnički udjel države najmanje 25 posto, izuzev tvrtki iz prerađivačke industrije. Tko već sad koristi neke državne mjere vezane uz plaće zaposlenih mora zamrznuti korištenje tih mjera i odlučiti što im je povoljnije. Obrasci na webu HZZ-a Jedan je od kriterija koji je postavljen da mjeru ne mogu koristiti početnici koji su registrirali poslovni subjekt unazad 12 mjeseci i koriste sredstva za samozapošljavanje, no mogu mikropoduzeća i obrtnici kod kojih je zaposleno do 10 radnika. Poslodavcima je za vrijeme korištenja mjere zabranjeno zapošljavati strance. Potpora će se odobriti i tvrtkama koje su otpuštale u razdoblju od 1. do 20 ožujka. Otkaza je ovaj tjedan bilo najviše u ugostiteljstvu. Petak 20 ožujka ostavljen je kao rok nakon kojega će država provjeravati broj zaposlenih od toga dana do dana predaje zahtjeva za potporu. Minimalac na teret države neće dobiti tvrtka ako je postotak pada zaposlenosti veći od 40 posto kod poslodavaca koji zapošljavaju deset radnika, zatim ako je veći od 20 posto za mala poduzeća, 15 posto za srednja poduzeća i 10 posto za velikog poduzetnika.

https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/

U provjeru neće ulaziti istek ugovora na određeno vrijeme, odlazak u mirovinu ili otkaz skrivljenim ponašanjem. Dakle, ako tvrtka zapošljava deset radnika neće moći dobiti novac ako otpusti više od četiri radnika. Korisnici potpora birat će se preko javnog poziva, a poslodavci iz spomenutih sektora trebaju opisati razloge zbog kojih traže potporu za očuvanje radnih mjesta, i to pad prometa (prihvatljiv je pad veći od 20 posto), otkazivanje rezervacija, kongresa, seminara, zatim otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi, nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata, nemogućnost takvih narudžbi i slično. Poslodavac također mora navesti što je sve poduzeo da bi očuvao radna mjesta. Za dodjelu potpore potrebno je ispuniti i dokazati jedan od navedenih razloga. Tvrtke i lokali kojima je zabranjen rad trebaju samo dostaviti presliku odluke stožera o zabrani rada. Zahtjevi će se od ponedjeljka predavati on-line, svi će obrasci biti na stranicama Zavoda za zapošljavanje.

Cilj mjere

Očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost.

Trajanje mjere

Od 01.03.2020., i dalje, a najduže do 3 mjeseca.

Visina subvencije

Do 3.250 kuna po radniku

dokumentacija-za-potporu-za-ocuvanje-radnih-mjesta-covid-19

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*