Suradnjom civilnog, javnog i poslovnog sektora-predstavljen Akcelerator za društvene poduzetnike

Čakovečka ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika i društveno poduzetnička potporna institucija, predstavila je novi program potpore namijenjen društvenim poduzetnicima. Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenut je u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelu Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicija, te Erste Bankom koja već nekoliko godina provodi jedinstveni program društvenog bankarstva i njihovom zakladom Erste Stiftung.

U Hrvatskoj djeluje stotinu društvenih poduzeća, ali ovaj oblik poslovanja, utemeljen na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice, još uvijek je povojima, posebice u usporedbi s drugim zemljama članica EU.

“U Europskoj uniji više od 10 posto svih gospodarskih organizacija posluje kao društvenopoduzetničke organizacije i zapošljavaju oko sedam posto radne snage. Predstoje nam mnogobrojni koraci da dođemo do razine prosjeka EU”, izjavio je na predstavljanju Teo Petričević, direktor ACT Grupe iz Čakovca.

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike novi je program potpore koji odgovara na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem će osigurati poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata.

“Ovaj program je, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Radujemo se bliskoj suradnji s novim partnerima, a vjerujemo da će i drugi investitori prepoznati potencijal ovog sektora i uključiti se u ovaj i slične potporne i razvojne programe”, pojasnio je Petričević.

Da je ovaj program dobar primjer suradnje civilnog, javnog i poslovnog sektora koji bi trebali slijediti i drugi smatra i Jasmina Petrović iz njemačke konzultantske tvrtke Finance in Motion, koja kroz tehničku podrsku Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE DF) sufinancira predstavljeni Akcelerator za društvene poduzetnike:

“U Hrvatskoj postoji veliki potencijal rasta društvenih poduzeća, a svi relevantni dionici trebali bi koordinirano raditi kako bi stvorili poticajni eko sustav za održivi razvoj ove ciljane skupine”.

Ta podrška mora biti kontinuirana i stabilna, pojasnila je Jasmina Petrović: “Uz dugoročnu podršku koju EFSE DF pruža programu omogućava se da društvena poduzeća izgrađuju svoje kapacitete i postaju samoodrživa, što im dugoročno omogućava pristup financiranju i investicijama”.

Važnost stvaranja sustava potpore razvoju društvenog poduzetništva, kao i njegove promocije, prepoznala je i Erste Grupa, koja je prošle godine pokrenula inicijativu društvenog bankarstva pod nazivom “Korak po korak” u svih sedam banaka članica međunarodne Erste grupe.

„Inicijativa ‘Korak po korak’ osnovana je s ciljem provođenja programa koji doprinose razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana“ naglašava Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno odgovorno bankarstvo Erste banke. „Radi se o jedinstvenom poslovnom modelu koji kombinirajući edukaciju, poslovne alate i financijski proizvod potiče financijsku inkluziju građana, poduzetnika početnika i društvenih organizacija. Dosad smo u Erste banci pokrenuli dva programa, ‘Poduzetnički starter’ za poduzetnike početnike te ‘Financijski padobran’ za upravljanje osobnim financijama. Podrškom Akceleratoru za društvene poduzetnike započinjemo s provedbom trećeg programa, namijenjenog upravo društvenim organizacijama. Početkom 2018. ponudit ćemo financijski proizvod posebno pripremljen za društvene poduzetnike i organizacije civilnog društva.“, najavila je Sirotić.

Cilj ovog pred-akceleracijskog i akcleracijskog programa u prvoj godini provedbe je osigurati poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata 15 društvenih poduzetnika, te ih pripremiti za daljnji rast i buduća ulaganja. Dugoročno će Akcelerator za društvene poduzetnike ubrzati razvoj snažnog i održivog sektora društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Više informacija možete pronaći na http://akcelerator.dp.hr.

(mp)

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*