Međimurje Press
Gospodarstvo

Sve smo bliže lokalnim izborima. Umirovljenicima se smiješi covid dodatak!?

‘Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio covid dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model odštete moramo naći’, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Bliže se lokalni izbori, a umirovljenicima se smiješi covid dodatak koji bi na najniže mirovine mogao iznositi 200 eura, piše u srijedu Večernji list. Nekakav model odštete moramo naći, riječi su ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića iz kojih bi se moglo zaključiti da Vlada ozbiljno razmišlja o isplati jednokratne pomoći umirovljenicima.

Umirovljeničke udruge traže isplatu jednokratnog stupnjevanog covid dodatka na mirovine ovisno o visini mirovine. Za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna taj bi dodatak bio 200 eura, osobe čije su mirovine od 2710 do 5000 trebale bi, po njima, dobiti po 100 eura, a samci s više od 5000 kuna mirovine 50 eura.

Za predloženu jednokratnu isplatu državni bi proračun morao osigurati oko 1,1 milijarde kuna, naglasio je ministar Aladrović u tjednoj emisiji na Hrvatskom radiju. “Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio covid dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model odštete moramo naći. Paralelno nam dolazi indeksacija mirovina za koju ćemo vidjeti za desetak dana kolika će biti. Kada budemo znali kolika nam je indeksacija, znat ćemo koliki nam je fiskalni kapacitet”, rekao je ministar Aladrović.

Gleda li se proračun za ovu godinu, u njemu novca za covid dodatke na mirovine trenutačno nema, no bliže se lokalni izbori u svibnju, pa bi taj argument mogao biti presudniji u odnosu na fiskalne mogućnosti zemlje.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja