Svečano otvaranje Centra za ponovnu uporabu u Prelogu

SVEČANO OTVARANJE CENTRA ZA PONOVNU UPURABU I PROSLAVU 15 GODINA KOMUNALNOG PODUZEĆA PRE-KOM

Ovim otvaranjem Centra za ponovnu uporabu komunalno poduzeće PRE-KOM proslaviti će i 15 godina svog poslovanja, a Općine Belica i Dekanovec pridružiti će se našoj strategiji „ZERO WASTE 2020.“  prema kojoj do 2020. godine planiramo odvojeno sakupiti i obraditi 70% otpada (sada odvojeno sakupljamo 60% a obrađujemo 53,12% otpada)

Otvaranje prvog ovakvog objekta u Republici Hrvatskoj koje otvara jedno komunalno poduzeće, biti će 09.05.2017. godine u Reciklažnom centru Prelog, Hrupine 8, Prelog u 11 sati.

Danas živimo u potrošačkom društvu koje svakim danom stvara sve više otpada koji završava u okolišu odnosno na odlagalištima otpada koja su najveći zagađivači okoliša. Odlaganje otpada je posljednji korak kod pravilnog gospodarenja otpadom, no nažalost u Hrvatskoj je to vrlo često prvi i najzastupljeniji način postupanja sa otpadom. Velik problem je krupni (glomazni otpad) kao što je namještaj, obuća i odjeća, roba široke potrošnje (posuđe, knjige, igračke, dječja i sportska oprema,…) koji se baca i završava na odlagalištima. Velik dio te robe je još uvijek upotrebljiv ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova nakon čega će se moći ponovno koristiti. Mjesto koje sakuplja, zaprima i obnavlja takve proizvode zove se CENTAR ZA PONOVNU UPORABU-CPU. U CPU se dobra čiste i/ili popravljaju prije nego se ponovno prodaju uz plaćanje samo troškova popravka. Koristi od centara su visok radni intezitet što iziskuje veći broj zaposlenih, zapošljavanje teže zapošljivih skupina ljudi, produljenje roka trajanja nekih dobara odnosno smanjenje pritiska na okoliš uzrokovanog proizvodnjom novog i često manje trajnog proizvoda.

GKP PRE-KOM d.o.o. zaokružuje svoj sustav gospodarenja otpadom te 9. Svibnja 2017g. otvara Centar za ponovnu uporabu-CPU na adresi Hrupine 8, Prelog u sklopu reciklažnog centra. Nekorišteni plastenik veličine 440 m2obnovljen je i 25.04.2017. godine za njega je dobivena pravomoćna uporabna dozvola. CPU Prelog sastoji se od dva dijela: izložbeno-prodajnog dijela 220 m2 i skladišno-radioničkog dijela od 220m2. U sklopu CPU biti će kutak za socijalna poduzeća i zadruge koje se bave obradom otpada, te će se nam već za otvaranje pridružiti tvrtke Naš Izvor koja se bavi obradom otpadne kože i Humana Nova koja se bavi obradom otpadnog tekstila. Prikupljena dobra će se očistiti i/ili popraviti te prodavati u CPU po cijeni koja će pokriti samo troškove popravka. Osim pregleda robe na licu mjesta u CPU, građani mogu robu razgledati i putem web aplikacije na web stranici www.pre-kom.hr.

Direktor GKP PRE-KOM d.o.o.

Siniša Radiković

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*