Međimurje Press
Gospodarstvo

Tim hrvatskih stručnjaka osmislio jedinstvenu platformu kojom se znatno olakšava proces javne nabave

Bilten javne nabave u RH sveobuhvatna je platforma koja obiluje informacijama, znanjem o javnoj nabavi, kao i primjerima iz prakse, te na taj način olakšava rad naručiteljima i ponuditeljima u ovom procesu. Ova inovativna aplikacija i platforma predstavljaju središnje mjesto u Hrvatskoj i regiji za razmjenu informacija o sustavu javne nabave. U okviru ovoga projekta do sada je objavljeno 30 brojeva Biltena javne nabave. Platformu Bilten javne nabave u RH osmislili su i razvili vrhunski hrvatski stručnjaci, a postala je nezaobilazan alat za sve sudionike u sustavu javne nabave, poput naručitelja, ponuditelja, certificiranih stručnjaka, upravljačke strukture u javnom i privatnom sektoru, zakonodavne i izvršne vlasti, revizora i brojnih drugih.

Javna nabava igra ključnu ulogu u raspodjeli javnih sredstava između javnog i privatnog sektora, a vrijednost javne nabave u Republici Hrvatskoj je u 2022. godini iznosila impresivnih 75.046.541.904,00 kuna bez PDV-a, odnosno 9.960.387.803,00 eura bez PDV-a. Bez obzira na to koliko često bili u kontaktu s rezultatima javne nabave, oni oblikuju svakodnevni život svih građana, budući da se njome osiguravaju brojne javne usluge poput vode, struje, prijevoza, obrazovanja, zdravstva i druge. U Biltenu javne nabave u RH okupljena je skupina stručnjaka koja i ponuditelje i naručitelje uspješno provodi kroz sve specifičnosti propisa i prakse koje se susreću u procesu javne nabave.

„Bilten javne nabave u RH je nezamjenjiv alat za sve uključene u javnu nabavu, a naša aplikacija donosi transparentnost i olakšava pristup znanju i informacijama koje oblikuju ovaj ključni sektor u Republici Hrvatskoj. Cilj nam je pravovremenim informacijama poboljšati odnose između javnog i privatnog sektora u javnoj nabavi te osigurati unapređenje kvalitete svakodnevnog života svih građana“, ističe Zoran Blažević, izvršni urednik Biltena javne nabave u RH i direktor tvrtke Temporis savjetovanje d.o.o.

Javna nabava u Republici Hrvatskoj prvi put je zakonski normirana 1997. godine. Promjene u sustavu javne nabave su česte i u RH i u ostalim zemljama EU te donose nove izazove i prilike. U tom kontekstu Bilten sa svojim iskusnim autorima, prisutnim već više od 20 godina u javnoj nabavi u RH i EU, postaje ključni izvor korisnih informacija i rješenja za suočavanje s tim izazovima. Članci objavljeni u Biltenu javne nabave u RH prate najnovije promjene u praksi i zakonodavstvu te donose uspješne primjere iz EU i svijeta. Osim toga, Bilten pruža i napredne alate za filtriranje odluka DKOM-a, presuda VUS-a i Suda EU kako bi se dodatno olakšao pristup i razumijevanje relevantne sudske prakse. Bilten javne nabave nastao je s ciljem pružanja pravovremenih i korisnih informacija na jednome mjestu, a koje su neophodne javnom i privatnom sektoru, konkretno svima zainteresiranima za poslovanje u području javne nabave.

Bilten nije namijenjen isključivo osobama s višegodišnjim iskustvom u provođenju postupaka javne nabave, već i osobama koje tek ulaze u svijet javne nabave. Jedan od najvrjednijih resursa Biltena javne nabave u RH je njegova aplikacija koja omogućava pretraživanje velike količine relevantnih informacija o javnoj nabavi. Aplikacija cilja na unaprjeđenje sustava javne nabave na svim razinama, pružajući pristup zakonima, odlukama, mišljenjima, praksi državnih tijela RH i EU, stručnoj literaturi iz drugih zemalja EU-a i svijeta te drugim dokumentima koji oblikuju ovaj ključni sektor. Registracija i pretplata na aplikaciju Biltena javne nabave u RH omogućuju korisnicima pristup svim ovim vrijednim resursima, uz napomenu da postoji nekoliko modela pretplate, uključujući i početni model za koji se ne plaća naknada.

Za više informacija o aplikaciji Biltena javne nabave u RH posjetite link.

Lana Krušnik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja