medjimurjepress@gmail.com

4. Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Grada Zadra, nakon uspješno održanih: 1. Konferencije u Ludbregu 2016. (Dvorac Batthyany), 2. Konferencije u Rijeci 2017. (Islamski centar) i 3. Konferencije održane u Vukovaru 2018. godine (Župa sv. Filipa i Jakova, Pastoralni centar), agencija LUX Promocija organizira 4. Konferenciju vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća u Zadru, 07. svibnja u prostoru Kneževe palače.

Četvrta Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća, otvara suradnju u zajedničkim aktivnostima crkve i države u razvoju vrijedne turističke ponude. Ciljevi su potpora državnih institucija i promatranje vjerskog turizma kao spoja materijalne i duhovne baštine, izdvajanje vjerskog turizma kao posebnog oblika turizma iz Kulturnog turizma u novoj Strategiji razvoja turizma (2020.-2030. godine). Namjera je razvijati iznimno vrijedan potencijal obnove duhovnosti i hodočašća u turizmu, za kreiranje novih programa kojima se Hrvatska predstavlja na sajmovima u svijetu i podizanje gospodarskog rasta putem turističkih sadržaja nevezanih uz glavnu turističku sezonu. Među ciljevima 4. Konferencije je značajniji angažman crkve i vjerskih zajednica u novom pristupu vjerskom turizmu, posebno u turističkim mjestima s ciljem primjerenog predstavljanja religijskih sadržaja i poruka turistima. Cilj je i posebna edukacija turističkih vodiča za upoznavanje sve većeg broja putnika – turista s religijskim sadržajima gradova i vodstva po sakralnim objektima. Radi se i na provođenju aktivnosti za prepoznavanje potencijala graditeljske sakralne baštine od strane države i obnove iste putem fondova EU, te podrške države u promociji, financiranju manifestacija vjerskog turizma i hodočašća putem državnih natječaja i izradbi kvalitetnih turističkih brošura.

Konferencija je jedinstvene tematike na temu vjerskog turizma. Organizirana je kao relevantan skup u Hrvatskoj jer programom objedinjuje i uvažava nastojanja razvoja u segmentu turizma sve vjerske zajednice i državne institucije. Konferencija održavanjem i vrijednim temama gradi održive temelje za razvoj i ekspanziju vjerskog turizma i hodočašća u Hrvatskoj, istaknula je Sunčana Matić iz agencije LUX. Ispred Zadarske nadbiskupije Konferenciju će pratiti doc. dr. sc. Zdenko Dundović, v. d. pročelnik Teološko-katehetskog odjela, Sveučilišta u Zadru.

Iz programa:

dr. sc. Vinko Bakija, Sveučilište u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti

– Specifičnosti turističkog vođenja i interpretiranja sakralne baštine – verbalni, paraverbalni i neverbalni konteksti upravljanja doživljajem svetog

Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica

– Razvoj vjerskog turizma u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke i utjecaj na lokalnu zajednicu

mr. sc., vlč. Tomislav Korov, Ured za pastoral turista Hrvatske biskupske konferencije

– Turističke odrednice hodočašća

Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Republici Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore

– Hodočašća u Izrael – potraga za ispunjenjem duše

Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina

– Nin, sveti grad

Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga

– Pag, grad Božjeg dodira

Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Vukovarsko srijemske županije

– Mogućnosti razvoja vjerskog turizma na području Vukovarsko-srijemske županije

vlč. Filip Perković, Đakovačko osječka nadbiskupija

– Arheološki lokaliteti kao doprinos unaprijeđenju ponude vjerskog turizma u Hrvatskoj

(Lux-promocija)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*