Međimurje Press
Turizam

GORIČAN – Kulturna ruta „Staza željeznog doba Podunavlja“!

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu u Goričanu je predstavilo kulturnu rutu Staza željeznog doba Podunavlja na području Arheo parka Nekropola pod tumulima, a kao prvu hrvatsku certificiranu kulturnu rutu Vijeća Europe.

Vijeće Europe program kulturnih ruta pokrenulo je 1987. i do danas je certificirano samo 45 ruta među kojima čak 14 prolazi Hrvatskom, dodala je voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić.

Priča koja valorizira pretpovijesnu baštinu, ali nadilazi samo lokalnu vrijednost. Povezuje šest zemalja, a prolazi kroz naših 14 županija. Tako je prepoznata kao turistički potencijal s obzirom na to da turisti u kontinentalni dio najviše dolaze motivirani kulturom, rekla je državna tajnica Sandra Herman.

Interpretatorica baštine je bila Darija Dunjko, magistra antičke arheologije koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora.

Posebnost lokaliteta koji datira od 750. godine do 400. godine prije Krista, odnosno iz Željeznog doba, su tumuli, odnosno grobnice. Ima ih oko 30, a je 20 sustavno istraženo. Zahvaljujući istraživanjima danas se nešto više zna o životu i smrti plemena Kelta na ovom području. Cijelu je priču pozdravila i Turistička zajednica Međimurske županije.

Za dobivanje certifikata kulturna ruta mora zadovoljiti niz kriterija, koji uključuju prije svega znanstveni pristup, promidžbu europskog nasljeđa, unaprjeđenje obrazovanja i kulturnog razvoja mladih, rad na suvremenoj umjetnosti i kulturi te spoj kulture i turizma. Certifikat „Kulturna ruta Vijeća Europe“ dokaz je jamstva izvrsnosti. Dobivanje certifikata je rezultat velikog truda i kvalitetnog partnerstva, rekao je načelnik Emanuel Sinković.

(og)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja