Hrvatska udruga bespilotnih sustava

Drugo nacionalno prvenstvo u utrkama dronova i 6. skup zrakoplovnih modelara  – Croatia Drone Nationals Prelog 2017

Hrvatska Udruga Bespilotnih Sustava – HUBS je centralna nacionalna platforma za organizaciju,  promicanje i razvoj svih aspekata vezano za sustave bespilotnih zrakoplova, i kao takva radi na  podizanju sigurnosti u letačkim operacijama i razvoju adekvatnog sigurnosnog i pravnog okruženja.
Osim navedenih aktivnosti, djelatnosti HUBS-a su i:
• rad na podizanju svijesti o sigurnim načinima uporabe bespilotnih sustava u komercijalne i  rekreacijske svrhe
• pozitivan doprinos na razvoj regulative kako bi se postigla maksimalna sigurnost, eliminirali  bespotrebni zahtjevi i postigla optimalna uporaba bespilotnih sustava
• edukacija svih zainteresiranih u području sustava bespilotnih zrakoplova, i ostalih  besposadnih i autonomnih sustava (UGV, ROV)
• organiziranje aeromitinga i sličnih skupova i manifestacija
• podrška državnim tijelima, institucijama i službama prilikom integracije i korištenja
bespilotnih sustava u vlastite operativne sustave
• podrška domaćim i stranim tvrtkama za razvoj, uređenje i konkurentnost tržišta bespilotnih  sustava

I ove godine, u suradnji sa modelarskim aeroklubom “Zapad“ iz Zagreba, zmajarskim klubom “Rode“  iz Preloga, ekipom “Drone Racing Team Croatia“ i uz pokroviteljstvo Hrvatske Agencije za civilno  zrakoplovstvo organiziramo sada već drugo prvenstvo Hrvatske u utrci dronova, koje će se održati na
modelarskom aeromitingu u Prelogu, 2. i 3. rujna 2017. Natjecanje je otvorenog tipa, što znači da očekujemo natjecatelje iz Hrvatske i susjednih zemalja, jaku konkurenciju i zanimljive utrke pune  adrenalina i viška dijelova!

Utrke se voze (lete!) grupno pod vodstvom direktora trke, Zorana Ziralda. Po 4 natjecatelja koji u što  kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavice i vrata i oštrih zaokreta u  sve 3 dimenzije. Staza je složena unutar prostora od 4000m2. Natjecanje se odvija dva dana, te je  podijeljeno u 3 faze. Prva je namjenjena za trening i upoznavanje staze u kojem natjecatelji voze  nekoliko probnih vožnji. Na temeljlu najbržih postignutih vremena iz probnih vožnji slažu se grupe za  sljedeću, kvalifikacijsku fazu. Natjecatelji s najboljim vremenima pstignutim za prolazak 3 uzastopna
kruga iz nekoliko kvalifikacijskih rundi prolaze dalje u finalnu, eliminacijsku fazu natjecanja, koja je  podjeljena na čtvrtfinalnu, polufinalnu i finalnu utrku.

Natjecatelji upravljaju svojim dronovima putem video-naočala ili monitora (FPV-first person view), i  tako imaju dojam da sjede u kabini svojih letjelica, a ti mali ali brzi dronovi zuje i preko 100km/h!  Sama utrka je vrlo uzbudljiva i puna bliskih situacija ali isto tako i sudara u zraku i sudara sa
preprekama. Naravno, natjecatelji su ograđeni sigurnosnom mrežom tako da navijači i posjetitelji  bez ikakvog straha mogu uživati u utrkama. Droneracing još nije postao sport, ali ali bi mogao, nakon  5 godina uzastopnog održavanja natjecanja, što je nama cilj i postići u Hrvatskoj.

Prva nagrada za pobjednika u nacionalnoj konkurenciji biti će sudjelovanje na Europskom prvenstvu  u utrkama dronova (http://ersa.eu.com/). Naš prvak će se tamo boriti u jakoj konkurenciji 150ak  natjecatelja iz 30ak zemalja za vrijedan nagradni fond.

(i.j.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*