Međimurje u funkciji turističkih “Vrata Hrvatske”

Kao što smo jučer izvijestili ministar turizma Gari Cappelli nakon sastanka s rukovdstvom županije i održane press konferencije, posjetio je neka važna turistička odredišta našeg kraja.

Tako je uz direktora Branimira Blajića obišao i LifeClass Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri te IQcure – jedinstvenu polikliniku u Hrvatskoj koja nudi inovativni pristup preventivnim i rehabilitacijskim programima pod zajedničkim nazivom healthness, a objedinjuje odmor, zdravlje i wellness.

Pritom mu je predstavljen i projekt „Pet Friendly“ koji je nastao u suradnji LifeClass Termi s Azilom „Prijatelji“. Za cilj ima podizanje svijesti o udomljavanju napuštenih životinja, a kojeg su započeli u vidu doniranja cjelokupnog iznosa kojeg gosti uplaćuju kada borave sa svojim ljubimcima u njihovom pet friendly resortu. Suradnja se nastavila na način da su Terme pripremile prostor za pse koje su privremeno udomile te im traži njihov zauvijek-dom.

Nakon obilaska Termi, ministar je posjetio multimedijalni postav Centra za posjetitelje Ekomuzeja Mura, koji je iskoristio kao lokaciju za potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt „Skelarska drvena kuća – interpretacijski centar“ koje Ministarstvo turizma sufinancira iznosom od oko 232 tisuće kuna te projekt „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ s iznosom 700 tisuća kuna. Ugovori su potpisani s načelnicima Donjeg Vidovca Josipom Matulinom i tamošnjim domaćinom, načelnikom Sv. Martina na Muri Draženom Crnčecom. Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Sv. Martina na Muri i cijeloga Međimurja koji će se nalaziti u sklopu turističke destinacije Ekomuzej Mura.

„Svakako ćemo taj novac itekako dobro uložiti , kako bi i daljnji tijek razvoja našeg turističkog potencijala bio u skladu s onim što i sada vidimo, a to je povećanje otprilike 20% u noćenjima na području naše općine“, rekao je Crnčec. „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ nalazi se u središtu naselja Donji Vidovec – posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata.

Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju „ispiranja zlata“ dok je do sada to bilo moguće samo 1-2 mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gostima će se tako uz pomoć najnovijih tehnologija i multimedija na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara“, objasnio je načelnik Matulin.

(mg)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*