Međimurje Press
Turizam

Riječna krstarenja Dunavom postaju sve traženiji način odmora, a najčešći gosti su iz Istre, Kvarnera i Zagreba!

Pandemija koronavirusa snažno je pogodila sve gospodarske djelatnosti od kojih je turizam doživio najveći udarac, a samim time i putovanja u svim svojim oblicima. Ipak, već prošle godine bilježi se oporavak tržišta putovanja, a u sklopu toga raste interes i za riječnim krstarenjima, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj s primarnim ciljem pozicioniranja Slavonije, odnosno kontinentalnog djela zemlje kao turistički atraktivne destinacije.

Riječna putovanja Dunavom postala su standardna ponuda turističke agencije Arriva travel 2014. godine koja je uvela dotad nepostojeću turističku uslugu na području Hrvatske. Iz godine u godinu bilježio se porast zainteresiranih klijenata, s izuzetkom pandemijske 2020. kad brodovi nisu plovili. No iz Arrive travel poručuju da je popuštanje epidemioloških mjera donijelo još veći interes za riječnim krstarenjima nego prije pandemije, naročito za one turiste koji na svojim putovanjima žele iskustva.

Prema istraživanju CLIA-e (Cruise Lines International Association) rezultati i na svjetskoj razini pokazuju da su najčešći razlozi zašto se pojedinci odlučuju na riječna krstarenja upravo manji brodovi, intimnija atmosfera i edukativna iskustva. Isto istraživanje je pokazalo i da su najčešći kupci riječnih krstarenja osobe koje inače ne krstare, kao i da je takav vid odmora najatraktivniji starijoj populaciji (65+), ali je primjerice u 2019. snažan porast bookiranja od čak 42% zabilježen i kod generacije X (rođeni između 1967. i 1981.)

Slične rezultate kad su dobne skupine u pitanju bilježe i u Arriva travelu, a što se pak tiče najčešćih ruta koje Hrvati biraju za riječna krstarenja to su Beč-Vukovar te Vukovar-Vidin i obrnuto, odnosno rute u trajanju do šest dana. S obzirom na to da je jedan od strateških ciljeva Arrive travel pozicionirati Slavoniju i Baranju na turističku kartu Hrvatske, gastro i eno programe osim u svojoj grupaciji koja broji 55 tisuća zaposlenih, nude i komitentima te školama. Značajan broj gostiju za krstarenja su s područja Istre, Kvarnera i Zagrebačkog područja, a kako je Vukovar početna, odnosno, završna točka, dobar dio gostiju dolazi nekoliko dana ranije ili ostaju nakon iskrcaja i obilaze istočnu Hrvatsku što pridonosi jačanju turističke aktivnosti u tom dijelu Hrvatske. Najveći interes za riječnim krstarenjima gosti pokazuju u drugoj polovici lipnja te u rujnu, a Arriva travel im nudi sedam programa te 20 različitih termina polaska.

„Arriva travel nudi grupne polaske na riječnim krstarenjima što su naši putnici prepoznali kao dodanu vrijednost. Osim što na brodu putnici imaju puni pansion (ručak u 4 slijeda, večera u 5 sljedova, čaj s biskvitom i kolačićima u 17 sati, večernji snack i živu glazbu) imaju i našeg voditelja putovanja koji nudi dodatan servis putnicima na izletima, ali im je na raspolaganju 24h na brodu. Na taj način putnici koji ne vole putovati sami imaju mogućnost krstariti Dunavskim prijestolnicama bezbrižno“, pojašnjava Tamara Černeka, direktorica Turističke agencije Arriva travel te dodaje:

„Krstarenja Dunavom imaju posebnu čar jer vodeni putevi vam otkrivaju sve ljepote kontinentalnih krajeva. Brodovi su puno manji u odnosu na morske kruzere te su upravo iz tog razloga šarmantni i posebni. Krstarenja Dunavom su slikovit način putovanja gdje krajolik oduzima dah, otkriva skrivene obale rijeke, ali i dunavskih prijestolnica.“

Riječna krstarenja su odlična prilika za odmor onim gostima koji žele iskusiti nešto novo, a ponuda putovanja koju Arriva travel nudi dostupna je na njihovoj webstranici.

Jelena Šarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja