medjimurjepress@gmail.com

Što posjetiti u Zagrebu

Ovaj vodič za putovanje kroz Zagreb sadrži po našem mišljenju listu najboljih preporuka o tome što učiniti u Zagrebu, prijedloge o tome u kom hotelu u Zagrebu odsjesti kao i ostale informacije o Zagrebu. Ova lista je naš prijedlog, jer mislimo da posjeta Zagrebu ne bi bila potpuna da ih ne napravite sve!

Zagrebačka katedrala

Dvije istaknute gotičke špice zagrebačke katedrale dostižu visinu od 355 stopa, što katedralu čini najvišom zgradom u Hrvatskoj. To je prizor koji ćete najvjerojatnije uočiti prije nego što dođete na stepenice katedrale.

Katedrala – koja se formalno naziva Katedrala Marijina Uznesenja – sagrađena je 1093. godine kada je osnovana Zagrebačka biskupija. Međutim, katedrala je obnovljena u 13. vijeku, okružena je utvrđenjima iz 15. vijeka (od kojih su neka još uvijek tu) i teško oštećena u zemljotresu 1880. godine. Od tada je rekonstrukcija katedrale bila gotovo stalna.

Zavirite unutra da biste pogledali grob kardinala Alojzija Stepinca iza oltara. Divite se umjetninama i razmislite o lusterima, koji su navodno stigli iz kockarnice iz Las Vegasa.

Kupite što vam treba za piknik na pijaci Dolac

Slijedite mještane do zagrebačke pijace Dolac na kojoj Zagrepčani kupuju od 1926. Na podignutoj tržnici na otvorenom naći ćete stolove natrpane sezonskim voćem i povrć́em. Hlad će pružiti Šestinski šareni kišobrani – simbol grada. Spustite se stepenicama pod zemlju da biste proučili izbor mesa i sira. Na pijaci Dolac možete naći sve što vam treba za ručak ili piknik.

Popijte hrvatsko zanatsko pivo

Zagrebačka zanatska pivska scena razvijala se od 2014. godine – ispijanje hrvatskog zanatskog piva postalo je jedno od najboljih zagrebačkih stvari koje treba učiniti! Na scenu neprestano izlaze nove pivare, nudeći ukusu hrvatskih inventivnih i ukusnih lokalnih piva. Piva iz Nove Runde ostaju na vrhu naše liste, ali sviđa nam se i ono što proizvode LD Breveri, Varionica i Tap B (iz Splita).

Nekada je u Zagrebu bilo samo nekoliko zanatskih pivskih barova i morali smo ih tražiti poput detektiva … ali to više nije slučaj. Posebni zanatski pivski barovi pojavili su se po cijelom gradu. Toplo vam preporučamo da pogledate kafiće u Opatovinoj ulici – Zagreb’s Craft Beer Lane – gdje ćete između ostalih pronaći Craft Room, Ro & i Tolkenovu kuću. U Gornjem gradu, popnite se u Pub na Kraju Svijeta. Izvan zagrebačkog Starog grada isprobajte Hop In (blizu autobuske stanice), Haratove ili Svijet Pive.

Pridružite se večernjoj šetnji Tkalčevom

Tkalčićeva ulica – nekada tekuća rijeka koja je označavala granicu između Kaptola i Gradeca, a koja je šljunkom bila ispunjena kasnih 1800-ih – je traka za pješake koja se protezala od trga Jelačića do Male ulice. Parovi koji se drže za ruke, porodice koje guraju kolica i šetači pasa svake večeri paradiraju Tkalčićevom. Ulica je jedno od najboljih zagrebačkih mjesta za obilazak, a sunčanim danima je lijepo mjesto za popiti kavu u nekom od mnogih kafića.

Pogled iz ptičje perspektive iz Zagreba 360

Zagrebačka osmatračnica 360 nalazi se na 16. katu ‘nebodera’ na Jelačićevom trgu, što ga čini jednim od najboljih mjesta za posjetu u Zagrebu. Stojeći na 600 metara nadmorske visine, omogućava gostima fotografiranje zagrebačkih ulica ili sjedenje za jednim od stolova alfreske uz koktele u oblacima.

Ulaznice za Zagreb 360 vrijede za višestruki ponovni ulazak u jednom danu – što znači da možete posjetiti platformu nekoliko puta u tijeku dana (i eventualno vidjeti sve do Slovenije), a zatim se vratiti po mraku i vidjeti gradska svjetla.

Otkrijte skrivene dragulje na stazama Medvednice

Sjeverno od centra grada nalazi se Medvednica – planinski, prekriven šumom park prirode koji se nalazi na našoj listi zagrebačkih stvari koje treba obaviti i vidjeti na otvorenom. Tramvajem je lako dostupno iz centra Zagreba, a postoji nekoliko isprepletenih staza za planinare. Najviši vrh na Medvednici, Sljeme, iznosi 3.396 stopa. U parku od 88 kvadratnih kilometara nalaze se slapovi, pećina, rudnik i utvrda Medvedgrad (neki ga zovu dvorac) koji pruža zadivljujući pogled na Zagreb.

Zelena potkova

Jedna od najboljih stvari u Zagrebu, je provesti vrijeme lutajući kroz osam povezanih gradskih trgova (dizajniranih u obliku slova U) koji čine park Zelena potkova u srcu grada. Osam trgova – Zrinjevac, Josip Juraj Strossmayer, kralj Tomislav, Ante Starčević, Fitness Park Lenuci, Marko Marulić, Ivan Mazuranić i Republika Hrvatska – na južnom su kraju povezani Zagrebačkim botaničkim vrtom.

Dizajniran i izgrađen 1880-ih, Zelena potkova dom je izvanredne arhitekture. Mnogi zagrebački muzeji (Arheološki, Moderna galerija, Umjetnički paviljon, Hrvatski državni arhiv, Etnografski i umjetnički zanat), poznati hotel Esplanade Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište – kao i nekoliko fontana, skulptura i spomenici – svi se mogu naći na trgovima Zelene potkove.

Ulice koje okružuju trgove su povijesne vile hrvatskog bogatstva. Lutanje kroz Zelenu potkovu jedna je od stvari koja treba učiniti u Zagrebu.

Vozite se najkraćom uspinjačom na svijetu

Možda je više novost nego potreba, vožnja najkraćom uspinjačom na svijetu jednostavno je zabavna stvar u Zagrebu. Uspinjača je sagrađena 1890. godine (prvobitno su pomoću parnih motora napajali automobil duž 217 stopa staze) za pristup Gornjem gradu bez uspona. Potrebno je manje od jednog minuta da se automobil popne iz ulice Ilica do šetališta Stossmayer – strmim nagibom od 52%.

Nazočite misi u crkvi Svetog Marka u Zagrebu

Iako mnogi prolaze pored Crkve Svetog Marka Zagreba, malo ih zapravo ulazi unutra. Crkva nije otvorena za obilazak, ali je otvorena za misu kada možete pogledati unutrašnjost historijske crkve.

Hrvatska kuhinja

Hrvatska kuhinja je nešto što morate probati. Burek i Ćevapi su dvije stvari koje su obavezne za probati, a to možete u najboljim zagrebačkim restoranima. Međutim, jedinstveno zagrebačko jelo su Štrukli, tijesto od sira, koje može biti slatko ili slano – a možete ga probati u La Štruk. Ugodna unutrašnjost je jednostavna kao i jelovnik: slana ili slatka, kuhana ili pečena sa četiri varijacije: orasi, jabuke, borovnice ili tartufi.

Naša glavna preporuka za zagrebački hamburger je Podmornica (ustvari, čudno nazvana jer su na meniju samo hamburgeri!).

Obiđite događanja u Zagrebu

Kako je Zagreb glavni grad Hrvatske, u njemu se uvijek nešto događa – a prisustvovanje nekom događaju jedna je od najboljih stvari u Zagrebu. Spisak zagrebačkih događaja možete pronaći u zagrebačkom Turističkom informativnom uredu (koji se nalazi na Trgu Jelačića).

Možete prisustvovati raznim događajima tijekom posjete Zagrebu – uključujući nagrađivani Zagreb Advent festival. Kao i Burger Fest, Baš Naš glazbenom i festivalu hrane i Cest je d’Best. Ostali zagrebački događaji uključuju koncerte, BeerFest i City Food Festival.

Preporuka: Ideo.rs

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*