Strukovna grupacija turizma i ugostiteljstva ŽK Čakovec

U Županijskoj komori Čakovec održan je sastanak Strukovne grupacije turizma i ugostiteljstva ŽK Čakovec.

Jedna je od tema sastanaka bila utjecaj povećanja PDV-a na razvoj i opstanak turizma. Zaključeno je da će PDV ugroziti opstanak turizma, usporiti rast i razvoj kontinentalnog turizam, negativno se odraziti na investicije i zapošljavanje, a posljedično će utjecati na povećanje cijene usluga i smanjenje kvalitete usluga (nekvalitetne namirnice, smanjenje broja usavršavanja turističkih djetanika, smanjenje broja zaposlenih, razvoj sivog tržišta, smanjenje ponude proizvoda u ugostiteljstvu).

Naglašena je važnost povezivanja sa strukovnim udruženjima kontinetalnog dijela kako bi zajedno upozorili na novonastale problem uzrokovane povećanjem PDV-a.

Uz nepovoljnu stopu PDV-a, ugostitelji su istaknuli problem nedostatka radne snage. Dugoročno rješenje vide u povećanom broju učenika i profesionalnom usmjeravanju u srednje škole za strukovna zanimanja, kao i promijenjenoj percepciji turističkih djelatnika. Namjeravaju pokrenuti pozitivnu kampanju radi profesionalne orijentacije učenika osnovnih škola u ugostiteljska zanimanja.

Uz navedene teme, usvojen je novi poslovnik o radu Strukovne grupacije. Marijan Martinjaš ponovo je izabran za predsjednika Strukovne grupacije, a zamjenici predsjednika strukovne grupacije turizma i ugostiteljstva bit će Branimir Tomašić (Diacro d. o. o. restoran Mala hiža) i Dražen Fodor (Fodor reklame d. o. o. restoran Barok), dok je poslovnim tajnikom Strukovne grupacije imenovana Dijana Krnjak.

(mp)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*