medjimurjepress@gmail.com

U Međimurju krajem lipnja 2.529 nezaposlenih osoba

Tijekom lipnja zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 259 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u porastu u odnosu na prethodni mjesec (15,6 postotnih bodova) i lipanj prošle godine (28,2 p.b.). Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za lipanj je 5,8%.

Ukupno su tijekom lipnja iz evidencije nezaposlenih izašle 334 osobe, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec (21,0 postotni bod) i lipanj prošle godine (5,0 p.b.). Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 259 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u porastu u odnosu na prethodni mjesec (15,6 postotnih bodova) i lipanj prošle godine (28,2 p.b.). Na temelju radnog odnosa zaposlene su 243 osobe (93,8%), dok je 16 osoba (6,2%) zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva ili obrta, ugovor o djelu,
zapošljavanje prema posebnim propisima, itd.). Osim izlazaka zbog zaposlenja iz evidencije je iz ostalih razloga sukladno Zakonu o tržištu rada brisano 75 osoba, npr. zbog izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi te odjave s evidencije.

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u sljedećim djelatnostima:
– prerađivačka industrija – 61 osoba ili 25,1%
– djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 52 osobe ili 21,4%
– građevinarstvo – 32 osobe ili 13,2%
– trgovina – 30 osoba ili 12,3%.

Ulasci u evidenciju nezaposlenih

Tijekom lipnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 388 osoba. Broj ulazaka u porastu je u odnosu na prethodni mjesec za 39,6 postotnih bodova, dok je u odnosu na lipanj prošle godine evidentirano smanjene za 9,1 p.b.

Novčanu naknadu u lipnju 2020. godine koristile su 853 nezaposlene osobe ili 33,7% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Broj korisnika u porastu je u odnosu na svibanj (3,6 postotnih bodova) i lipanj prošle godine (44,4 postotnih bodova). Promatrano prema spolu, udio žena je 69,3% ili 591 korisnica naknade, dok je udio muškaraca 30,7% odnosno 262 korisnika.

Potpora za skraćivanje radnog vremena koja obuhvaća potencijalno veći broj korisnika uvodi se s obzirom na stanje u gospodarstvu slijedom čega Zavod i dalje nastoji svoje aktivnosti usmjeriti na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji, te pomoći poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih Koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla. Potporu će imati mogućnost koristiti poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost i zapošljavaju 10 i više radnika, a potpora se dodjeljuje za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, a ne kraćem od polovice mjesečnog fonda sati, a u visini najviše do 2.000 kn mjesečno neto po radniku.

Na području Međimurske županije je do 07.07. isplaćeno 173.686.655,75 kn za 2.453 zahtjeva/poslodavaca.

(M.Kodba)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*