U petak se otvara “Međimurski štacun”

NAJBOLJE ‘Z MEĐIMURJA

petak19. srpnja 2019. godine u 16:00 sati održat će se otvorenje Međimurskog štacuna (Trg Eugena Kvaternika 5, Čakovec), prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj.

Prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj trenutno je okupio 20-tak poljoprivrednih proizvođača sa više od 150 vrsta proizvoda koji surađuje prema specifičnim načelima koja karakteriziraju kratke opskrbne lance. Cilj je pospješiti proizvodnju i prodaju lokalno proizvedene hrane, uspostaviti bliskost i suradnju s lokalnim stanovništvom i učiniti zajednicu boljim mjestom za život.

Neki proizvodi u Međimurskom štacunu bit će označeni okruglom zlatno-zelenom oznakom kvalitete Najbolje ‘z Međimurja. To znači da je porijeklo tih proizvoda zajamčeno i da je sirovina u prerađevinama u 100 % vlasništvu tog određenog proizvođača. Na primjer, ako kupujete neki voćni sok, to znači da je to voće proizvedeno od strane proizvođača koji je proizveo taj sok (u vlastitom ili uslužnom pogonu). Za tu marku razvijamo posebne standarde kvalitete i pratimo način na koji proizvođači proizvode i prerađuju. Svi ostali proizvodi i prerađevine u dućanu će sadržavati min. 50 % sirovine u vlasništvu međimurskog proizvođača, a preostali će biti hrvatskog porijekla.

Novouspostavljen model suradnje “Najbolje ‘z Međimurja” rezultat je rada djelatnica REDEA-e i voditeljice projekta AgriShort – Valentine Hažić, financiranog iz Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014-2020.

Projekt je od iznimnog interesa za Međimursku županiju budući da je to najbolji način da se razvije lokalno tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Radi se o modelu koji podrazumijeva stvaranje poslovnih veza između proizvođača i potrošača na lokalnom tržištu, i to bez posrednika. Pristup suradnji je izrazito transparentan jer potrošač zna sve o proizvođaču i načinu na koji je taj proizvod za njega proizveden. Radi se o lokalnim proizvođačima koji su se međusobno povezali i odlučili za zajednički nastup na tržištu. Proizvodi su označeni zlatnom markicom “Najbolje ‘z Međimurja”, a uskoro će se moći naručiti putem web trgovine. Postoji nekoliko razvojnih koraka novouspostavljenog modela suradnje, a jedan od sljedećih je svakako zajednička i besplatna dostava proizvoda na kućni prag naručitelja i to na području Međimurja. Ideja je da najkvalitetnija hrana proizvedena u Međimurju bude dostupna lokalnom stanovništvu kojemu trebaju biti omogućene svježe i sezonske namirnice. U ovom modelu, proizvođač dobiva proizvod plaćen po realnoj, maloprodajnoj cijeni i on ju sam određuje, a krajnja cijena za kupca lišena je svih posredničkih marži. Ovdje se radi o win-win situaciji jer nema interesnih posrednika.

(m.p.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*