medjimurjepress@gmail.com

Učenici danas – poduzetnici sutra

Projekt I. osnovne škole Čakovec i Grada Čakovca

Učenici I.osnovne škole Čakovec, članovi Prirodoslovne sekcije, pod vodstvom svojih učitelja kemije Renate Najman, informatike Josipa Šipeka i geografije Danijele Perenc-Jaušovec, tijekom školske godine 2020./2021. sudjelovali su u projektu Učenici danas – poduzetnici sutra. Projekt je realiziran u suradnji s Gradom Čakovcem.

Ciljevi projekta bili su razvijanje svijesti o povezanosti znanosti sa svakodnevnim životom te duha poduzetništva kod mladih ljudi na temelju znanstvenih spoznaja, pripremanje učenika za sudjelovanje u svijetu rada razvojem poduzetničkih kompetencija i usvajanja poduzetničkih znanja, vještina i stavova, jačanje ekonomske i financijske pismenosti, razvijanje motoričkih sposobnosti učenika sudjelovanjem u proizvodnom procesu te usvajanje spoznaja o vrijednosti vlastitog rada.

Učenici su sudjelovanjem u aktivnostima upoznali sve glavne funkcije jednog poduzeća: razvoj, nabavu, proizvodnju, financije i računovodstvo, marketing, distribuciju i menadžment.

U prvoj fazi rada osmislili su naziv svoje tvrtke – Sapunerija Prva, logo tvrtke te naziv svog prvog proizvoda Rapsodija.

Učenici Prirodoslovne sekcije osmišljavaju ime i logo tvrtke te naziv proizvoda

Nakon toga slijedila je edukacija o sapunima i njihovom dobivanju, laboratorijske probe te konačna odluka o sirovinama, recepturi i tehnologiji proizvodnje.

Proizvodni proces u tvrtki Sapunerija Prva

Za sapun Rapsodija, trebalo je izraditi i ambalažu, upakirati ga te poraditi na marketingu. U tu svrhu izrađeni su letci i plakati.

Izrada ambalaže

Sapunerija Prva i Sapuni iz kolekcije Rapsodija Sapunerije

Nakon dobivenog finalnog proizvoda (slika 5.) učenici su prionuli promociji vlastitog projekta izradom web stranice tvrtke u sklopu web stranice škole, podjelom letaka, informiranjem javnosti objavom u pisanim medijima te digitalnim portalima.

Sudjelovanjem u ovom projektu učenici su vježbali primjenu znanstvenih metoda i uvođenje istih u jednostavna istraživanja, razvijali ekološku svijest i odgovornost prema radnom i životnom okruženju, te iznad svega, osvijestili važnost timskog rada.

Članovi Prirodoslovne sekcije planiraju nastaviti s radom u Sapuneriji Prva jačanjem brenda, proširivanjem proizvodnog programa te prodajom vlastitih proizvoda u humanitarne svrhe.

Josip Šipek

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*