Uz današnju dodjelu zlatnih plaketa tvrtkama Tubla, NDK i Centrometal

Zabilježili smo neka od  važnijih izlaganja na današnjoj dodjeli Zlatne kune u Čakovcu i to Marka Jurića, Matije Posavca i Darka Horvata

MEĐIMURSKO GOSPODARSTVO U BROJKAMA

Na području Međimurske županije u 2017. godini poslovalo je 3114 poslovnih subjekata, koji su zapošljavali 27.999 djelatnika što je povećanje za 1.179 osoba ili porast od 4,4 posto u odnosu na 2016 . godinu kada su zapošljavali 26.820 osoba. Ako broju zaposlenih u poduzećima Međimurju dodamo zaposlene kod obrtnika, poljoprivrednike, slobodna zanimanja, zaposlene u javnom sektoru, bankama i osiguravateljskim tvrtkama, tada broj ukupno zaposlenih osoba u našoj županiji iznosi 40 520. Ukupni ostvareni prihodi naših regionalnih poduzeća u 2017. godini iznosili su 14.148.205 000 kuna, što je povećanje od oko 9,5 posto u odnosu na rezultate iz 2016 . godine. Tijekom 2017. godine ostvarena je dobit od 803.113 000 kuna, što je rast od 8,7 posto u odnosu na 2016 . godinu. U novu materijalnu imovinu tvrtke su uložile  460.652 000 kuna.

Najznačajnije djelatnosti u Međimurskoj županiji , kao i prethodne godine su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

RIJEČI SAVJETNIKA PREDSJEDNIKA HGK MARKA JURČIĆA

Međimurje JE primjer kako se uspješnoM suradnjom postižu izvrsni rezultati. Čestitao je nagrađenima, kazavši kako nije lako u Međimurju biti najbolji, stoga nagrađeni zaslužuju posebnu čestitku.

USPOSTAVA SUSTAVA DULANOG OBRAZOVANJA

Matija Posavec naglasio je kako inozemna konkurencija imperativno nameće gospodarstvu potrebu za sve većim stručnim znanjima, novim tehnologijama i inovacijama. „U gospodarskom sektoru imamo pozitivne brojke, no na nacionalnoj razini još uvijek u cijelosti nema nužne okvire održivosti te su potrebne dodatne promjene koje će gospodarstvu olakšati poslovanje. Od naših poduzeća se očekuje da odolijevaju pritiscima tržišta, da uredno namiruju obveze prema vjerovnicima, da potaknu brži društveni i gospodarski razvoj, da osiguraju znatno veću zaposlenost, porast plaća i općeg standarda. Čestitam svim poduzetnicima a doprinos Međimurske županije ide u nekoliko smjera. To su stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz kvalitetnu infrastrukturu i gospodarske zone, efikasna javna uprava i pomoć poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu proizvoda na druga tržišta. Međimurska županija potiče i gospodarstvo kroz značajno korištenje EU sredstava, projektima vrijednim stotine milijuna u gradnji ili adaptaciji škola, dvorana, bolnice, doma zdravlja, muzeja, javnih zgrada i sl. Mnogo se ulaže i u kvalitetu obrazovanja kroz uvođenje novih sadržaja, promjene upisnih kvota, poticanje izvrsnosti i inovativnost. No i ovu priliku koristim kako je povećanje prosječne neto plaće pretpostavka gospodarskoj, demografskoj i svakoj drugoj reformi. Međimurska županija će u budućem razdoblju prioritete usmjeravati na internacionalizaciju i digitalizaciju, gospodarsku diplomaciju i uspostavu sustava dualnog obrazovanja, a uspjeh zasigurno neće izostati. Naš poticaj regionalne samouprave prema poduzetništvu ide u tri smjera. Prvo je korak efikasnost i funkcionalnost lokalne samouprave, generiranje europskih sredstava u Međimurje i  pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

UKIDANJE 322 ADMINISTRATIVNA PROCESA POČETKOM 2019. GODINE

Ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat posebno se osvrnuo na treću fazu porezne reforme kojom su želi olakšati građanima te pomoći tvrtkama da jednostavnije i efikasnije posluju. Najavio je i ukidanje 322 administrativna procesa te smanjenje dijela neporeznih davanja kao i ukidanje oporezivanja stipendiranja učenika tijekom 2019. godine. „Procesi se događaju, ali događaju se presporo, za ono što smo govorili da trebamo, sada govorimo moramo jer nemamo vremena, prestižu nas do nedavno puno manje razvijena gospodarstva od hrvatskog“ rekao je ministar Horvat i nastavio- meni je drago da se mogu obratiti međimurskim poduzetnicima. Novo je vrijeme digitalne transformacije, anuliranja poreznih davanja, tako da će  hrvatsko gospodarstvo zaista će moći rasti. Uvijek su se prvi i avangardni koraci događali ovdje na sjeveru Hrvatske. Egzodus radne snage iz ovog kraja krenuo je prije 5-6 godina. Rješenje je svakako u kvalitetnim investicijama koji privlače ljude pa i one koje su tih godina odlazili iz našeg kraja. Od prvog dana mog mandata radimo na dva kolosjeka osiguravamo  pretpostavke onima koji su dobri da budu još bolji , ali i spašavamo što se spasiti da.

Na pitanje da li kao ministar čini dodanu vrijednost u Vladi premijera Plenkovića Horvat  je nabrojio dosadašnje poteze a to su : tri koraka porezne reforme, početak mirovinske reforme kontinuitet u rušenju administrativnih mjera i početak anuliranja neporeznih davanja koji sprečavaju  da hrvatski poduzetnik ne samo na području Hrvatske veći okruženju iskorači i bude relevantni čimbenik europskog gospodarstva je moj i naš prioritetni zadatak.

Pokretanje elektroničkog poslovanja od iduće godine u travnju, transformacija inspekcijskih službi u državni inspektorat koji će imati prvenstveno  preventivni, a onda tek represivni karakter, dat će nam priliku i mogućnost da iza nas ostanu situacije gdje poduzetnici plaćaju razno razne kazne zbog nebitnih prekršaja ili se zatvaraju poslovni objekti radi 10 kuna viška ili manjka. To bi trebala biti povijest, ugledat ćemo se na zapad kao što to rade  Nijemci, Austrijanci i Švicarci. Siguran sam da će 2019. godina pokazati bebefite ovakvim promjenama-zaključio je ministar Horvat.

(R. Dobošić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*