Međimurje Press
Gospodarstvo

Za 83 nova inovativna projekta u Hrvatskoj dodijeljeno više od 32 milijuna kuna

Kako pokazuju ovogodišnji objavljeni podaci Europske ljestvice uspjeha u inoviranju (European Innovation Scoreboard 2019), Republika Hrvatska bilježi uspjeh u inoviranju još od 2014. godine, odnosno u kontinuiranom je porastu, sa značajnijim povećanjem u 2018. godini. Stvaranje novoosnovanih poduzeća te ukupna poduzetnička aktivnost u Hrvatskoj značajno je iznad prosjeka EU, čime svakako pridonose programi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG-BICRO-a. Zajedno, već više od 10 godina, intenzivno podupiru inovacijski ekosustav u Hrvatskoj, provodeći programe potpore inovativnom poduzetništvu.

U prilog tome ide i današnja dodjela ugovora u Križevcima na kojoj su, u sklopu otvorenja 22. obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, dodijelili ugovore za 83 inovativna projekta vrijedne 32,6 milijuna kuna.

Inovacije i nova tehnološka rješenja su ključ daljnjeg gospodarskog rasta

Riječ je o programu Provjere inovativnog koncepta – PoC, koji daje podršku inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. „Inovacije i nova tehnološka rješenja su ono na čemu naše ministarstvo posebno inzistira u proteklom razdoblju jer u tome leži ključ daljnjeg gospodarskog rasta. Upravo iz tog razloga nam je važan i ovaj program kojim, već osmu godinu za redom, dajemo podršku inovacijama u njihovoj najranijoj fazi istraživanja“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Naime, provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se pružili dokazi da su novi proces ili tehnologija ostvarivi i da potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu, zbog čega svaki takav projekt mora imati tehnološki rizik. „Provedbom PoC projekata dobivamo odgovor na pitanje može li se predložena ideja ili rješenje izraditi i hoće li kao takvo i funkcionirati. U tom kontekstu, ovaj program ima ulogu generatora zalihe projekata za veće razvojne projekte, kao i generatora novih poduzeća baziranih na istraživanju i razvoju“, zaključio je ministar.

Do sad financirano ukupno 276 projekata s gotovo 70 milijuna kuna

U osmom pozivu programa PoC zabilježen je najveći broj prijava, njih čak 157. Nakon provedbe pune evaluacije kroz 20-ak sjednica evaluacijskih odbora na kojima je bilo angažirano gotovo 150 vanjskih tehnoloških stručnjaka, odabrana su 83 projekta za financiranje. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je zajedno s HAMAG-BICRO-om osiguralo zatraženi iznos bespovratnih sredstava od 32,6 milijuna kuna, za projekte ukupne vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna.

Program je od samog početka bilježio značajnu suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije, čija je uloga pružati podršku natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ovaj model pokazao je obećavajuće rezultate, s obzirom da uvelike doprinosi uspješnijoj suradnji s lokalnim institucijama i potencijalnim korisnicima na terenu. Od 2010. do 2018. godine, HAMAG-BICRO je proveo sedam poziva programa PoC, kroz koje je ukupno financirano 276 projekta s gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti projekata oko 105 milijuna kuna.

EU fondovi su dobar način financiranja novih ideja

Dolaskom EU fondova hrvatsko gospodarstvo dobilo je snažan vjetar u leđa kroz programe poticanja poduzetništva. No, budući da je program PoC kreiran kao nacionalni program, pojavio se izazov pronalaska izvora financiranja za njegov nastavak. Zahvaljujući ministru Horvatu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i ove je godine pronašlo potrebna sredstva u proračunu za nastavak provedbe programa“, izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec, te zaključio kako je program PoC samo jedan od pokazatelja Vladinog sustavnog i strateškog postavljanja inovativnosti kao prioritetnog područja za rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva. 

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja