medjimurjepress@gmail.com

Znanstveno-istraživački rad doktorantice Vetrinarskog fakulteta u Zagrebu IVANE SABOLEK

VELIKO POVJERENJE U ZNANSTVENI RAD MLADE MEĐIMURKE IZ DEKANOVCA

Ribnjačarstvo Končanica ustupilo je dva manja proizvodna objekta površine 0,4 hektara na kojem će doktorantica Veterinarskog fakulteta, Ivana Sabolek, raditi istraživanje o utjecaju i primjeni efektivnih mikroorganizama na kvalitetu vode i tla te utjecaj na proizvodnju ribe u šaranskom ribnjačarstvu.

 

Istraživački rad

Naime, kroz zajedničku suradnju Ribnjačarstva Končanica i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rezultati ovog istraživanja poslužit će za njen doktorski rad, a također pokazati i korisnost daljnjeg korištenja efektivnih mikroorganizama u proizvodnji slatkovodne ribe.

– Iako efektivni mikroorganizmi imaju široku primjenu, ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj radi ovakav znanstveno istraživački rad s primjenom efektivnih mikroorganizama na šaranskoj proizvodnji. U svaki objekt nasađeno je 7200 komada šaranske mlađi veličine 4 do 9 centimetara. Objekti su prije napuštanja vode i nasađivanja isušeni, povapnjeni i pokošeni – kaže nam Mladen Prević, direktor Ribnjačarstva Končanica.

Uzimanje uzoraka

Prvi uzorci vode i tla već su uzeti prije nego što je riba nasađena kako bi raspolagali s podacima o početnom stanju.

– Sada se u vodu polažu glinene kugle koje sadrže efektivne mikroorganizme te će se svakih petnaest dana uzimati uzorci kako bi se dobili relevantni pokazatelji – rekao je Mladen Prević.

Primjena u budućnosti

Preliminarni podaci će biti u jesen, točnije u listopadu, dok se ta riba ne izlovi, a još će se godinu dana u tom objektu pratiti stanje tla i vode.

– Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu dobrima, vjerojatnost je da će i prirast ribe biti puno bolji, ali i zdravstveno stanje ribe nego u drugim ribnjacima gdje se ne primjenjuju efektivni mikroorganizmi. Ako se to pokaže kao dobra opcija nastavit će se koristiti i bit će korisno ne samo za ribnjačarstva u Hrvatskoj, nego i na europskoj pa možda čak i na svjetskoj razini – kazao je direktor Ribnjačarstva Končanica.

Izvor: https://www.mojportal.hr/

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*